شناسهٔ خبر: 34136621 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات قدیمی | لینک خبر

‏ ظریف: اگر آمریکا تحریم‌ها را متوقف‌کند، درِ مذاکره باز است

صاحب‌خبر -
 

وزیر خارجه ایران در گفتگو با شبکه «بی بی سی» ضمن تأکید بر اینکه این آمریکا بود که میز مذاکره را ترک کرد، تأکید کرد که ایران وارد مذاکره مجدد نمی‌شود .

«محمد جواد ظریف»گفت: «همانطور که رئیس‌جمهور ترامپ گفت، ۱۰ دقیقه تا جنگ فاصله داشتیم زیرا به ترامپ گفته شده بود که اگر اقدامی‌علیه ایران انجام دهند، ایران نیز اقدامی‌را در دفاع از خود انجام می‌داد».

وی در پاسخ به مجری «بی بی سی» در باره این که ایران چه اقدامی‌را انجام می‌داد، گفت:‌ «من نظامی‌نیستم، این مساله برعهده ارتش است».

ظریف در باره اظهارات مقامات ایرانی مبنی بر این که اگر کشورهای همپیمان آمریکا همچون عربستان سعودی و امارات در جنگ علیه ایران مشارکت کنند، توسط ایران هدف قرار داده می‌شوند، گفت: «هرکسی که در جنگ علیه ایران، آمریکا را پشتیبانی می‌کند، (با پاسخ ایران روبرو خواهد شد). آمریکا در جنگ اقتصادی با ایران است. آنها (عربستان و امارات و …) با حمایت‌های لجستیکی و شناسایی از آمریکا پشتیبانی می‌کنند و این به مفهوم آن است که آنها در جنگ علیه ایران مشارکت دارند».

وی سپس ادامه داد: «اگر جنگی در منطقه صورت بگیرد، فکر نمی‌کنم هیچ‌کس در منطقه از آن در امان بماند، پس بیایید از وقوع جنگ جلوگیری کنیم».

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در بخش دیگر گفتگوی خود که قرار است امروز به صورت کامل پخش شود، به پیشنهاد آمریکا برای مذاکره مجدد اشاره کرد و در پاسخ به سئوال مجری بی بی سی مبنی بر این که به چه دلیل حاضر به مذاکره مجدد نیستید، گفت: «به چه دلیل باید مجدداً وارد مذاکره شویم؟ما میز مذاکره را ترک نکردیم. این آمریکا بود که میز مذاکره را ترک کرد. آنها باید به میز مذاکره بازگردند. ما مجدداً وارد مذاکره نمی‌شویم ».

وی در باره برجام ادامه داد: « این توافق نتیجه ۱۲ سال مذاکره بود. دو سال آن شامل مذاکرات فشرده‌ای می‌شود که برای آن صرف کردم. روزها و ماهها مذاکرات انجام شد. ما زمان زیادی را برای مذاکره با آمریکا در باره این توافق صرف کردیم. بحث بده و بستان است».

بدون ما تامین امنیت خلیج فارس ممکن نیست

وزیر امور خارجه در گفتگوبا شبکه ان.‌بی.‌سی آمریکا هم مواضع کشورمان را درباره تازه‌ترین مسائل مطرح راجع به ایران بیان کرد.

وی در توضیح احتمال وقوع جنگ گفت: ما در شرف جنگ نظامی‌نیستیم اما همان‌طور که پیش از این گفته‌ام، تحریم‌ها مردم عادی و غیرنظامی‌و کسانی را که به دارو و مراقب‌های ویژه احتیاج دارند مورد هدف قرار می‌دهند. بنابراین [این تحریم‌ها] جنگی هستند که نه نظامیان، بلکه مردم غیرنظامی‌را مورد هدف قرار می‌دهد.

ظریف در پاسخ به این سئوال که با توجه به گسترش حضور نظامی‌آمریکا در منطقه، آیا این کشور در حال آماده شدن برای جنگ است گفت: من فکر نمی‌کنم که رئیس جمهور ترامپ به دنبال جنگ باشد، اما اطرافیان او مشکلی [با این موضوع] ندارند.

وی در توضیح اینکه آیا این افراد تأثیر دارند اظهارنظر کرد که دونالد ترامپ این موضوع را بیان کرده است که این افراد در تلاش هستند. وی همچنین گفت که فکر نمی‌کند آنها موفق شوند.

