شناسهٔ خبر: 30765524 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

معاون حجتی تأکید کرد:

به محصولات قاچاق رحم نکنید/عرضه سموم کشاورزی فقط با نسخه

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه محصولات قاچاق در هر جای کشور که ضبط شود، غیر قابل توزیع است، گفت: سموم کشاورزی فقط باید با نسخه ارائه شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، محمدعلی طهماسبی در سی و نهمین سمینار سالانه حفظ نباتات کشور خطاب به مدیران حفظ نباتات گفت: در هر کجای کشور که محصول کشاورزی قاچاق ضبط شد، این محصول غیرقابل توزیع است و هیچ رحمی در این زمینه نباید انجام گیرد.

طهماسبی با بیان اینکه آفتی مانند مگسِ میوه بیش از ۴۰۰ محصول را مورد هدف قرار می دهد یادآور شد: بنابراین قاچاق محصولات کشاورزی از مواد مخدر هم خطرناک تر است و کل سرمایه مردم را به خطر می اندازد.

این مقام مسئول اضافه کرد: در کشور مالزی مدتی قبل یک محموله قاچاق ماشین های گران قیمت را کشف و ضبط کردند و در جهت حمایت از تولیدات داخل، آن را به آتش کشیدند. بنابراین ما نیز باید نسبت به واردات قاچاق حساس باشیم و بیشتر به این مسئله توجه کنیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود تغییر اقلیم کشور را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: زمین به شدت گرم شده و عرصه سرزمین ما نیز نسبت به گذشته گرم تر شده است که این مسئله باعث شده طول و عرض جغرافیایی کمی به هم بخورد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: تنش های گرمایی، اتفاقات عجیب و غریبی را منجر می شود از جمله اینکه امسال در جیرفت، برگ مرکبات سوخته بود و این مسئله باعث اختلال در فتوسنتز و ضعف درخت می شود.

طهماسبی با اشاره به اینکه تمام این موارد به حوزه گیاه پزشکی و حفظ نباتات مربوط می شود، یادآور شد: میزان بارش های سال های اخیر کاهش یافته و میانگین بارندگی از ۲۴۰ میلی متر به ۱۶۴ میلی متر رسیده است ضمن اینکه با کاهش دما در کشور مواجه هستیم و گاهاً با سرماهای ناگهانی روبرو می شویم به عنوان مثال در آذرماه ۹۵، با یک سرمای -۱۴ درجه روبرو شدیم که باعث خشکیدگی زیتون ها در منطقه طارم شد.

وی با تأکید بر اینکه بحث خشکسالی در این میان از همه چیز مهمتر است، گفت: برخی اتفاقات نیز به دست خود ما رخ می دهند که از جمله آنها می توان به تغییر الگوی کشت در مناطق مختلف کشور اشاره کرد. به عنوان مثال زمانی محصول زعفران تنها در خراسان و خراسان رضوی کشت می شد اما در حال حاضر تمام استان ها، زعفران کشت می کنند و یا اینکه پسته زمانی در کرمان و چند نقطه دیگر از کشور کشت می شد اما در حال حاضر در غرب ایران نیز پسته کشت می شود. بنابراین ما باید برای همه این کشت ها، پیش آگاهی و برنامه ریزی داشته باشیم.

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: برنامه ریزی موجب می شود با مسائل از پیش تعیین شده مواجه نشویم. به عنوان مثال در منطقه اهر، سد ستارخان باعث شده بیماری لکه سیاه سیب درختی طغیان کند.

افزایش تولید محصولات باغی به ۲۲ میلیون تن

طهماسبی با اشاره به اینکه در سال ۵۷، سطح زیر کشت محصولات باغبانی در کشور ۷۱۵ هزار هکتار بوده، گفت: از این میزان حدود ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تن محصول تولید می شد که در حال حاضر سطح زیر کشت ما به دو میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار و میزان تولیدات به ۲۲ میلیون تن رسیده است که همین افزایش تولید باعث بروز آفات، بیماری ها و علف های هرز می شود.

