شناسهٔ خبر: 33656871 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

بنا بر گزارش های معاونت بررسی‌های اتاق بازرگانی تهران؛

۲۰۰۱ هزار میلیارد تومان؛ تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۹۷

صندوق بین‌المللی پول پیش بینی کرده است تولید ناخالص داخلی ایران با قیمت‌های ثابت برای سال جاری به ۶۲۷هزار میلیارد تومان می رسد و بر این اساس و طبق آخرین داده‌های مرکز آمار ایران تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۳۹۷ معادل ۲۰۰۱ هزار میلیارد تومان بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، میزان تولید ناخالص داخلی (GDP) بهترین روش برای سنجش اقتصاد یک کشور است. ولید ناخالص داخلی عبارت است از کل ارزش تولیدات کالاها و خدمات در یک کشور به قیمت بازار طی دوره یک زمان به خصوص (معمولاً یک سال) است. تولید ناخالص داخلی ( GDP ) یکی از شیوه های اندازه گیری برای تولیدات و درآمد ملی یک کشور است. تعریف دیگر تولید ناخالص داخلی مجموع ارزش های افزوده در تمامی مراحل تولید همه کالاها و خدمات تولید شده در یک کشور طی یک دوره زمان به خصوص است و ارزش آن با پول به خصوص بیان می شود.

 

بنابراین گزارش، معاونت بررسی‌های اتاق بازرگانی تهران در گزارشی درباره تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان درسال ۲۰۱۸ نوشته است ایران از این نظر در جایگاه سی ام دنیا قرار داشته و درآمد سرانه آن نیز ۵.۲ هزار دلار بوده است و براساس برآوردهای صندوق بین المللی پول در سال ۲۰۱۸، جایگاه پنج کشور برتر جهان به لحاظ ارزش تولید ناخالص داخلی تغییر نکرده است. بدین ترتیب کشورهای آمریکا، چین، ژاپن، آلمان و انگلیس همچنان بالاترین تولید ناخالص داخلی جهان را دارند که در جدول شماره یک رقم GDP آنها در سال ۲۰۱۸ آمده است.

 

 این گزارش می افزاید: بر اساس آمارهای جهانی تولید ناخالص داخلی کشورمان در چند سال اخیر روند رو به رشدی را داشته است و براساس بررسی وضعیت متغیرهای اقتصاد ایران در گزارش ماه آوریل (اسفند ۹۷- فروردین۹۸) صندوق بین‌المللی پول تولید ناخالص داخلی ایران با قیمت‌های ثابت برای سال جاری به ۶۲۷هزار میلیارد تومان می رسد. این شاخص برای سال ۱۳۹۹ نیز ۶۲۸ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است.

 

حالا معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران با استفاده از آمارهای مرکز آمار ایران تولید ناخالص داخلی کشور را محاسبه کرده و نوشته است: به نظر می رسد از سرعت کاهش تولید ناخالص داخلی کشور در زمستان ۱۳۹۷ نسبت به رشد آن در پاییز ۱۳۹۷ تا حدودی کاسته شده است. تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۳۹۷ براساس آخرین داده‌های مرکز آمار ایران، معادل ۲۰۰۱ هزار میلیارد تومان بوده است. تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰، پس از چهار سال متوالی رشد مثبت، در سال ۱۳۹۷، با رشد منفی ۴.۹ درصدی همراه بوده است. در سال های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶، رشد اقتصادی کشور به ترتیب ۱۲.۱ درصد و ۳.۹ درصد ثبت شده است.

 

بررسی فصلی تولید ناخالص داخلی کشور طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۷ نشان می دهد در زمستان سال ۱۳۹۷ نسبت به فصل مشابه سال گذشته، تولید ناخالص داخلی کشور، به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰، با رشد منفی ۸.۴ درصدی مواجه شده است.

