شناسهٔ خبر: 33453131 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

هشدار کرملین درباره قضاوت‌های شتابزده در خصوص حادثه دریای عمان

کرملین درباره هر گونه نتیجه‌گیری شتابزده در خصوص انفجار دو نفت‌کش در دریای عمان در روز پنجشنبه هشدار داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، کرملین روز پنجشنبه با بیان اینکه هنوز برای قضاوت درباره اینکه چه کسی عامل حمله به دو کشتی در دریای عمان است زود است درباره نتیجه‌گیری‌های شتابزده در این خصوص هشدار داد. 

بیانیه کرملین اندکی بعد از آن منتشر شده که یک مقام وزارت دفاع آمریکا گفته «بسیار محتمل» است ایران مسئول حمله به این دو نفت‌کش باشد. 

جزئیات حادثه

منابع خبری صبح امروز پنجشنبه (23 خرداد/ 13 ژوئن) گزارش‌هایی از وقوع انفجار در دو نفتکش در دریای عمان منتشر شد که ادعا شده «هدف حمله قرار گرفته‌اند.»

جزئیات منتشر شده از این حادثه حاکی است نفت‌کش «فرونت التر» با پرچم جزایر مارشال و «کوکوکا کاریجس» با پرچم پاناما به ترتیب حامل محموله‌های «اتانول» و «متانول» بوده‌اند. 

نفتکش اول مدتی پس از بارگیری در بندر ابوظبی دچار سانحه شده و کشتی دوم از «الجبیل» عربستان راهی سنگاپور بوده است. 

وزارت تجارت ژاپن اعلام کرد یکی از نفتکش‌های حادثه‌دیده در دریای عمان حامل «محموله متعلق به ژاپن» بوده‌ است. این حادثه همزمان با سفر «شینزو آبه»، نخست‌وزیر ژاپن به تهران رخ داده است.   

واکنش‌ها به حادثه دریای عمان

*روسیه

پیش از این «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه درباره بهانه قرار دادن این حادثه برای اعمال فشار بر ایران هشدار داد. 

آقای ریابکوف گفت: «به تازگی شاهد کارزار روز به فزونی فشار علیه ایران بوده‌ایم. دوست نداریم از حوادثی که اخیراً به وقوع پیوسته‌اند-که غم‌انگیز هستند و بازار جهانی نفت را با تلاطم مواجه کرده‌اند- برای دامن زدن به تنش‌ها به نحوی که ضد ایران باشد استفاده شود.»

  وی اضافه کرد: «مایلم از این فرصت استفاده کرده و درباره هر گونه قضاوت شتابزده و هر گونه تلاش برای مقصر شمردن کسانی که از آنها خوشمان نمی‌آید هشدار دهم.»

 *ایران

«عباس موسوی»، سخنگوی وزارت خارجه ایران از بروز این حادثه ابراز نگرانی کرد و «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران نیز در توئیتر آن را مشکوک خواند.

موسوی در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «ایران از بروز حوادث مشکوک امروز برای نفتکش‌های تجاری مرتبط با ژاپن همزمان با دیدار نخست وزیر آن کشور با رهبر انقلاب ابراز نگرانی کرده و آن را خلاف جهت‌گیری‌ها و تلاش‌های منطقه‌ای و فرامنطقه برای کاهش تنش‌ها و آرامش در منطقه می‌دانیم».

ظریف هم نوشت: « «حملات گزارش شده به تانکرهای مرتبط با ژاپن زمانی اتفاق افتاد که نخست‌وزیر آبه شینزو برای گفتگوهایی گسترده و دوستانه در حال دیدار با آیت‌الله خامنه‌ای بود. مشکوک بودن برای توصیف آنچه که احتمالا امروز صبح اتفاق افتاده، کفایت نمی‌کند. مجمع گفتگوی منطقه‌ای پیشنهادی ایران، ضروری است.»

* آمریکا

 سخنگوی کاخ سفید گفت که دولت آمریکا از وقوع حادثه برای دو نفتکش در دریای عمان آگاه بوده و مشغول بررسی اوضاع هستند.

«سارا سندرز» سخنگوی کاخ سفید با صدور بیانیه‌ای گفت: «ما از گزارش‌های حمله به کشتی‌ها در خلیج عمان آگاه هستیم. دولت آمریکا در حال کمک‌رسانی بوده و به بررسی اوضاع ادامه می‌دهد».

ساعاتی بعدتر «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا رسماً ایران را به انجام این حمله متهم کرد. او گفت: «ارزیابی دولت آمریکا این است که جمهوری اسلامی ایران مسئول حملاتی است که امروز در دریای عمان اتفاق افتاد. این ارزیابی، مبتنی بر داده‌های اطلاعاتی، سلاح‌های مورد استفاده، سطح تخصص مورد نیاز برای انجام این عملیات، حملات اخیر ایران به کشتی‌ها و این واقعیت است که هیچ گروه نیابتی از منابع و مهارت کافی برای انجام عملیاتی با این سطح از پیچیدگی نیست.»

وزیر خارجه آمریکا مدعی شد ایران روز 12 آوریل به دنیا قول داد انتقال نفت از طریق تنگه هرمز را متوقف خواهد کرد. او ادعا کرد ایران اکنون در حال اقدام برای عملی کردن این وعده است. 

او در ادامه تصریح کرد سیاست دولت ترامپ کماکان تلاش دیپلماتیک و سیاسی برای «بازگرداندن ایران به میز مذاکره» است. 

*آلمان

«هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان این حادثه را «نگران‌کننده» توصیف کرد و ضمن هشدار درباره تشدید تنش‌ها در منطقه خواستار تنش‌زدایی شد. 

هایکو ماس در یک کنفرانس خبری با همتای آلبانیایی خود گفت: «اخباری که ما دریافت کرده‌ایم به شدت نگران‌کننده است.»

وزیر خارجه آلمان اضافه کرد: «تشدید تنش‌ها خطرناک است؛ اینها رویدادهایی هستند که می‌توانند به تشدید تنش منجر شوند. نیازمند تنش‌زدایی هستیم و همه طرف‌ها باید به این کمک کنند.»

*فرانسه 

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام دولت فرانسه نوشته پاریس بعد از این حادثه از همه طرف‌ها خواسته خویشتنداری نشان دهند.

*اتحادیه اروپا 

اتحادیه اروپا با توجه به تنش‌های موجود در منطقه غرب آسیا خواستار حداکثر خویشتنداری در خصوص این حادثه شده است. 

به نوشته پایگاه اینترنتی شبکه «العربیه»، «ماجا کوچیانچیچ» سخنگوی «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «منطقه [خاورمیانه] نیاز به عناصر بیشتر برای بی‌ثباتی و تنش ندارد و از این رو درخواست او (موگرینی) و ما برای حداکثر خویشتن‌داری و جلوگیری از تحریکات ادامه خواهد یافت».

* انگلیس

سخنگوی دولت انگلیس روز پنج‌شنبه در پی آسیب‌ دیدن دو نفتکش در دریای عمان، از وقوع چنین حوادثی ابراز نگرانی کرد.

 این سخنگو اعلام کرد: «عمیقاً از گزارش‌هایی که از انفجارها و آتش‌ گرفتن کشتی‌ها در تنگه هرمز نگران هستیم. با مقامات محلی و شرکای خود در منطقه در ارتباط هستیم».

*سازمان ملل متحد

، «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد  حمله به دو نفتکش در دریای عمان را قویا محکوم کرد و ابراز داشت که واقعیت در خصوص این حادثه باید روشن شود. وی تاکید کرد که جهان نمی‌خواهد شاهد درگیری در منطقه خلیج فارس باشد.

*اتحادیه عرب

اتحادیه عرب و وزارت خارجه کویت خواستار پاسخ شورای امنیت سازمان ملل به حوادث امروز در دریای عمان شدند.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، ابوالغیط پنجشنبه (۲۳ خرداد) طی سخنرانی خود در شورای امنیت، رئیس این شورا را خطاب قرار داد و گفت: «تحولات خطرناک [در منطقه] می‌طلبد که شورای عالی شما در برابر کسانی که پشت این خطرات هستند، بایستد».

* رژیم صهیونیستی

 «یوآو گالانت» وزیر ساخت و ساز و از اعضای کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی پنج‌شنبه شب ایران را به حمله به دو نفتکش در دریای عمان متهم کرد.

گالانت که با کانال ۱۰ تلویزیون رژیم صهیونیستی صحبت می‌کرد، مدعی شد که کشتی‌های ایرانی با اژدر این دو نفتکش را هدف قرار داده‌اند.

وی گفت: «اژدرهایی از کشتی‌های متعلق به کشوری شلیک شده است... آن‌ها می‌گویند: اگر نگذارید نفتمان را صادر کنیم... هیچ‌کس دیگر نفت صادر نخواهد کرد.»

انتهای پیام/