ظریف ادامه داد: سرانجام، احتیاط پیروز خواهد شد. مردم می‌دانند که ایران کشوری بزرگ و سرافراز است و به راحتی از کنار وقوع یک حمله نظامی‌نخواهد گذشت.

وزیر امور خارجه درباره وادار کردن ایران به بازگشت به میز مذاکره گفت: ما بر سر میز مذاکره هستیم و این آمریکا‌ست که میز مذاکره را ترک کرده است و همیشه از بازگشت آن استقبال خواهد شد. ما، تروییکای اروپا و روسیه و چین [بر سر این میز مذاکره] هستیم؛بنابراین آمریکا می‌تواند به تعهداتش عمل کند و به میز مذاکره بازگردد.

ظریف در ادامه در پاسخ به اینکه ایران با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای فرصتی برای ادامه غنی‌سازی اورانیوم یافته و «با آتش بازی می‌کند» گفت: این آمریکا ست که با آتش بازی می‌کند. ما یک توافق داریم که در بر گیرنده راهکارهایی برای موقعی است که یکی از طرف‌های توافق شروع به تخطی از توافق کند. ما تقریباً به مدت یک سال برای به کار بستن این راهکارها صبر کردیم. این راهکارها در توافق موجود هستند در صورتی که خروج آمریکا از توافق در چارچوب توافق نبود، آن‌ها به یک باره تصمیم گرفتند که خارج شوند.

وی در جواب اینکه آیا به این ترتیب تصور ایران این است که می‌تواند بر این اساس هر کاری که خواست انجام بدهد، اظهارنظر کرد: نه هر کاری، اما آزادیم اجرای [تعهداتمان] را متوقف کنیم.

ظریف در پاسخ به این که آیا این می‌تواند به حالت قبل بازگردد گفت: البته، ظرف چند ساعت می‌تواند به حالت قبلی بازگردد.

وی در ادامه بر غیرنظامی‌بودن برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد و گفت: ما تمایلی به تولید تسلیحات هسته‌ای نداریم و اگر چنین بود می‌توانستیم مدت‌ها پیش این کار را بکنیم.

وزیر امور خارجه در تشریح موضع ایران در برابر تمایل دونالد ترامپ برای مذاکره با ایران گفت: پیش از این با آمریکا مذاکره کردیم. برای هر کسی، هر دولتی بیرون از آمریکا مهم نیست که چه کسی در کاخ سفید مستقر است؛ این به مردم آمریکا ارتباط دارد. برای سایر مردم جهان این‌گونه است که توافق با دولت آمریکا انجام می‌شود. ما با دولتی در آمریکا توافق کردیم که در آن زمان به طور قانونی انتخاب شده بود. پس از آن هم رئیس جمهور ترامپ انتخاب شد. انقلابی در آمریکا رخ نداده بود، بلکه فقط یک تغییر دموکراتیک در دولت این کشور بود و به این معنی نیست که مجبور باشیم تمامی‌اینها را از سر بگیریم. فقط تصور کنید که اگر مردم مجبور بودند هر چهار سال یا هر هشت سال یک بار توافق با آمریکا را تجدید کنند، این مانع از ادامه یافتن روابط عادی کشورها می‌شد.

وی در ادامه در پاسخ به این سئوال که چرا در حالی که مذاکره با آمریکا به کاهش تأثیر تحریم‌ها بر غیرنظامیان کمک می‌کند، این پیشنهاد پذیرفته نمی‌شود، گفت: وقتی درخواست‌های غیرقانونی را بپذیرید، [این وضع ] پایانی نخواهد داشت. ما توافق کردیم و یک نوع بده و بستان بود. ما نمی‌توانیم این فرض را که «هر چه مال من است برای من باشد و هر چه تو داری قابل مذاکره است»، بپذیریم. این یک‌جور بده و بستان بود. ایران از برخی دستاورهایش چشم پوشید و در عوض چیزی عایدش شد. البته نه ایران و نه آمریکا، هیچکدام به چیزی که در پی آن بودند دست پیدا نکردند. این قاعده بازی است. همان‌طور که کیسینجر گفته است، «یک توافق زمانی خوب است که هیچیک از طرف‌ها آن را دوست نداشته باشند».

