شناسهٔ خبر: 33651099 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

جزییات تازه از نشست هم‌اندیشی صاحب‌نظران حوزه زنان با رییس قوه قضاییه در گفت‌وگو با خبرآنلاین

گرامی‌زادگان: به رئیسی پیشنهاد دادم مشاور زن برای خودش انتخاب کند

هر چند روزهای چندان زیادی از روی کار آمدن حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدابراهیم رئیسی بر صدر قوه قضاییه نمی‌گذرد اما چهره‌هایی هم‌چون اشرف گرامی‌زادگان، مشاور امور پارلمانی و حقوقی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برگزاری این جلسه را یک گام به پیش برای بررسی موضوعات مختلف مربوط به زنان در قوه قضاییه می‌دانند.

صاحب‌خبر -

الهه محمدی: دیروز در حالی حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، رییس قوه قضاییه در نشست هم‌اندیشی صاحب نظران و نخبگان حوزه حقوق زنان از توجه ویژه‌اش به مسائل زنان گفت که لایحه تامین امنیت زنان را لایحه‌ای دانست که نواقصی دارد اما از دست اندرکارانش تقدیر کرد. او در این جلسه بارها بر مساله خشونت علیه زنان تاکید کرد و گفت که هرآنچه که یک زن را در مضیقه قرار می‌دهد، مصداق خشونت علیه زنان است.

هر چند روزهای زیادی از روی کار آمدن رئیسی بر صدر قوه قضاییه نمی‌گذرد اما چهره‌هایی هم‌چون اشرف گرامی‌زادگان، مشاور امور پارلمانی و حقوقی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برگزاری این جلسه را یک گام به پیش برای بررسی موضوعات مختلف مربوط به زنان در قوه قضاییه می‌دانند. او که خود در این جلسه حضور داشته و چند دقیقه‌ای هم صحبت کرده، رویکرد ابراهیم رییسی را درباره موضوعات مربوط به زنان پیشروتر از روسای قبلی قوه قضاییه می‌داند و ضمن بیان جزییاتی از این جلسه می‌گوید که هرچند زنان اصولگرای بیشتری برای حضور در این جلسه دعوت شده بودند اما رئیسی قول داده که جلسات بیشتری را با فعالان حوزه زنان در این قوه تشکیل دهد.

متن گفت‌وگوی اشرف گرامی‌زادگان با «خبرآنلاین» را در زیر می‌خوانید:

خانم گرامی‌زادگان شما در جلسه نشست هم‌اندیشی صاحب نظران و نخبگان حوزه حقوق زنان با رییس قوه قضاییه حضور داشتید، در این جلسه چه گذشت؟
آقای رئیسی حرکت بسیار خوبی برای برگزاری جلسه با فعالان حوزه زنان ترتیب داده بودند اما من فکر می کنم این جلسه سریع برنامه ریزی شده بود و بعضی از چهره هایی که باید در این جلسه حاضر می شدند، حضور نداشتند. اما در کل ترتیب دادن این جلسه به نفع جامعه زنان بود. ایشان به محض وارد شدن به قوه قضاییه این حساسیت را در مورد موضوعات مربوط به زنان حس کرده اند و این جلسه را ترتیب دادند. ایشان قول دادند که این جلسات ادامه دار باشد. اگر ایشان بتوانند حداقل هر سه ماه یک بار این جلسات را با زنان بگذارند و صدای زنان را بشنوند، حرکت بسیار خوبی است. چون حتی در این جلسه هم حرفهای زنان مشترک بود اما هرکدام به زبان خودشان بیان می کردند. در کل این جلسه، جلسه خوبی بود اما بیشتر کسانی که در این جلسه بودند از اصولگرایان بودند. من فکر می کنم اگر آقای رییسی بتواند در جلسات بعدی زنان را با دیدگاه های مختلف سیاسی-اجتماعی دعوت کنند، برای دستیابی کلی درباره مسائل زنان کشور، دستاورد خوبی است.

محورهای مطرح شده در این جلسه درباره کدام مسائل و موضوعات مربوط به زنان بود؟
آنطور که خود آقای رئیسی درباره چرایی برگزاری این جلسه مطرح کردند، شنیدن دیدگاه های مختلف زنان و دیگری در رابطه با لایحه تامین امنیت زنان نظرها را بگیرند. ایشان بعد از اینکه تمام صحبت ها را بعد از دو ساعت شنیدند، فکر می کنم نتایج را به دست آوردند. آقای رئیسی د راین جلسه گفتند که به مسائل زنان پایبند هستند و خشونت علیه هرکسی را محکوم کردند. آقای رئیسی معتقد بودند که باید به مسائل زنان به صورت ویژه نگاه کرد. از نظر من حرف های ایشان در این جلسه برای شرکت کنندگان مثبت بود.

چه مباحثی درباره لایحه تامین امنیت زنان در این جلسه مطرح شد و آقای رئیسی چه پاسخی دادند؟
استنباط من از مباحث درباره این لایحه این بود که بعضی ها در این جلسه فکر می کردند که این لایحه سیاسی است. اما از نظر من این لایحه جوانب سیاسی نداشت و تدوین اولیه آن در دولت دهم صورت گرفته بود. ما در دولت یازدهم و دوازدهم آن روند را ادامه دادیم، دیدیم تدوین اولیه تدوین خوبی است و خوشبختانه با کمک قوه قضاییه و بررسی ها در معاونت زنان ریاست جمهوری این اتفاق افتاد. آقای رئیسی هم درباره این لایحه نظرها را دریافت کردند و خودشان هم بارها تاکید کردند که با هر نوع خشونت علیه زنان موافق نیستند.

