دولت اسپانیا که با دولت انگلیس در مالکیت بر آبهای جبلالطارق اختلاف دارد و اشغال آن از سوی انگلستان را غیرقانونی میداند، طی اطلاعیهای رسمی اعلام کرد «توقیف این کشتی در آبهای اسپانیا صورت گرفته است. اسپانیا حاکمیت انگلیس بر آبهای اطراف جبلالطارق را به رسمیت نمیشناسد.» وزارت خارجه روسیه نیز با صدور اطلاعیه رسمی این اقدام انگلیس را محکوم کرده است و آن را در جهت ادامه سیاستهای تخریبی دولت انگلیس برای حل بحران سوریه و حمایت از تروریستهای آشوبگر در این کشور دانسته است.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با محکوم کردن این اقدام که در آبراههای بینالمللی صورت گرفته است، اعلام کرد، انگلیس مرتکب یک راهزنی دریایی شده است. در بیانیه وزارت خارجه ما آمده است «انگلیس حق ندارد تحریمهای یکجانبه خود یا اتحادیه اروپا را بهصورت فراسرزمینی علیه کشورهای دیگر اعمال نماید. این همان سیاست زورمدارانه آمریکا است که کشورهای اروپایی همواره نسبت به آن معترض بودهاند.» برای اعتراض رسمی، وزارت خارجه سفیر انگلیس در تهران را احضار کرد و مدارک و مستندات مربوط به این نفتکش و محموله آن که حکایت از حرکت کاملاً قانونی دارد، در اختیار سفیر انگلیس قرار گرفت. شبکههای خبری غرب (اروپا و آمریکا) ضمن انتشار این خبر در مصاحبه با چند کارشناس سیاسی و نفتی این موارد را بازگو کردند:
۱ـ این اقدام دولت انگلیس، هنگامی انجام گرفته است که انگلستان در حال انتخاب نخستوزیر جدید است و رقابتهای شدید سیاسی درونی حزبی (حزب محافظهکار) و حزب رقیب آن (کارگر) به اوج خود رسیده است، طوری که همه از آشفتگی شدید سیاسی در لندن خبر میدهند. در این میان وزیر خارجه انگلیس که به مواضع ضدایرانی شهرت دارد و خود را غلام حلقه به گوش آمریکا و اسرائیل میداند، در این تصمیمگیری برای توقیف نفتکش ایرانی نقش فعال و مؤثر داشته است. در انگلستان کنونی، که با مشکلات اقتصادی، سیاسی تا حد بحران مواجه است، اغلب سیاستمداران تلاش دارند تا خود را همراه و همگام ترامپ، بخصوص در سیاست خاورمیانه و علیالخصوص سیاستهای تحریم او علیه ایران، نشان دهند.
۲ـ این اقدام انگلیس بدون هماهنگی با دیگر کشورها در اتحادیه اروپا انجام گرفته است و در این شرایط حساس، میتواند جهتگیری برای «تنشزدایی» در خلیج فارس را مخدوش سازد. انگلیس مدعی شده است که «توقیف این کشتی با هدف ممانعت از نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه انجام گرفته است» در حالی که دولت انگلستان در حال خارج شدن از اتحادیه اروپا است و فریاد اعتراض اغلب دولتهای عضو اتحادیه علیه خود را درآورده است. اتحادیه اروپا رسماً اعلام کرده که دولت انگلستان همواره قواعد، دستورالعملها و مصوبههای اتحادیه را نادیده گرفته و نقض کرده است. انگلستان بدهکارترین دولت اروپایی به اتحادیه اروپا است.
روسیه و چین این اقدام دولت انگلستان را محکوم کردهاند و آن را بسترسازی برای بحرانآفرینی در آبراههای بینالمللی دانستهاند. خبرگزاری روسی اسپوتنیک در تفسیر این خبر گفت «قطعاً این حق برای ایران محفوظ است تا واکنش متناسب نسبت به کشتیهای انگلیسی نشان دهد.» اگر ماجرا در چند روز آینده حل نشود، ماجرای دزدی دریایی انگلیسیها به سازمان ملل و شورای امنیت آن کشیده خواهد شد.
۳ـ اما انتشار یک اطلاعیه مهم که به سرعت از سوی رسانههای غربی بایکوت شد، آن هم از یکی از افراد امنیتیـ اطلاعاتی آمریکا میگوید توقیف کشتی نفتی ایرانی براساس اطلاعات داده شده از سوی «موساد» سازمان امنیت اسرائیل صورت گرفت که به دستگاه امنیتی انگلستان خبر داده بودند «کشتی ایرانی حامل انبوهی از اسلحه است که به سوریه و لبنان میرود! براساس همین گزارش اطلاعاتی «موساد»، دولت انگلیس، بخصوص وزیر خارجه آن که نامزد نخستوزیری نیز است، فریب خورد و کشتی بزرگ ایرانی حامل نفت خام را در تنگه جبلالطارق توقیف کرد!»
بعید نیست در روزهای آینده کارناوال کشف تسلیحات نظامی از این کشتی تجاریـ نفتی از سوی انگلستان، اسرائیل و آمریکا راهاندازی شود!