ظریف درباره این که اگر آمریکا برخی تحریم‌ها را لغو کند، فرصتی برای مذاکره ایجاد خواهد شد ، توضیح داد: اگر آمریکا تحریم‌ها را متوقف کند. این کشور همیشه تحریم‌هایی بر ایران اعمال کرده است. آمریکا متأسفانه به تحریم اعتیاد دارد اما تحریم‌هایی هستند که از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ اعمال شده‌اندو اگر این تحریم‌ها لغو شوند، در مذاکره باز است.

وی در ادامه درباره مطرح کردن موضوع برنامه موشکی ایران در این مذاکرات احتمالی گفت: بگذارید ابتدا با چیزی شروع کنیم که بر سر آن توافق کرده‌ایم و ببینیم که چه کار می‌توان انجام داد. سپس اگر خواستید درباره موشک‌های بالستیک ما مذاکره کنید، باید درباره میزان تسلیحاتی که به منطقه ما فروخته می‌شود نیز مذاکره کنیم. ایران در سال گذشته مجموعاً ۱۶میلیارد دلار برای نیروهای مسلح خود هزینه کرد. ما ملتی ۸۲میلیون نفری هستیم. امارات متحده عربی با جمعیتی یک میلیون نفری، ۲۲میلیارددلار هزینه کرد. عربستان سعودی با جمعیتی کمتر از نیمه جمعیت ما ۶۷میلیارددلار هزینه کرد. بیشتر این تسلیحات آمریکایی هستند. این تسلیحات آمریکایی وارد منطقه ما می‌شود و آن را آماده انفجار می‌کند؛ بنابراین اگر می‌خواهند درباره موشک‌های ما صحبت کنند، ابتدا باید فروش این تسلیحات را از جمله موشک به منطقه ما متوقف کنند.

ظریف راجع به وجود “نیروهای نیابتی ایران در منطقه” آنگونه که خبرنگار ادعا کرد هم توضیح داد: حداقل افرادی که با ما کار می‌کنند از سوی مردمشان انتخاب شده‌اند. اجازه دهید از شما بپرسم که چه کسی یمن را بمباران می‌کند؟! چه کسی به بحرین حمله می‌کند؟! چه کسی نخست‌وزیر یک کشور دیگر را زندانی کرد؟! آیا ما اصلاً در آفریقای شمالی مداخله می‌کنیم؟! چرا در آفریقای شمالی نابسامانی وجود دارد؟ چرا در لیبی نابسامانی وجود دارد؟! آیا این ایران است که در لیبی، سودان و الجزایر مداخله می‌کند؟! این آشفتگی از کجا به وجود آمده؟

اگر به دنبال کسانی هستید که فعالیت‌هایی بدخواهانه در منطقه ما انجام می‌دهند، آمریکا باید به متحدانش توجه کند، نه ما.

وزیر امور خارجه درباره اتهامات آمریکا علیه ایران مبنی بر دست داشتن در حملات اخیر علیه نفتکش‌ها گفت: مشخص است که وقتی نخست‌وزیر ژاپن در حال دیدار با رهبرمان باشد، یک نفتکش ژاپنی را مورد هدف قرار نمی‌دهیم. اول از همه اینکه عکس‌های ارائه شده از سوی آمریکا [به عنوان سندی برای دست داشتن ایران در این حمله] هیچ چیزی را ثابت نمی‌کند. نیروی دریایی ما در عملیات نجات کمک کرد. ما خدمه نفتکش را سوار کشتی کردیم و برای مراقبت به ساحل بردیم چون کشتی در خطر بود. این عملیاتی بود که ما انجام دادیم؛ بنا بر این واضح است ۱۵۰۰مایل مرز در خلیج فارس داریم. به همین دلیل است که به آن خلیج فارس می‌گویند، خلیج مکزیک نیست و در مجاورت ما‌ست. ما بزرگترین قدرت خلیج فارس و تنگه هرمز هستیم و تأمین امنیت و آزادی کشتیرانی جزئی از منافع مهم ما در زمینه امنیت ملی است. هیچکس نمی‌تواند بدون ایران در این آب‌ها امنیت را تأمین کند.

ظریف درباره احتمال آسیب زدن به نفتکش‌ها از سوی «نیروهای نیابتی ایران» گفت که این امکان وجود ندارد، اما «ممکن است در آب‌های پر ازدحام در منطقه‌ تنش‌ها، افرادی اقداماتی برای کارشکنی در وضع موجود انجام دهند.» افراد و کشورهایی هستند که تمایل به گسترش تنش دارند و آن را پنهان نمی‌کنند و آشکار است.

