شناسهٔ خبر: 33961447 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

ادعاهای لندن رنگ می‌بازد

انتقاد رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی اروپا به توقیف نفتکش ایرانی

صاحب‌خبر -
گروه سیاسی/ انتقادها از اقدام دولت انگلیس در توقیف نفتکش ایرانی همچنان ادامه دارد و مواضع و انتقادات بعدی نشان از آن دارد که ادعای لندن مبنی بر نقض تحریم‌های اروپا واقعیت ندارد. پنجشنبه گذشته یک نفتکش حامل نفت ایران در منطقه جبل‌الطارق واقع در جنوب اسپانیا که در قلمرو انگلیس محسوب می‌شود، توسط نیروهای انگلیسی توقیف شد. آنها ادعا کرده‌اند که مقصد این نفتکش سوریه بوده است. ایران این اقدام انگلیس را غیرقانونی دانسته است و وزارت امور خارجه کشورمان نیز در واکنش، سفیر انگلیس در تهران را فرا خواند. مقامات انگلیس با این ادعا که نفتکش «گریس 1» در حال انتقال محموله نفتی خود به بندر «بانیاس» در سوریه بوده و از آنجا که سوریه تحت تحریم اتحادیه اروپا است، این نفتکش را توقیف کرده است. حال آنکه سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان روز یکشنبه به صراحت اعلام کرد که مقصد این نفتکش سوریه نبوده است. عراقچی گفت: «هدف این نفتکش سوریه نبود، زیرا بندر سوری که از آن به عنوان مقصد این سوپر نفتکش یاد می‌شود، اساساً ظرفیت پذیرش این نوع کشتی‌ها را ندارد.» او این اتفاق را راهزنی دریایی توصیف کرد و با بیان اینکه خواستار آزادسازی این نفتکش هستیم، گفت: «تاکنون دو بار سفیرانگلستان به وزارت خارجه احضار شد، همچنین با انتخاب وکلای مبرز، مسیر حقوقی درحال طی شدن است، علاوه بر این ما همه مسیرها برای تأمین منافع خود را طی خواهیم کرد.»
ظریف: توقیف نفتکش ایرانی بدعتی خطرناک به نیابت از «تیم ب» است
وزیر خارجه کشورمان هم ضمن اشاره تلویحی به اینکه تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه فقط شامل کشورهای اروپایی می‌شود، در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «ایران نه عضو اتحادیه اروپاست و نه مشمول تحریم فروش نفت اروپا (به سوریه) می‌شود.» محمدجواد ظریف، با لحنی کنایه‌آمیز درباره ادعای اتحادیه اروپا برای عدم اجرای تحریم‌های فراسرزمینی، توضیح داد: «تا جایی که می‌دانم، اتحادیه اروپا ضد فراسرزمین‌گرایی بود.» وزیر خارجه ایران با تأکید بر غیرقانونی بودن توقیف نفتکش حامل نفت ایران توسط نظامیان بریتانیایی در آب‌های سرزمینی اسپانیا، گفت: «(این اقدام) که به نیابت از «تیم ب» انجام شد، دزدی دریایی است.» دیروز هم «راب مک ایر» سفیر انگلیس  در تهران در وزارت خارجه حضور پیدا کرد، اگر چه بعید به نظر می‌رسد این احضار هم بی ارتباط با این موضوع نباشد اما وی در پاسخ به خبرنگاران گفت که برای بحث درباره تجارت به وزارت خارجه رفته است.
دیروز همچنین رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی اروپا از اقدام دولت انگلیس در توقیف نفتکش ایرانی انتقاد کرد. به گزارش ایسنا، «کارل بیلت»،  نخست وزیر پیشین سوئد در پیامی توئیتری نوشت: «مشروعیت اقدام بریتانیا برای توقیف نفتکشی که به سوریه می‌رفت و حامل نفت ایران بود، جای سؤال دارد. برخی آن را به دلیل تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه می‌دانند اما ایران عضو اتحادیه اروپا نیست. اتحادیه اروپا تحریم‌های خود را به دیگران تحمیل نمی‌کند. این کاری است که امریکا انجام می‌دهد.» بنابراین با هر نگاهی به این ماجرا، ادعای دولت لندن غیرمنطقی و غیرقانونی به نظر می‌رسد. چه اگر مقصد این نفتکش سوریه بوده، به گفته کارل بیت، تحریم‌های اتحادیه اروپا مشمول ایران نمی‌شود و اگر به گفته عراقچی اساساً مقصد این نفتکش سوریه نبوده که انگلیس باز هم حقی برای توقیف آن نداشته است. مگر آنکه این ادعا را بپذیریم که انگلیس به خواست امریکا دست به این راهزنی دریایی زده است. بیراه هم نبود که جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ توقیف این نفتکش را «خبر عالی» توصیف کرد و گفت: «امریکا و متحدان‌مان به کار ممانعت از سود بردن تهران و دمشق از این تجارت غیرقانونی ادامه خواهند داد.» وزیر دفاع هم دیروز توقیف نفتکش حامل سوخت ایران در جبل‌الطارق توسط نیروی دریایی ارتش انگلیس را یک نوع راهزنی دریایی دانست و گفت: یقیناً این نوع راهزنی دریایی توسط ما بی‌پاسخ نخواهد ماند. امیر حاتمی این سخن را در آیین الحاق شناورهای گشتی با قابلیت جست و جو و نجات به ناوگان شناوری مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در بندرعباس گفت. به گفته وزیر دفاع اقدام دولت انگلیس، خلاف موازین بین‌المللی بوده است.

برچسب‌ها: