به گزارش ايسنا، اواخر نخستين ماه سال بود که مصوبه دولت درباره «افزايش بهاي آب و برق از ابتداي ارديبهشت سال 1398» ابلاغ شد. نخستين بند اين مصوبه شامل حال همه مصرف کنندگان آب و برق ميشود و از افزايش سالانه هفت درصدي بهاي آب شرب و برق از ابتداي ارديبهشت سال 1398 ميگويد.
مصوبه مذکور به طور اختصاصي، هم به پرمصرفها پرداخته و هم به کم مصرفهاغ در دومين بند اين مصوبه آمده است: با هدف مديريت مصرف و بازدارندگي مصارف غيرضرور، علاوه بر ميزان افزايش موضوع بند (1) اين تصويبنامه، از ابتداي خردادماه، سالانه 16 درصد به خالص صورتحساب آب و برق مصارف خانگي (بدون احتساب آبونمان، ماليات بر ارزش افزوده و عوارض) مشترکين بالاي الگوي مصرف افزوده ميشود. به عبارت ديگر طبق اين بند پرمصرفها تا 23 درصد افزايش تعرفه خواهند داشت.
اين در حالي است که طبق بند پنجم اين مصوبه خانوارهايي که مصرف آب يا برق ماهانه آنها پايينتر از الگوي مصرف بوده و در بازه زماني اول خرداد تا پايان شهريور، در مقايسه با دوره مشابه سال قبل، مصرف خود را کاهش ميدهند، مشمول تخفيف به ميزان مصرف کاهشيافته با نرخ اولين پله مصرف خواهند شد.
فايده سياستهاي تشويقي براي خوش مصرفها
در اين راستا، هادي مدقق - مدير کل دفتر مديريت مصرف و خدمات مشترکين توانير - با اشاره به مصوبه دولت درباره بهاي آب و برق اظهار کرد: موضوع حائز اهميت در مصوبه امسال اين است که براي مشترکيني که زير و بالاي الگوي مصرف هستند، تغيير ميزان رشد قيمت را خواهيم داشت.
وي افزود: براي مشترکيني که ميزان مصرف خود را نسبت به سال گذشته کاهش ميدهند و زير الگوي مصرف قرار ميگيرند و مشترکيني که زير الگوي مصرف بودند و باز هم مصرف خود را نسبت به آن کاهش ميدهند، تخفيفها و پاداشهايي در نظر گرفته شده است که مشترکين تشويق شوند و با توجه به الگوي مصرف، سعي کنند حتي اگر مشترک زير الگوي مصرف هستند ميزان مصرف خود را کاهش دهند.
بر اساس اين گزارش، مصرفکنندگان آب و برق در ايران به سه دسته تقسيم ميشوند؛ گروه نخست مشترکان خوش مصرف هستند که 70 درصد مشترکان برق و 75 درصد مشترکان آب در اين گروه قرار گرفتهاند و الگوي مصرف را رعايت ميکنند. گروه دوم شامل مشترکاني ميشود که کمتر از گروه نخست هستند و عنوان گروه صرفهجو را يدک ميکشند و از الگوي صحيح مصرف کمتر آب و برق استفاده کنند.
گروه سوم نيز با وجود اينکه بخش کمي از مصرف کنندگان را شامل ميشوند، ولي حجم مصرف بسيار بالايي را به خود اختصاص دادهاند و از آنها به عنوان بدمصرف ياد ميشود و چندين برابر الگوي مصرف از آب و برق استفاده ميکنند.
کاهش 30 درصدي هزينه قبوض برق براي کممصرفها
همچنين ،مديرعامل شرکت توانير گفت: تعرفههاي جديد به گونهاي طراحي شده است که مشترکان با کاهش 10 درصدي مصرف، شاهد کاهش 20 تا 30 درصدي هزينه برق مصرفي خواهند بود.
محمدحسن متوليزاده گفت: سال گذشته به دليل محدويتهاي توليد در نيروگاههاي برق آبي، مجبور به اعمال خاموشيهايي شديم ولي خوشبختانه با همکاري مردم از آن مقطع عبور کرديم.
متولي زاده در خصوص تغيير تعرفههاي برق گفت: تعرفههاي برق در پاسخ به مطالبه عموم مردم مبني بر افزايش تعرفه مشترکان پرمصرف و با هدف اصلاح الگوي مصرف مشترکان توسط دولت تصويب شده است.
مديرعامل توانير با اشاره به اينکه از امروز تعرفه برق مشترکان پرمصرف تا 16 درصد افزايش خواهد داشت، تاکيد کرد: مصرف برق اکثريت مردم در حد الگوهاي تعيين شده است اما تعداد اندکي از مشترکان هم هستند که مصرف بالايي دارند.
متولي زاده با اشاره به اينکه10 درصد از مشترکان جزء پرمصرفها هستند، خاطرنشان کرد: با توجه به اينکه براي توليد برق بايد سوخت گاز مصرف شود، اين گروه از مشترکان با مصرف بيشتر برق، نه تنها باعث آلودگي بيشتر محيط زيست ميشوند، بلکه يارانه بيشتري را هم به خود اختصاص ميدهند.
وي همچنين با ذکر مثالي در اين خصوص گفت: يک درصد از مشترکان برق که در بالاترين رده مصرفي قرار دارند، به اندازه 10 درصد مشترکان کم مصرف کشور برق مصرف ميکنند.
متولي زاده در پاسخ به اين پرسش که مشترکان چگونه ميتوانند از قرار گرفتن در سطوح پرمصرف يا خوش مصرف آگاه شوند، گفت: براي آگاهي مردم، از اين پس در قبوض برق برحسب ميزان مصرف مشترکان، پرمصرف يا کم مصرف بودن آنها درج خواهد شد.
وي يادآور شد: الگوي مصرف برق در مناطق گرمسير يا عادي متفاوت است و بستگي به نوع آب و هواي مناطق مختلف، اين الگوها تعيين شده است.
متولي زاده در خصوص راهکارهاي مشترکان براي قرار نگرفتن در گروه پرمصرفها گفت: با توجه به اينکه در تابستان وسايل سرمايشي بيشترين ميزان مصرف برق را به خود اختصاص ميدهند، مشترکان در صورت توجه و دقت در چگونگي استفاده از وسايل سرمايشي، ميتوانند به ميزان زيادي از مصرف برق خود را کاهش دهند.
وي درباره سهم وسايل سرمايشي از مجموع برق مصرفي کشور در تابستان اظهار داشت: در اين فصل حدود 22 هزار مگاوات يا معادل 40 درصد از مصرف برق کشور، به وسايل سرمايشي اختصاص دارد.
∎
نظر شما