 

این نرخ در پاییز سال ۱۳۹۷، معادل منفی ۱۱.۴ درصد بوده است؛ بنابراین به نظر می رسد از سرعت کاهش تولید ناخالص داخلی کشور در زمستان ۱۳۹۷ نسبت به رشد آن در پاییز ۱۳۹۷ تا حدودی کاسته شده است. طی سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۷، بیشترین رشد فصلی تولید ناخالص داخلی کشور معادل ۱۵ درصد بوده که مربوط به زمستان سال ۱۳۹۵ است.

http://media.ibena.ir/d/2019/06/23/0/61515.jpg

در سال ۱۳۹۷، در میان رشته فعالیت های اقتصادی، بیشترین افت ارزش افزوده به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰، مربوط به «استخراج نفت و گاز طبیعی» با کاهش حدود ۱۴ درصدی بوده است. پس از آن نیز بخش های «صنعت» و «ساختمان» به ترتیب با کاهش ۶.۵ درصد و ۴.۵ درصدی در میزان ارزش افزوده همراه بوده اند.

 

سهم بخش «استخراج نفت و گاز طبیعی» از رشد اقتصادی حدود منفی ۵ درصدی سال ۱۳۹۷، منفی ۳.۱  واحد درصد و سهم دو بخش «صنعت» و «ساختمان» نیز به ترتیب منفی ۰.۸ واحد درصد و منفی ۰.۱ واحد درصد بوده است.

 

طی پاییز و زمستان سال ۱۳۹۷، میزان افت ارزش افزوده بخش «استخراج نفت و گاز طبیعی» به میزان قابل توجهی بالا بوده است. افت ارزش افزوده این بخش در پاییز معادل منفی ۳۳.۵ درصد و در زمستان معادل منفی ۲۵.۲ درصد بوده است. سهم این بخش از افت حدود ۸ درصدی تولید ناخاص داخلی طی زمستان سال ۱۳۹۷، نسبت به زمستان ۱۳۹۶ بیش از منفی ۵ واحد درصد بوده است.

 

ارزش افزوده بخش صنعت در سال ۱۳۹۷، حدود ۶.۵ درصد کاهش یافته است. رکود بخش صنعت از فصل نخست ۱۳۹۷ آغاز شده و در دو فصل پایانی سال به شدت تشدید شده؛ به طوری که رشد ارزش افزوده صنعت در زمستان ۱۳۹۷ نسبت به زمستان ۱۳۹۶ به منفی ۱۲.۲ درصد رسیده است.

http://media.ibena.ir/d/2019/06/23/0/61516.jpg

رشد تولید ناخالص داخلی بخش معدن در سال ۱۳۹۷، حدود منفی ۱۳.۱ درصد بوده است. این گروه فعالیت اقتصادی از دو بخش «استخراج نفت و گاز طبیعی» و «سایر معادن» تشکیل شده است. بخش عمده افت ارزش افزوده بخش معدن، مربوط به کاهش ۱۴ درصدی ارزش افزوده «استخراج نفت و گاز طبیعی» است. بخش «سایر معادن» نیز طی این مدت با رشد ۰.۸ درصدی ارزش افزوده همراه بوده است.

 

ارزش افزوده گروه خدمات درسال ۱۳۹۷ رشد محدود و نزدیک به صفر داشته است. در سال ۱۳۹۶ رشد ارزش افزوده این بخش ۶.۸ درصد بوده و در سال ۱۳۹۷ به ۰.۰۲ درصد رسیده است. موثرترین عامل در کاهش رشد ارزش افزوده این گروه فعالیت، رشد منفی ۶ درصدی ارزش افزوده فعالیت های «عمده و خُرده فروشی، فعالیت های خدماتی مربوط به تأمین جا و غذا» بوده است.

http://media.ibena.ir/d/2019/06/23/0/61517.jpg

یادآور می شود: تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۵ معادل ۳۹۷ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۶ معادل ۴۱۶ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۷ معادل ۴۴۷ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۸ معادل ۴۸۱ میلیارد دلار بود و پیش بینی شده است تولید ناخالص داخلی کشورمان در سال ۲۰۱۹ معادل ۵۱۷ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۰ معادل ۵۵۵ میلیارد دلار باشد./

نظر شما