روزنامه «گاردین» دیروز (جمعه) در گزارشی با موضوع توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران در نزدیکی «جبل الطارق» توسط نیروهای ویژه ارتش انگلیس، نوشته است که «رابر مکر» سفیر انگلیس در تهران از این اقدام دفاع کرده است.
روز پنج شنبه پس از اعلام خبر توقیف نفتکش «گریس ۱»، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با احضار مکر، به این اقدام لندن اعتراض و تأکید کرد که این نفتکش در حال گذر از آبهای بینالمللی بوده و «جمهوری اسلامی ایران از تمامی ظرفیتهای سیاسی و قانونی خود برای رهاسازی این کشتی و استیفای حقوق خود استفاده خواهد کرد.»
به گزارش خبرگزاری فارس، براساس بیانیه تهران، «سفیر انگلیس با اظهار اینکه مراتب را سریعا به لندن منتقل خواهد کرد، تأکید کرد انگلیس از تحریم یکجانبه آمریکا علیه ایران تبعیت نمیکند.» در جریان این احضار رئیس اداره سوم غرب اروپا خواستار رهاسازی سریع نفتکش مزبور شد. وی با اشاره به حرکت این نفتکش در آبراههای بینالمللی، اقدام نیروی دریایی انگلیس را معادل با راهزنی دریایی دانسته و گفت آن کشور حق ندارد تحریمهای یکجانبه خود یا اتحادیه اروپا را به صورت فراسرزمینی علیه کشورهای دیگر اعمال نماید. این همان سیاست زورمدارانه آمریکا است که کشورهای اروپایی همواره نسبت به آن معترض بودهاند.
در این دیدار مدارک و مستندات مربوط به این نفتکش و محموله آن که حکایت از حرکت کاملاً قانونی نفتکش دارد در اختیار سفیر انگلیس قرار گرفته و تاکید شد که جمهوری اسلامی ایران از تمامی ظرفیتهای سیاسی و قانونی خود برای رهاسازی این کشتی و استیفای حقوق خود استفاده خواهد کرد.
با این وجود، گاردین نوشته است که اطلاع یافته که مکر در این دیدار «بر موضع بریتانیا تأکید و عنوان کرد که «[انگلیس] از اقدام قاطع مقامهای جبلالطارق» برای اجرای تحریمها علیه رژیم «بشار اسد» (رئیسجمهور سوریه) استقبال میکند.» از سوی دیگر اتحادیه اروپا روز پنجشنبه از اظهارنظر در مورد توقیف این نفتکش خودداری کرد. اتحادیه اروپا تاکید کرده است که در این زمینه اطلاعات لازم را در اختیار ندارد و اجرای تحریمهای اتحادیه از وظایف کشورهای عضو محسوب میشود.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا در واکنش به توقیف نفتکش حامل نفت خام ایران که به مقصد سوریه در حرکت بود، در توییتی نوشت: خبرهای خوبی به ما رسیده است. انگلیس ابرنفتکش گریس ۱ که پر از نفت ایران بود و به مقصد سوریه حرکت میکرد را به علت نقض تحریمهای اتحادیه اروپا توقیف کرده است. آمریکا و دیگر شرکایش، کماکان نظام ایران و سوریه را از منفعت بردن از این تجارت نامشروع باز میدارند. «یوال اشتاینیتز» وزیر انرژی رژیم صهیونیستی روز جمعه در مصاحبهای از توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران توسط ارتش انگلیس استقبال کرد.
این عضو کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی که با رادیو تلآویو گفتوگو میکرد، مدعی شد که این رژیم در توقیف نفتکش «گریس ۱» که حامل محموله نفتی ایرانی بوده، هیچ نقشی نداشته است.
خشم تهران و مناقشه با مادرید
در حالی که لندن مدعی شده است که توقیف این نفتکش با استناد به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه انجام گرفته، دولت اسپانیا دیروز در بیانیهای اعلام کرد که لندن این کار را به درخواست واشنگتن انجام داده است. گاردین هم این روایت را تایید کرده و نوشته است: «وزارت خارجه انگلیس در چند روز گذشته با یک معضل روبرو شده بود و میدانست که اگر آنطور که ایالات متحده درخواست کرده، این کشتی را توقیف کند، تهران را که شدیدا به دنبال صادرات نفت است، عمیقا خشمگین میکند.»
این گزارش سپس نوشته است که مقامهای انگلیسی توقیف این کشتی را «وظیفه اخلاقی و قانونی» خود برای اجرای تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه توصیف کردهاند.
این ادعا در حالی مطرح میشود که تحریمهای اتحادیه اروپا صرفا برای کشورهای عضو این بلوک لازمالاجرا است و نفتکش ایرانی از آبهای بینالمللی در حال گذر بوده و ایران نیز عضو اتحادیه اروپا نیست که بخواهد تحریمهای این اتحادیه را اجرا کند.
با این حال، گاردین نوشته است: «انگلستان تأکید دارد که با تلاش ایران برای افزایش صادرات نفت هیچ مخالفتی ندارد، اما تنها مادامی که این کشور با فروش محصولاتش تحریمهای اتحادیه اروپا را نقض نکند.»
این روزنامه احضار سفیر انگلیس در تهران را نشانهای توصیف کرده از اینکه تهران معتقد است انگلستان واقعا به دنبال کمک به تهران برای کاهش تبعات تحریمهای ثانویه آمریکا نیست.
گاردین سپس به شرح نحوه اجرای عملیات توقیف این نفتکش پرداخته و نوشته است که کماندوهای انگلیسی با بالگرد روی عرشه این کشتی پیاده شدهاند و گروهی دیگر از کماندوها نیز با قایقهای تندرو کشتی را محاصره کردهاند. جوسب بورل» سرپرست وزارت امور خارجه اسپانیا در این باره گفت: توقیف نفتکشی که از ایران حرکت کرده بود پس از ارائه درخواست آمریکا از انگلیس صورت گرفته است.
وی که به عنوان جانشین فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا معرفی شده است، خاطرنشان کرد: مادرید در حال بررسی توقیف این کشتی و تاثیر آن بر تمامیت ارضی اسپانیا است.
در کشاکش تهران و لندن ، این عملیات ، ظاهراً بر خلاف پیش بینیهای قبلی، نه در بندر جبل الطارق که در آبهای سرزمینی اسپانیا صورت گرفته شده است. اسپانیا در نظر دارد به خاطر انجام این عملیات در آبهای سرزمینی خود، اعتراض رسمی خود را به لندن ارایه دهد.شایان ذکر است اسپانیا بر اساس «معاهده اوترخت» (قرن ۱۸ میلادی) تنها مالکیت منطقه جبل الطارق و بندر این منطقه را به بریتانیا واگذار کرده بود و هیچگاه از حاکمیت خود بر آبهای اطراف جبل الطارق انصراف نداده است.
بر اساس این گزارش، این نفتکش ۲۸ نفر خدمه داشته که توسط مقامهای جبلالطارق مورد بازجویی قرار گرفتهاند. عمده خدمه این کشتی هندی هستند. تعدادی اوکراینی و پاکستانی هم در میان خدمه حضور دارند. دولت محلی جبلالطارق امروز اعلام کرده که این ۲۸ نفر را به عنوان شاهد، و نه مجرم، مورد بازجویی قرار داده است.
نفتکش ایرانی به درخواست آمریکا توسط تفنگداران انگلیسی توقیف شد
راهزنی دریایی در جبل الطارق
صاحبخبر -
نظر شما