وی درباره این که آیا این اقدام از سوی کسان دیگری انجام شده است تا ایران در این مورد مقصر دانسته شود گفت: به نظر من در یک موقعیت متشنج هر اتفاقی ممکن است بیفتد، هم تصادفات و هم تصادفات برنامه‌ریزی‌شده.

وزیر امور خارجه در توضیح اینکه آیا با تشکیل یک ائتلاف نیروهای دریایی از سوی آمریکا در منطقه، نگرانی‌هایی درباره وقوع درگیری‌های ناگهانی افزایش می‌یابد، گفت: واضح است که خطر بیشتری وجود دارد. اگر به یاد داشته باشید آمریکا در سال ۱۹۸۸به دلیل تنش‌های شدت یافته در منطقه یک هواپیمای مسافربری را در قلمرو ما در آب‌های خلیج فارس سرنگون کرد؛ بنابراین تصادف‌ها یا تصادف‌هایی برنامه‌ریزی‌شده مانند آن واقعاً ممکن است رخ دهند.

وی در پاسخ به این سئوال که چرا رئیس جمهوری آمریکا پس از سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا، از حمله نظامی‌به ایران منصرف شد، گفت: باید از خود او بپرسید.

ظریف تحلیل خود را در این باره ارائه کرد و گفت: احتیاط غالب شد و افراد به این نتیجه رسیدند که این یک حمله محدود نخواهد بود.

وی راجع به اینکه آیا پیامی‌به ایران فرستاده می‌شود و راهی برای دیپلماسی گشوده می‌شود گفت: من فکر می‌کنم این پیام از طریق یک هواپیمای جاسوسی که به حریم هوایی ما تجاوز کرده بود منتقل شد که قادر بود از ایران اطلاعات جمع‌آوری کند. پیام بسیار بدی بود.

ظریف در پاسخ به اینکه آیا متوقف کردن این حمله تقابلی یک نوع رویکرد دوستانه نبوده است، گفت: اینکه تصمیم گرفته شود به کشوری که قادر است از خودش دفاع کند حمله کنشگرانه نشود یک رویکرد دوستانه نیست. اما اگر ترامپ این را بخواهد، خیلی سخت نیست. ما بر این عقیده‌ایم که توافق هسته‌ای به نفع آمریکا و جامعه بین‌المللی است. ما به دنبال گسترش تنش‌ها، جنگ و درگیری نیستیم، اما آمریکا باید هدف قرار دادن مردم ایران را متوقف کند و آنها را از نظر حقوق بشری تحت فشاری زیاد قرار ندهد؛ چرا که اکنون بیماران از جمله مبتلایان به سرطان و ام.اس و کودکان مبتلا به بیماری ای.بی [پروانه‌ای] قادر به تهیه دارو نیستند. خوشبختانه بسیاری از داروهای مورد نیازمان را تولید می‌کنیم ،اما نمی‌توانیم تمام داروهای مورد نیاز برای درمان برخی بیماری‌های خاص را تولید کنیم و آمریکا مانع آنها برای دریافت این داروهاست. من فکر می‌کنم این باید متوقف شود. آنها مردم ما را ارعاب کرده و افراد عادی و غیرنظامی‌ایران را مورد هدف قرار می‌دهند. این بدتر از جنگ است.

ظریف درباره آستانه تحمل ایران که از وی درباره آن سئوال شد توضیح داد: ایران در برابر خصومت مقاومت می‌کند اما تمایلی به رسیدن به آستانه تحمل نداریم و فقط به سادگی می‌خواهیم تجارت خودمان را انجام بدهیم. ما می‌خواهیم قادر به تجارت با بقیه دنیا باشیم. اگر آمریکا تمایل به تجارت با ایران دارد ، از آن رویگردان نیستیم. قراردادی با شرکت بویینگ داشتیم که با خرید ۸۸هواپیمای بویینگ قادر به ایجاد ۱۰۰هزار فرصت شغلی در آمریکا بود. ما از این موضوع و همچنین تجارت شرکت‌های آمریکایی در ایران استقبال می‌کنیم. موضع ما درگیر شدن در تقابل با دیگران نیست و تمایلی به این نداریم؛ اما اگر در موقعیتی قرار بگیریم که مجبور شویم از خود دفاع کنیم، حتماً این کار را خواهیم کرد.

