شناسهٔ خبر: 3146464 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: افکارنیوز | لینک خبر

زیان عربستان از سیاست ضد ایرانی نفت ارزان

سیاست استفاده از نفت به عنوان سلاح علیه ایران تاکنون ۳۰ میلیارد دلار برای عربستان هزینه در برداشته و با فرض ثبات قیمت نفت در مرز ۵۰ دلار این سیاست طی ماه های آینده هر ماه ۱۴.۵ میلیارد دلار به این کشور زیان می‌زند.

صاحب‌خبر -
زیان عربستان از سیاست ضد ایرانی نفت ارزان
به گزارش افکارنیوز، قیمت جهانی نفت از جولای ۲۰۱۴ روندی نزولی طی کرده و با کاهش ۵۵ درصدی به ۵۰ دلار در هر بشکه رسیده است.

فزونی عرضه مهمترین علت سقوط قیمت نفت طی این ماه ها بوده است و عربستان به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان نقش مهمی در ایجاد مازاد عرضه و افت قیمت نفت داشته است.

این کشور در تقسیم کاری حساب شده با آمریکا و همزمان با مطرح شدن بحث تحریم نفتی ایران در سال ۲۰۱۲ اقدام به افزایش تولید خود کرد تا مانع افزایش قیمت ها شود. با اعمال تحریم غرب صادرات نفت ایران نصف شد و به حدود یک میلیون بشکه در روز رسید.

در سال ۲۰۱۴ با توجه به این که شرایط بازار نفت و جو حاکم بر سیاست بین الملل اجازه کاهش بیشتر قیمت نفت ایران را نمی داد سیاست دیگری در دستور کار رژیم آل سعود قرار گرفت و آن کاهش قیمت نفت بود.

این سیاست پیش تر نیز در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران سابقه داشته و تحت تاثیر افزایش تولید و قیمت شکنی عربستان قیمت نفت به ۷ دلار در هر بشکه رسید.

توسل دوباره این رژیم به نفت به عنوان سلاحی برای مقابله با ایران بیش از پیش در جریان نشست اوپک آشکار شد. این کشور در جریان نشست ۲۷ نوامبر ۲۰۱۴ اوپک با هرگونه کاهش تولید نفت اوپک برای مقابله با افت قیمت ها مخالفت کرد.

در عین حال آمارها نشان می دهد سیاست استفاده از نفت به عنوان سلاح علیه ایران برای عربستان کم هزینه نبوده است و در واقع این کشور بیشتر از سایر کشورها از جمله ایران زیان دیده است. زیان عربستان از افت قیمت نفت ۸ برابر ایران است چرا که ایران یک میلیون و این کشور بیش از هشت میلیون بشکه در روز نفت صادر می کند.

آمارهای اوپک نشان می دهد عربستان هر روز ۷.۵۷۱ میلیون بشکه نفت خام و ۰.۷۹۴ میلیون بشکه فرآورده نفتی صادر کند. بر این اساس مجموع صادرات نفت این کشور روزانه ۸.۳۶۵ میلیون بشکه در روز است.

در ماه ژوئن و پیش از آغاز روند نزولی قیمت نفت قیمت نفت عربستان در بازار ۱۰۷.۸۹ دلار در هر بشکه بوده است. این رقم در ماه جولای به ۱۰۷.۱۵ دلار، در ماه اوت به ۱۰۲.۲۴ دلار، در ماه سپتامبر به ۹۷.۲۳ دلار، در ماه اکتبر به ۸۵.۹۳ دلار،‌ در ماه نوامبر به ۷۶.۰۷ دلار و در ماه دسامبر ۲۰۱۴ به ۶۰.۱۳ دلار در هر بشکه رسیده است.

بر این اساس درآمد۲۷ میلیارد دلاری عربستان از فروش نفت در ژوئن ۲۰۱۴ به تدریج کاهش یافته و در ماه دسامبر به ۱۵ میلیارد دلار رسیده است.

چنانچه قیمت نفت در رقم ۱۰۷.۸۹ دلاری ماه ژوئن باقی می ماند این کشور در شش ماه بعد یعنی در ماه های جولای تا دسامبر ۲۰۱۴ باید ۱۶۲ میلیارد دلار درآمد از محل فروش نفت کسب می کرد اما به دلیل افت قیمت نفت کل درآمد نفتی این کشور طی این مدت به ۱۳۲ میلیارد دلار کاهش یافته است.

بر این اساس سیاست استفاده از نفت به عنوان سلاح علیه ایران طی شش ماهه جولای تا دسامبر ۲۰۱۴ زیان ۳۰ میلیارد دلاری برای این کشور دربرداشته است. این در حالی است که ایران از افت قیمت نفت در این مدت تنها حدود ۴ میلیارد دلار زیان دیده است.

در حال حاضر قیمت جهانی نفت به ۵۰ دلار در هر بشکه رسیده است که با فرض ثبات این قیمت زیان ماهانه این سیاست برای اقتصاد عربستان ۱۴.۵ میلیارد دلار خواهد بود.