شناسهٔ خبر: 32447128 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

اعتراض رسمی چین به آمریکا درباره حذف معافیت‌های تحریم نفت ایران

چین درباره حذف معافیت‌های موردی خرید نفت از ایران هشدار داده و گفته این تصمیم آمریکا به تشدید نوسان قیمت نفت در بازارهای انرژی خاورمیانه و جهانی منجر می‌شود.

صاحب‌خبر -
چین حق نشر عکس Reuters

چین درباره حذف معافیت‌های موردی خرید نفت از ایران هشدار داده و گفته این تصمیم آمریکا به تشدید نوسان قیمت نفت در بازارهای انرژی خاورمیانه و جهانی منجر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز ، وزارت خارجه چین امروز سه‌شنبه (سوم اردیبهشت/ ۲۳ آوریل) بطور رسمی به تصمیم اخیر آمریکا اعتراض کرده است.

گنگ شائونگ ، سخنگوی وزیر خارجه این کشور، گفته است: "تصمیم آمریکا باعث نوسان در بازارهای انرژی جهانی و خاورمیانه می‌شود."

بگذر از پست توییتر شماره از @yjcagency

زنگنه در صحن علنی مجلس: خواب آمریکا برای صفر رساندن فروش #نفت ایران تعبیر نخواهد شد/با تمام توانمان در جهت شکستن تحریم آمریکا عمل خواهیم کرد/ بازار نفت غیر قابل پیش بینی است و در این اوضاع شکننده نمیتوان اطمینان داشت به اندازه نیاز بازار نفت تولید خواهد شدhttps://t.co/aEzzGFkZWL pic.twitter.com/ZcsuJXUKtf

— باشگاه خبرنگاران جوان (@yjcagency) ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸

پایان پست توییتر شماره از @yjcagency

واردات نفت چین از ایران در سال گذشته میلادی روزانه حدود ۵۸۵ هزار و ۴۰۰ بشکه بود که تقریبا معادل ۶ درصد کل واردات نفت خام این کشور است.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، دیروز (دوشنبه ۲۲ آوریل/۲ اردیبهشت) پایان معافیت از تحریم‌های نفتی ایران را اعلام کرد و گفت دیگر هیچ معافیتی در این زمینه به کشورهای دیگر نخواهد داد.

دولت آمریکا در ماه نوامبر گذشته برای هشت کشور معافیتی ۱۸۰ روزه‌ای صادر کرده بود تا فرصت جایگزینی واردات نفت از ایران را داشته باشند؛ این معافیت‌ها ۱۲ اردیبهشت (۹ روز دیگر) به پایان می‌رسند.

حق نشر عکس Getty Images
Image caption در معاملات امروز صبح، قیمت هر بشکه نفت برنت برای معاملات آتی به ۷۴ دلار و ۶۷ سنت رسید که در ۶۳ سنت بالاتر از آخرین قیمت دیروز پیش از بسته شدن بازار بود

واکنش تند روسیه

روسیه هم روز سه شنبه به شدت به اقدام آمریکا حمله کرده است.

وزارت خارجه این کشور در بیانیه ای نوشت: "این خط مشی چیزی بر منزلت بین المللی آمریکا نمی افزاید. باقی جهان کاملا درک می کند که سیاست واشنگتن پرخاشگری و بی خردی بیشتر و بیشتر است."

در این بیانیه آمده است که "واشنگتن حتی سعی در پنهان کردن این موضوع ندارد که می خواهد جهان را به تمکین وادارد."

روسیه که متحد تهران است همچنین "خویشتن داری" ایران را در مقابل "رفتارهای تحریک آمیز آمریکای متکبر" ستود و از همه طرف هایی که "عقل سلیم" دارند خواست هر کاری می توانند برای حفظ برجام (توافق اتمی ایران و قدرت ها) انجام دهند.

همزمان لری کودلو مشاور اقتصادی کاخ سفید روز سه شنبه گفته است که با توجه به عرضه زیاد نفت آمریکا، تصمیم تازه برای تشدید تحریم ها "تاثیری ملموس" بر بهای نفت نخواهد داشت.

بهای نفت در بازارهای جهانی روز سه شنبه به بالاترین حد در سال ۲۰۱۹ رسید.

آقای کودلو گفت "ما شاهد تاثیر ملموسی نیستیم" و افزود که اگر بها بالا رود تولیدکنندگان آمریکایی به سرعت می توانند تولید نفت "شیل" را بالا برند.

استقبال عربستان

همزمان عربستان سعودی از تصمیم اخیر آمریکا استقبال کرده است.

ابراهیم العاصف، وزیر خارجه این کشور امروز گفته است: "عربستان از این گام آمریکا کاملا حمایت می‌کند؛ این گامی ضروری برای مجبور کردن ایران به پایان دادن سیاستهای این کشور در بی‌ثبات کردن ثبات و حمایت از تروریسم در جهان است."

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دیروز در پیامی که در توییتر منتشر کرد نوشته بود عربستان و سایر اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در تحریمی که حالا تبدیل به تحریم کامل علیه نفت ایران شده، بیش از کسری (بدلیل حذف نفت ایران) نفت به بازار تزریق می‌کنند.

در پی تصمیم آمریکا، خالد فالح، وزیر انرژی عربستان هم دیروز در بیانیه‌ای اعلام کرد که کشورش برای عرضه کافی نفت در بازار با سایر تولیدکنندگان نفتی همکاری خواهد کرد.

کاخ سفید گفته امارات هم برای تزریق نفت بیشتر به بازار پس از توقف صادرات نفت ایران اعلام آمادگی کرده است.

در این میان ترکیه از جمله کشورهای حامی تمدید مجوز خرید نفت از ایران بوده و از مخالفان تحریم‌های نفتی علیه جمهوری اسلامی است.

مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه دیروز در پیامی که پس از اعلام تصمیم اخیر آمریکا در توئیتر منتشر کرد، نوشته بود اقدام آمریکا "به آرامش و ثبات در منطقه کمک نمی‌کند و مردم ایران را متضرر می‌کند."

او همچنین گفته: "ترکیه تحریم‌های یکجانبه (آمریکا علیه ایران) و تحمیل چگونگی روابط با همسایگان را نمی‌پذیرد."

یک روز پس از اعلام آمریکا برای پایان دادن به معافیت‌های خرید موقتی نفت از ایران، قیمت نفت در بازارهای جهانی در معاملات امروز سه‌شنبه (سوم اردیبهشت/ ۲۳ آوریل) به بالاترین قیمت طی حدود شش ماه گذشته رسیده است.

در معاملات امروز صبح، قیمت هر بشکه نفت برنت برای معاملات آتی به ۷۴ دلار و ۶۷ سنت رسید که ۶۳ سنت بالاتر از آخرین قیمت دیروز پیش از بسته شدن بازار بود.

بر اساس بودجه ۱۳۹۸،‌ دولت ایران باید از فروش نفت حدود ۱۴۸ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند.

پیش‌بینی دولت از درآمدهای نفتی در بودجه ۹۸ این بود که بتواند یک و نیم میلیون بشکه در روز نفت خام و میعانات گازی بفروشد؛ سهم فروش نفت معادل یک میلیون و ۳۷۴ هزار بشکه در روز بود.