شناسهٔ خبر: 32858375 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی | لینک خبر

محقق انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور اعلام کرد:

الگوي غذايي روزه داري در ماه مبارك رمضان

صاحب‌خبر -


محقق انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور گفت: روزه گرفتن با حذف يك وعده غذايي روزانه افراد در ماه مبارك رمضان منجر به كمتر غذا خوردن شده و موجب تعديل و تنظيم متابوليسم بدن مي شود.

به گزارش وبدا، دکتر اعظم دوست محمدیان با بیان این مطلب گفت: حذف يك وعده غذايي بهترين دستورالعمل براي تعديل وزن افراد چاق است. افراد در اين ماه كالري دريافتي خود را كاهش مي دهند تا تغييرات مطلوب در حفظ سلامتي بدست آيد و افرادي كه چاق بوده، داراي افزايش وزن هستند در طول اين ماه مبارك مي توانند مقداري از وزن خود را كاهش دهند.

وی با بیان اینکه برای حفظ سلامتي و پيشگيري از بروز برخي مشكلات تغذيه اي لازم است به برخي توصيه هاي تغذيه اي در اين ماه توجه بيشتري داشته باشيد، افزود: هنگام افطار از غذاهاي سبك و زود هضم استفاده كنيد. افطار را با يك ماده قند طبيعي مانند خرما، كشمش یا عسل آغاز كنيد، بدين ترتيب اشتها كنترل شده و زياده خوري كمتر پيش مي آيد. استفاده از خرما و شير در روايات اسلامي نيز توصيه شده است. معده خالي در هنگام افطار تحمل غذاي سنگين را ندارد لذا خوردن غذاي سهل الهضم و تقريبا نرم براي افطار مناسب است، همچنين نوشيدن چاي شيرين كمرنگ، شيرگرم، فرني و حليم بي روغن در آغاز افطار مناسبند.

وی در ادامه افزود: از مصرف مواد نفاخ، حجيم و نوشيدني هاي گازدار و بسيار خنك، غذاهاي پر چرب مانند آش رشته و آبگوشت كه سبب ايجاد اختلالات هضم مي شوند خودداري كنيد. غذاهاي پر چرب، شيرين و همچنين كافئين دار موجود در بعضي از غذاها سبب افزايش اسيد معده و احساس ترش كردن و سوزش مي شوند. ( زولبيا، باميه، حلوا، شكلات و خورشت بادمجان نيز چنين اثراتي دارند). سالاد مكمل خوبي براي غذاها در اين ماه مي باشد.

محقق انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور همچنین گفت: مصرف مواد پروتئيني مثل شير، پنير، تخم مرغ و يا انواع كوكوها همراه نان، پنير، گردو و سبزي در ماه مبارك توصيه مي شود. همچنین در فاصله افطار تا سحر البته با فاصله با غذا آب كافي بياشاميد. هر چه حجم غذا در افطار كمتر باشد بهتر است، از خوردن غذاهاي پر حجم، اما كم كالري و بسيار آبكي در افطار خودداري كنيد و غذا را با آرامي ميل كنيد.

دکتر دوست محمدیان همچنین با بیان اینکه از مصرف غذاهاي تند و پر ادويه كه موجب احساس تشنگي در طول روز مي شود خودداري كنيد، افزود: اعتدال در مصرف مواد غذايي چون كله پاچه، سيرابي شيردان به دلیل ايجاد احساس تشنگي در طول روز ضروري است.

وی گفت: اگر در ماه مبارك رمضان دچار يبوست شديد هستيد مي توانيد از خورشت هاي ملين مثل خورشت آلو و ديگر خورشت هاي سبزي دار استفاده كنيد. خوردن انواع سبزي هاي خام و پخته و ميوه هاي خيسانده مانند آلو و انجير به بهبود اين وضعيت كمك مي كنند. خوردن چاي پررنگ و قهوه و كاكائو موجب پيدايش حالت يبوست مي شود. همچنین باید  انواع ميوه و سبزيجات و انواع سالاد استفاده گردد. عجله در خوردن غذا و خوب نجويدن آن منجر به عدم هضم و جذب كافي غذا و ايجاد ناراحتي هاي گوارشي مانند نفخ، سنگيني، احساس پري مي گردد.مصرف آب كافي براي رفع يبوست و دفع سموم و مواد زائد بدن و انجام واكنش هاي بيولوژيكي داخلي بدن مفيد است.

دکتر دوست محمدیان در مورد نوجوانان روزه دار گفت: لازم است به غذاي نوجوانان در اين ماه بيشتر توجه شود در دو وعده افطار و سحري لازم است نوجوانان كالري، پروتئين و مواد مغذي توصيه شده جيره معمول روزانه (RDA) را حتما به طور كامل دريافت كنند تا نيازهاي آنها براي رشد بهتر فراهم شود.

وی در ادامه گفت: به طور كلي بيماران نبايد روزه بگيرند خصوصا آنهايي كه نياز به مصرف منظم دارو در طول روز دارند. روزه داري براي زنان باردار و شيرده توصيه نمي شود در حالي كه روزه گرفتن براي افراد داراي اضافه وزن و چاق مفيد است. خوردن مقدار كمي مواد قندي مانند خرما، كشمش، عسل، حلوا، زولبيا، باميه، شله زرد و فرني، باعث كاهش اشتها شده و بدين ترتيب از زياده روي در خوردن و چاقي تا حدودي پيشگيري مي شود. البته بايد توجه داشت كه زياده روي در مصرف آنها باعث افزايش وزن مي شود.

محقق انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ماه مبارك رمضان افراد را به كمتر غذاخوردن و كاهش دريافت كالري تشويق مي كند كه نتيجه آن تعديل متابوليكي در ذخيره انرژي و كاهش كلسترول بويژه كلسترول LDL، كاهش تري گليسريد در مقابل افزايش HDL كلسترول (كلسترول خوب) و در نهايت كاهش وزن كه اين تغييرات موجب پيشگيري از فشار خون، ديابت، چاقي مي شود. گاهي اوقات ممكن است افراد نه تنها وزن كم نكنند بلكه اضافه وزن نيز پيدا كنند كه نتيجه پرخوري در اين ماه مي باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از خوردن چند نوع غذاي متفاوت در هنگام افطار خودداري كنيد، افزود: در ماه مبارك رمضان به افراد توصيه مي شود كه به فعاليت سبك و متوسط ادامه دهند.

دکتر دوست محمدیان در مورد عوارض حذف سحری گفت: بعضي از روزه داران، بدون سحري (با حذف وعده سحري) روزه مي گيرند كه اين امر موجب مي شود كه نيازهاي تغذيه اي تامين نشده و شخص در معرض عوارض ناشي از كمبودهاي تغذيه اي قرار گيرد.

وی در ادامه افزود: اشكال ديگر حذف وعده سحري پايين افتادن قند خون (هيپوگلايسمي) است كه منجر به كاهش يادگيري، بي حوصلگي و خستگي مي شود.

نظر شما