چه طیف‌هایی از زنان در این جلسه شرکت کرده بودند؟
یک نفر از فراکسیون زنان مجلس در این جلسه حضور داشت ولی از طیف زنان اصولگرا حضور داشتند و بیشتر نگاه ها، نگاه های حوزوی بود. از دانشگاه ها و حوزه های علمیه هم حضور داشتند. اما از شورای اجتماعی فرهنگی زنان که معمولا در این جلسات حضور دارند غیر از یکی دو نفر، روسای اصلی حضور نداشتند. خانم مولاوردی، خانم خزعلی و خانم آیت اللهی هم در این جلسه حضور نداشتند. درحالی که این افراد دغدغه بیشتری در زمینه لایحه داشتند و اگر می آمدند می توانستند این دغدغه ها را به گوش رییس قوه قضاییه برسانند. از فعالان مدنی و حوزه زنان هم کسی حضور نداشت. حدود ۳۰ نفر در این جلسه حضور داشتند.

شما به عنوان کسی که سال‌هاست در حوزه زنان کار می‌کنید، تشکیل دادن این جلسه و صحبت کردن ویژه رییس قوه قضاییه درباره مسائل زنان را چقدر موثر می‌دانید؟ فکر می‌کنید رویکرد این دوره قوه قضاییه نسبت به دوره‌های قبل نسبت به مسائل زنان تغییر عمده‌ای داشته باشد؟
من فکر می کنم که دوره آقای رئیسی بهتر از دوره آقای لاریجانی خواهد بود. ایشان دیدگاه و اندیشه مثبت تری نسبت به موضوعات مختلف مربوط به زنان دارند. آقای لاریجانی زیاد گرایش به این مباحث نداشت اما ما نوروز هم به همراه خانم ابتکار نزد آقای رئیسی رفتیم و همان موقع هم امید دادند که توجه ویژه ای به مسائل زنان داشته باشند. درحال حاضر قوه قضاییه درحال اصلاحاتی در لایحه حمایت از خانواده هستند و این نشان می دهد که فضا برای رسیدگی به امور زنان در قوه قضاییه درحال باز شدن است. مثلا در این جلسه پیشنهاد شد که آقای رئیسی از زنان بیشتری در قوه قضاییه استفاده کند و ایشان هم قول دادند که زنان متخصص و آگاه بیشتری را در قوه قضاییه به کار بگیرند. این صراحت آقای رئیسی نشان می دهد که ایشان توجه بیشتری نسبت به حوزه زنان دارند.

خود شما در این جلسه چه موضوعاتی را مطرح کردید؟
من از ایشان خواستم که نگاه بهتری نسبت به مسائل زنان داشته باشند. من گفتم حقوق زنان در این ۴۰ سال آنطور که باید پیش نرفته است. لذا از آقای رئیسی درخواست کردم که توجه بیشتری به حقوق زنان داشته باشند. من گفتم که گفته می شود که لایحه تامین امنیت زنان سیاسی است اما این لایحه مطلقا سیاسی نیست. ۴۰ میلیون مخاطب زن در کشور داریم و این لایحه بهترین لایحه برای زنان در این ۴۰ سال بوده است. من از ایشان خواستم که این لایحه را امضا کنند. همچنین من از آقای رئیسی خواستم برای خودشان یک مشاور زن قرار بدهند. من گفتم زنان اطلاع خاصی از مسائل مربوط به مسائل زنان داشته باشند. من به ایشان گفتم که ۱۸ قاضی در زمان بررسی لایحه تامین امنیت زنان کار کردند و همه هم اصولگرا بودند. من گفتم که در تمام طول بررسی لایحه حضور داشتم و انتظار دارم که این لایحه را تصویب کنید و این لایحه برای آبروی ایران در مجامع داخلی و خارجی بسیار مهم است.

در این جلسه مباحثی درباره زنان زندانی به ویژه زنان زندانی سیاسی-مدنی مطرح نشد؟ خود آقای رئیسی دیدگاهی در این زمینه نداشتند؟
این جلسه بیشتر در مورد بررسی لایحه تامین امنیت زنان بود. البته بعضی از حاضران در جلسه درباره موضوعات مثل مهریه و حقوق بشر هم صحبت کردند اما موضوع اصلی لایحه تامین امنیت زنان بود. اما فکر می کنم شاید در جلسات بعدی با آقای رئیسی درباره زندانیان سیاسی و تقویت کردن آزادی بیان هم صحبت کرد. ایشان قول داد که عدالت را در مورد همه رعایت کند و من احساس کردم که حالا که ایشان آمده و دیدگاه بهتری نسبت به روسای قبلی دارد، راهنمایی های ما می تواند ایشان را در حوزه زنان برای ایشان کارساز باشد. ما باید به یک نقطه ای برسیم که هرکسی که انتقاد می کند و اعتراض دارد، سریع زندانی نشود.


۲۳۵۲۳۵

نظر شما