شناسهٔ خبر: 31332587 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

طراحی واحد غشایی نانوفیلتراسیون و الکترودیالیز برای حذف ناخالصی‌های آمین

طراحی واحد غشایی نانوفیلتراسیون و الکترودیالیز برای حذف ناخالصی‌های آمین در گردش پالایشگاه گاز استان ایلام به همت پژوهشگران دانشگاه ایلام محقق شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس به نقل از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، در فرآیند شیرین‌سازی گاز ترش، ناخالصی‌های آنیونی و کاتیونی و نیز محصولات جانبی حاصل از تخریب آمین، نمک‌های با پایداری حرارتی  تولید می‌کنند و ناخالصی‌های به وجود آمده در داخل آمین باعث افت بازدهی فرآیند جذب با ناخالصی‌ها و محصولات خوردگی فلزات آن شده و کثیف شدن تجهیزات را در پی خواهد داشت.

در این طرح برگزیده، حذف این ناخالصی‌ها با استفاده از فرآیند نانوفیلتراسیون و الکترودیالیز مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر پارامترهای عملیاتی از جمله فشار عملیاتی ( 20-۸۰ بار)، غلظت یون‌های HSS و غلظت MDEA در محلول خوراک (10 - 45 درصد وزنی) بر روی دفع یون‌ها و فلاکس عبوری مورد بررسی قرار گرفت.
با توجه به نتایج به دست آمده، عملکرد حذف یون‌های HSS از محلول 45 درصد وزنی از MDEA با استفاده از غشای NF 75 تا 80 درصد اندازه‌گیری شد و علاوه بر این، تراوش پذیری محلول 45 درصد وزنی MDEA از میان غشا 100 درصد NF بود. همچنین جداسازی یون‌های پایدار حرارتی موجود در محلول آمین با استفاده از فرایند غشایی الکترودیالیز مورد بررسی قرار گرفت و میزان حذف تا 70 درصد حاصل شد.
با استفاده از نتایج این طرح و راه‌اندازی واحد غشایی نانوفیلتراسیون و الکترودیالیز در پالایشگاه از افزایش غلظت یون‌های نمک پایدار جلوگیری کرده که این امر باعث پایدار نگه داشتن شرایط سیستم در شرایط بهینه و جلوگیری از خوردگی تجهیزات شد و راه‌اندازی واحد غشایی نانوفیلتراسیون و الکترودیالیز، از فساد محلول آمین در گردش جلوگیری کرده و باعث افزایش طول عمر این محلول و کاهش هزینه‌های فرایند شد.
همچنین با توجه به اینکه همه تجهیزات و مواد مصرفی وارداتی هستند این فرایند می‌تواند به تولید پایدار گاز شیرین در کشور منجر شود و از آنجایی که همه پالایشگاه‌های کشور از روش شیرین‌سازی با آمین استفاده می‌کنند، نتایج این تحقیق قابلیت کاربرد و اجرایی شدن در دیگر پالایشگاه‌های کشور را نیز دارد.
گفتنی است ابعاد و شرایط عملیاتی مناسب برای راه‌اندازی واحد غشایی نانوفیلتراسیون و الکترودیالیز برای حذف ناخالصی‌های آمین در گردش طراحی شده و در اختیار شرکت پالایش گاز ایلام قرار گرفته است که در آینده نزدیک با نظارت فنی مجری طرح، راه‌اندازی خواهد شد.
انتهای پیام/

نظر شما