شناسهٔ خبر: 31020492 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت جهاد کشاورزی | لینک خبر

پیش بینی 859 هزار تن تولید گوشت قرمز در سال جاری/جابجایی دام زنده در کشور باید با مجوز دامپزشکی انجام شود

صاحب‌خبر -

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، تولید گوشت قرمز در سال جاری را 859 هزار تن پیش بینی کرد و در عین حال خواستار کنترل جابجایی دام زنده در کشور براساس مجوز دامپزشکی به منظور جلوگیری از قاچاق شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی،دکتر مرتضی رضایی امروز سه شنبه در نشست خبری به مناسبت گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با بیان این که از ابتدای سال تاکنون 15 تا 17 درصد آمار رسمی کشتار دام کاهش یافته است،گفت: کاهش کشتار دام به معنای کاهش تولید در کشور نیست بلکه بخشی از آن به علت قاچاق دام زنده و بخشی هم به دلیل بارندگی های خوب چند ماهه اخیر و تمایل پرورش دهندگان به پروار کردن دام و عدم کشتار بوده است.

وی پیش بینی کرد که با توجه به بارش های خوبی که امسال اتفاق افتاده و بنا برگزارش های رسیده از استان ها، تولید گوشت قرمز از محل دام های کوچک در سال آینده افزایش یابد.

رضایی با بیان این که تغییر نرخ ارز، انگیزه و کشش برای صادرات را افزایش داده است، اظهار داشت: دام ایران با تغییر ارز، قیمت دار شده و تنها راه برای جلوگیری از قاچاق دام زنده، تشدید اجرای دستورالعمل نقل و انتقال دام در کشور است به طوری که تحرک دام بدون مجوز دامپزشکی امکان پذیر نباشد.

وی تصریح کرد: ظرف دو هفته اخیر با ابلاغ این دستورالعمل، خروجی دام در کشور و در میان استان ها سخت شده و در عین حال همه دستگاه های ذی ربط همچون نیروی انتظامی،نیروی مرزبانی و سازمان دامپزشکی باید مجوزهای مبدا و مقصد دام ها را کنترل و سپس اجاره حرکت دام را بدهند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اذعان به این که که آمار مشخصی از قاچاق دام زنده وجود ندارد، گفت: اگر از حرکت غیرقانونی دام در کشور جلوگیری شود در چند ماه آینده شاهد تأثیر آن بر قیمت خواهیم بود.

وی به صادرات یک میلیون و 200 هزار رأس دام از کشور در سال 95 اشاره کرد و اظهار داشت: با وجود این میزان صادرات در سال مذکور افزایش قیمت ها به شکل کنونی اتفاق نیفتاد و از این رو برخی تلاش می کنند با طرح برخی مسایل، جو سازی کنند.

رضایی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره تشکیل زنجیره تولید گوشت گفت: تا کنون در حوزه گوشت قرمز هفت زنجیره با ظرفیت 7 هزار تن تولید ایجاد شده که باید با روش های مختلف از جمله مشوق ها این زنجیره تقویت شود.

وی یکی از دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز را حضور واسطه ها به دلیل نبود زنجیره های تولید دانست .

رضایی ادامه داد: قیمت لاشه هر دام به ویژه گوسفند و بز باید حداکثر دو برابر قیمت زنده آن باشد، اما به علت سوداگری و وجود واسطه های غیر ضرور این قیمت گاهی به چند برابر می رسد که با توسعه زنجیره های تولید این مشکل را حل کنیم.

وی درباره تأمین باقیمانده نیاز گوشت قرمز پیش بینی کرد، امسال در 160 هزار تن از این محصول وارد کشور شود.

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی از محموله 20 هزار تنی گوشت گوسفندی منجمد در یکی از بنادر کشور خبر داد و گفت: این محموله برای تنظیم بازار عید تهیه و منتظر ترخیص از بندر است.

وی با بیان این که تشکیل صف در برخی فروشگاه ها برای خرید گوشت قرمز به معنای کمبود نیست، اذعان داشت: با دو نرخی شدن این محصول، برخی می خواهند گوشت ارزانتر تهیه کنند و از این رو صف تشکیل می شود.

رضایی با تأکید بر تغییر سیستم توزیع گوشت قرمز و طیور تصریح کرد: دولت در حال بررسی است تا بتواند گوشت قرمز و طیور را از طروق مختلف به طور هدفمند توزیع کند و این محصولات را به دست دهک های پایین جامعه برساند و این برنامه تا عید اجرا خواهد شد.