نگرانی سازمان ملل از محدودیت تردد ظریف

خبردیگراین که سازمان ملل اعلام کرد که از محدودیت اعمال شده بر تردد وزیر امورخارجه ایران و هیات همراهش در نیویورک نگران است و این نگرانی خود را به اطلاع کشور میزبان رسانده است.

دولت آمریکا ظریف را به تردد میان مقر سازمان ملل، دفتر نمایندگی ایران در این سازمان، اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل و فرودگاه جان اف کندی نیویورک محدود کرده است.

برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران دراین باره گفت که محدودیت اعمال شده بر تردد وزیر امورخارجه ایران کاملاً مطابق با تعهدات آمریکا به سازمان ملل طبق توافق ۱۹۴۷است.‌هوک در ادامه اظهار داشت: هیچ کانال پشت پرده‌ای میان واشنگتن و تهران وجود ندارد. هر آنچه گفته می‌شود به‌طور آشکارا توسط رئیس جمهوری و وزیر امورخارجه بیان می‌شود.‌وزیر امورخارجه آمریکاهم در گفتگو با روزنامه واشنگتن پست درباره علت اعمال محدودیت‌های جدید برای ظریف گفت: دیپلمات‌های آمریکایی در تهران رفت و آمدی ندارند، بنابراین دلیلی نمی‌بینیم که دیپلمات‌های ایرانی هم آزادانه در نیویورک تردد کنند.‌دراین حال فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از برگزاری نشست شورای روابط خارجی اروپا در بروکسل گفت که ایران از برجام تخطی اساسی نکرده است.

وی افزود: هیچ یک از طرفین برجام برای راه‌اندازی مکانیسم ماشه اقدامی نکرده‌اند. این بدان معناست که هیچ کدام از آنها با اطلاعاتی که به ویژه از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اختیار دارند، عدم پایبندی ایران را تخطی مهمی نمی‌دانند.

موگرینی همچنین با بیان این که ایران پیش از اینکه تعهدات برجامی خود را کاهش دهد، به مدت ۱۴ماه پس از خروج آمریکا از برجام به‌طور کامل به تعهدات خود پایبند بوده است، تصریح کرد: اتحادیه اروپا باید نیمه پر لیوان را در نظر بگیرد و سعی کند بدون آمریکا، از طریق راه‌اندازی اینستکس و همکاری با چین و روسیه توافق هسته‌ای را حفظ کند.

نخست‌وزیر رژیم صهونیستی با انتشار ویدیویی ، سازش اتحادیه اروپا با ایران را « مانند دیپلماسی شکست‌خورده این اتحادیه با آلمان‌های نازی پیش از جنگ جهانی دوم» توصیف کرد.‌به گزارش ایسنا به نقل از جروزالم پست، بنیامین نتانیاهو پس از نشست روز دوشنبه وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در واکنش به صحبت‌های فدریکا موگرینی‌ گفت‌: این مرا به یاد سازش اروپایی‌ها در ۱۹۳۰می‌اندازد. آن زمان هم برخی سر خود را در خاک فرو کرده بودند و نزدیک‌شدن خطر جدی را نمی‌دیدند. به نظر می‌رسد که برخی در اروپا تا زمانی که موشک‌های هسته‌ای ایران در خاک اروپا ننشیند، بیدار نخواهند شد. زمانی آنها بیدار می‌شوند که دیگر کار از کار گذشته است.‌دراین میان رئیس‌جمهوری فرانسه اعلام کرد که در هفته جاری به منظور کاهش تنش‌ها قرار است با همتایان ایرانی، روسی و آمریکایی خود گفتگو کند.‌مکرون گفت: در این دوران سخت، به میانجیگری و مذاکرات خود ادامه خواهیم داد.‌«بوریس جانسون»، نامزد پیشتاز تصاحب نخست‌وزیری انگلیس هم در مناظره‌ای‌ گفت که از اقدام نظامی علیه ایران حمایت نمی‌کند.

«جرمی‌هانت»، وزیر خارجه انگلیس که رقیب بوریس جانسون است هم گفت که فکر نمی‌کند آمریکا به دنبال جنگ با ایران باشد و ایران هم چنین قصدی ندارد.‌وی گفت: «خطری که وجود دارد مساله‌ای متفاوت، یعنی بروز جنگ تصادفی است چون اتفاق در محیط‌های ناپایدار و پرتنش رخ می‌دهد.»

برچسب‌ها:

نظر شما