شناسهٔ خبر: 33930593 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

ایران: مقصد نفتکش توقیف شده حامل نفت ایران، سوریه نبود

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، امروز گفت نفتکش ایرانی که نیروی دریایی بریتانیا در آبهای جبل‌الطارق توقیف کرد عازم سوریه نبوده است اما مقصد دیگری را هم مشخص نکرد.

صاحب‌خبر -
حق نشر عکس AFP

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، امروز گفت نفتکش ایرانی که نیروی دریایی بریتانیا در آبهای جبل‌الطارق توقیف کرد عازم سوریه نبوده است اما مقصد دیگری را هم مشخص نکرد.

آقای عراقچی در سخنان خود بار دیگر توقیف نفتکش "گریس ۱" را "دزدی دریایی" خواند و تاکید کرد: "برخلاف ادعای دولت انگلیس، مقصد این نفتکش سوریه نبود. بندری که به عنوان مقصد در نهایی سوریه نام برده شده ظرفیت چنین نفتکش عظیمی را ندارد. مقصد جای دیگری بوده. این نفتکش از آب‌های بین‌المللی و از تنگه جبل الطارق گذر می‌کرد و هیچ قانونی وجود ندارد که به انگلیس اجازه توقف این نفتکش را بدهد."

نیروی دریایی بریتانیا صبح پنج‌شنبه ۱۳ تیر این نفتکش را در آب‌های جبل‌الطارق توقیف کردند و فردای آن روز دادگاهی در جبل‌الطارق توقیف آن را دو هفته دیگر تمدید کرد. دولت محلی جبل‌الطارق می‌گوید نفتکش ایرانی به دلیل "شواهد مستدلی" توقیف شد که نشان می‌داد این نفتکش راهی پالایشگاه بانیاس سوریه بوده است که تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا است. دادگاه هم با استدلالی مشابه توقیف را دو هفته تمدید کرد.

سمیر مدنی، از "تانکرتراکرز" که بر رصد فعالیت‌های نفتکش‌ها در جهان متمرکز است، به بی‌بی‌سی فارسی گفته است علت انتخاب مسیر دورتر، نه تحریم‌ها، بلکه حجم و وزن زیاد گریس ١ بوده که عبورش از کانال سوئز را دشوار می‌کرده بنابراین بجای عبور از کانال سوئز نفتکش مجبور به گذر از تنگه جبل‌الطارق شده است.

آقای مدنی همچنین گفته بود که احتمالا مقصد گریس ۱ نه پالایشگاه بانیاس، که احتمالا یک مشتری اروپایی در دریای مدیترانه بوده است.

دولت محلی جبل‌الطارق می‌گوید توقیف نفتکش "گریس ۱" تصمیمی مستقل" بوده و "هیچ درخواست سیاسی" برای آن در کار نبوده است. این در حالی است که یک روز پیشتر، سرپرست وزارت خارجه اسپانیا گفته بود که نیروی دریایی بریتانیا نفتکش گریس ۱ را به درخواست آمریکا توقیف کرده است.

ایران در واکنش به توقیف نفتکش سفیر بریتانیا در ایران را احضار کرد اما جرمی هانت وزیر خارجه بریتانیا از توقیف این نفتکش دفاع کرد و گفت:

"تحریم‌ها به دلایلی وضع شده‌اند و باید رعایت شوند و راه واقعی حل این مشکلات برای ایران این است که فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده را در خاورمیانه متوقف کند."

وزارت خارجه روسیه توقیف این نفتکش را محکوم کرده و آن "اقدامی عمدی برای پیچیده‌تر کردن وضعیت ایران و سوریه" خوانده است.

جبل‌الطارق شبه‌جزیره‌ای کوچک در جنوب اسپانیا اما بخشی از قلمرو بریتانیا است. دولت محلی جبل‌الطارق در امور داخلی خودمختار است اما مسئولیت سیاست خارجی و دفاعی آن با دولت بریتانیا است.