وی در پاسخ به پرسش درباره نهاده ها نیز اعلام کرد: هیچ مشکلی در تأمین ارز و همچنین انتقال نهاده های دام و طیور از بندر امام خمینی (ره) به داخل کشور وجود ندارد.


رضایی با اشاره به اینکه 140 تا 150 واردکننده نهاده دامی در کشور فعال هستند، اظهار داشت: علاوه بر این که تمام تشکل ها و تعاونی های بخش کشاورزی برای مصرف دام و طیور می تواند به طور مستقیم ارز دولتی برای واردات نهاده دریافت کنند.

وی قیمت تنظیم بازار هر کیلوگرم کنجاله سویا را 2450 تومان و ذرت را 1350 تومان عنوان و تصریح کرد که اگر دامداری بیش از قیمت مصوب تنظیم بازار برای این نهاده ها پرداخت کنند می تواند فروشنده ها را معرفی کند تا با آنها برخورد شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از این نشست به دستاوردهای بخش دام و طیور کشور طی چهار دهه گذشته اشاره کرد و گفت: تولید گوشت طیور در سال 57 حدود 160 هزار تن بوده که با اقدامات و سرمایه گذاری های انجام شده این میزان تولیدات با 14.6 درصد افزایش امسال به دو میلیون و 333 هزار تن رسیده است.

وی میزان تولید شیرخام در سال 57 حدود 2.7 میلیون تن و در سال 97 را 10 میلیون و 733 هزارتن با رشد 4.1 برابری اعلام کرد.

رضایی با بیان این که تولید گوشت قرمز در سال 57 حدود 393 تن بوده است، اظهار داشت: گوشت قرمز با پیش بینی 859 هزار تن تولید در سالجاری، رشد 2.2 برابری را نسبت به سال 57 نشان می دهد.

وی به مقایسه سرانه مصرف محصولات پروتئین دامی در ایران و چند کشور همسایه پرداخت و اعلام کرد: سرانه مصرف تخم مرغ در ایران 11 کیلوگرم است در حالی که در پاکستان 4 کیلوگرم، افغانستان 600 گرم و عراق یک کیلوگرم است.

رضایی سرانه طیور در ایران را 27 کیلوگرم برای هر نفر، در پاکستان 6.5 کیلوگرم، عربستان 18.7 کیلوگرم، افغانستان 8 دهم کیلوگرم و عراق 2.5 کیلوگرم عنوان کرد.

وی به مقایسه صادرات تولیدات دام و طیور نیز در فاصله چهار دهه اخیر در کشور پرداخت و توضیح داد: صادرات شیرخام در سال 57 حدود 475 تن بوده که این رقم در سال 96 به 946 هزار تن در قالب لبنیات رسیده و پیش بینی می شود سال 97 حدود 900 هزار تن صادرات لبنیات داشته باشیم.

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که صادرات تخم مرغ در سال 57 نزدیک به عدد صفر بوده است ، گفت:در سال 96 حدود 8 هزار تن و امسال 700 تن صادرات از این محصول صادر شده است.

وی با اشاره به افزایش بهره وری در تولیدات دام و طیور کشور اظهار داشت: با مجموع اقدامات انجام شده به ویژه در زمینه تولید مواد ژنتیکی برای اصلاح دام ها و حراست از منابع ژنتیکی و انجام سایر زیرساخت ها، به ازای تولید هر کیلوگرم شیر خام در سال 57 حدود 900 گرم ماده خشک دام ها مصرف می کردند که این رقم اکنون به 450 گرم کاهش یافته که نشان دهنده دو برابر شدن بهره وری در این زمینه است.

رضایی ضریب تبدیل دان به گوشت مرغ را در سال 57 بالای 3 کیلوگرم عنوان و تصریح کرد: که این عدد اکنون به زیر 2 کیلوگرم رسیده است.

وی ضریب تبدیل دان به تخم مرغ در دهه 70 را 3.5 و در سالجاری را 2.7 عنوان کرد.

وی با اشاره به تشکیل زنجیره تولید گوشت مرغ خاطرنشان ساخت: اکنون 40 زنجیره در این حوزه راه اندازی شده است و 15 درصد تولید گوشت مرغ در قالب این زنجیره ها انجام می شود.