وی با اشاره به اینکه مصرف کنندگان امروز به دنبال مصرف سالم هستند، افزود: ما امروز نمی توانیم محصولی را بدون استانداردها و ضوابط بهداشتی به دنیا عرضه کنیم ضمن اینکه آگاهی مصرف کنندگان داخلی نیز بسیار افزایش یافته که تمامی این مسائل به حوزه گیاه پزشکی و حفظ نباتات مربوط می شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی همچنین با اشاره به تغییر رفتار آفات نباتی اظهار داشت: به عنوان مثال آفت پسیل پسته نسبت به ۱۵ سال قبل تغییر رفتار داده و همان آفت ۱۵ سال پیش نیست. به عبارتی می توان گفت تغییرات اقلیم ایجاد شده در آفات تأثیر گذاشته و آنها را سمج کرده است.

طهماسبی با تاکید بر اینکه سرمایه ودارایی ما دولتی ها، نیروی انسانی ماست و نیروی انسانی باید تجهیز شود، تأکید کرد: نیروی انسانی باید با دنیا و آنچه که در کشور وجود دارد کاملا آشنا شود. ما باید به پرورش نیروی انسانی توجه کامل کنیم چرا که سرمایه و ثروت یک ملت در دست این افراد قرار دارد. وقتی آفتی به کشور ورود می کند، همه سرمایه و ثروت مردم را از بین می برد.

سطح گلخانه های کشور به ۶۰ هزار هکتار می رسد

طهماسبی با اشاره به توسعه کشت های گلخانه ای، خاطرنشان کرد: در حال حاضر سطح زیر کشت محصولات گلخانه ای در کشور ۱۵ هزار هکتار است و برنامه داریم که حدود ۴۸ هزار هکتار سطح زیر کشت گلخانه ها را توسعه دهیم که با گلخانه های موجود این رقم حدودا به ۶۰ هزار هکتار خواهد رسید.

وی با اشاره به اینکه باید به مسائل و آفات گلخانه ها توجه ویژه شود تا بعدها گرفتار نشویم خطاب به مسئولان موسسه تحقیقات گیاه پزشکی و سازمان حفظ نباتات کشور گفت: از شما تقاضا داریم در این زمینه زیاد کار کنید.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در زمینه گیاهان دارویی اصلا کار نشده و این بخش بیشتر توسط شرکت های خصوصی پشتیبانی شده است. اصولاً باغبانی در دنیا بیشتر توسط بخش خصوصی حمایت می شود.

طهماسبی با بیان اینکه ۲۰۳ هزار هکتار سطح زیر کشت گیاهان دارویی در کشور است، اظهار داشت: میزان تولید این گیاهان در کشور ۲۳۰ هزار تن است و توسعه صد هزار هکتار سطح زیر کشت این گیاهان را در دستور کار داریم.

به گفته این مقام مسئول قبلاً کشت گیاهان دارویی تنها در عرصه های طبیعی انجام می گرفته اما در حال حاضر این کشت زراعی شده است.

وی با بیان اینکه در کشور ما ۴۰۰ اقلیم خرد و کلان وجود دارد یادآور شد: اگر از این اقلیم ها استفاده شود، نعمت است اما در صورتی که بدون استفاده بماند تبدیل به بحران می شود.

طهماسبی همچنین با بیان اینکه اراضی نوآباد باید پایش شود و نگذاریم که اتفاق بدی در این زمینه پیش بیاید تصریح کرد: ما پیش بینی کرده ایم ۶۰۰ هزار هکتار جایگزینی باغات قدیمی را انجام دهیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در زمینه مواد بیولوژیکی باید بیشتر کار شود، خاطرنشان کرد: اگر به این مسئله رسیدگی نکنیم، محیط زیست ما خسته می شود؛ ما باید حفاظت از آب، خاک و گیاه را در نظر داشته باشیم و هیچ آلاینده ای را نباید پذیرا باشیم.

وی همچنین با اشاره به اینکه قرار بود در کشور سم مانند دارو مصرف شود و هر کسی به آن دسترسی نداشته باشد، افزود: این سیاستی است که سازمان حفظ نباتات آن را پیاده کرده و ما باید محکم پای آن بایستیم و نباید فکر کنیم این طرح در حال حاضر به صورت صد در صد اجرا می شود چرا که در همه جا تقلب وجود دارد.

طهماسبی ادامه داد: ما باید روی این فرهنگ تأکید کنیم که سم فقط با نسخه ارائه شود.