شناسهٔ خبر: 30460795 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جهان‌اقتصاد | لینک خبر

مردم منتظر تحویل خودروهای تولید مشترک نباشند

صاحب‌خبر -

صالحی نیا: خودروسازان متعهد شدند مشتریان را راضی کنند// راهکار تکراری دولت برای منتظران خودرو: جایگزینی با خودروهای وطنی یا دریافت سود و جریمه

گروه تولید- معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از اعلام قیمت‌های جدید خودرو در آینده نزدیک خبر داد و گفت: اگرچه نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش تولید داشته‌ایم، اما تولید خودرو در حال افزایش است.

به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، محسن صالحی‌نیا در حاشیه بازدید از سومین نمایشگاه بین‌المللی خودروی تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه برنامه‌ای برای جلوگیری از روند افت شدید تولید خودرو دارید و قیمت‌های جدید خودرو چه زمانی اعلام می‌شود، اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شده است که نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد و نسبت به برنامه‌ ۴۰ درصد کاهش تولید داشته‌ایم، اما برنامه‌های جبرانی برای افزایش تولید داریم و به زودی تولید خودرو افزایش پیدا می‌کند.

وی در پاسخ به این سوال که براساس آخرین آمارها تولید خودرو در آذر ماه با ۷۱ درصد کاهش روبه‌رو شده است دلیل آن چیست، گفت: در سال جاری در مجموع کاهش تولید ۳۰ درصدی نسبت به سال گذشته داشته‌ایم و دلیل آن مشکلاتی است که قطعه‌سازان و تولیدکنندگان خودرو با آن روبه‌رو هستند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که قیمت جدید خودروهای داخلی به زودی اعلام می‌شود.

صالحی‌نیا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا خودروهایی که مردم پیش‌خرید کرده‌اند در زمان مقرر به آنها تحویل داده نمی‌شود، گفت: قطعا بر روند تولید و عرضه خودروی تولیدکنندگان داخلی نظارت صورت می‌گیرد اما این مشکلات در دو بخش هستند یکی از آنها خودروهایی است که تولیدکنندگان داخلی در گذشته متعهد شده‌ بودند که به مردم تحویل دهند، اما به دلیل مشکلاتی از جمله تامین قطعات و غیره این مساله با مشکلاتی روبه‌رو شده است که البته خودروسازان متعهد هستند که بخش زیادی از این تعهدات را تا پایان سال عملی کنند. اما در برخی خودروها که مردم هم نسبت به تاخیر در تحویل آنها اعتراض دارند مشکلاتی به وجود آمده که به دلیل محدودیت‌های ایجاد شده به خروج شرکت‌های خارجی که به صورت همکاری مشترک پیش از این آغاز به کار کرده بودند به وجود آمده است و برای حل آن تا جایی که ممکن بوده جایگزینی برای آنها در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: با توجه به شرایطی که وجود دارد خودروسازان خودشان را متعهد می‌دانند که سیاست‌های کلان و محوری دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت را براساس توافقی که با مشتریانشان انجام داده‌اند، اجرا کنند که بنابراین یا باید خودروی جایگزین به آنها معرفی کنند یا آنکه براساس قراردادهای امضاء شده با توجه به نوع قرارداد و شرایط موجود موظف هستند تا سود مشارکت و جرائم در نظر گرفته شده را به مردم بدهند و در این شرایط هرکاری که انجام می‌شود باید با توافق با مشتریان باشد.

صالحی‌نیا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با این نوع سیاست بار به دوش مردم می‌افتد و مجددا مردم باید بار گرانی خودرو را به دوش بکشند، اعلام کرد: امروز خودروسازان محصولاتی را که تولید کرده‌اند را به مردم تحویل داده‌اند و خودرویی که به این معنا تولید شده باشد و به مردم تحویل داده نشده باشد، وجود ندارد و البته خودروسازان می‌توانند در این زمینه آمار و ارقام دقیق‌تری ارائه دهند و اگر خودرویی با قیمت قطعی فروخته شده همان قیمت مدنظر است.

وی اظهار کرد: خودروسازان متعهد شده‌اند که نسبت به اقناع مشتریانشان اقدام کنند و براین اساس با توافق مشتریانشان را راضی نگه دارند.

**بلاتکلیفیم؛ قیمت‌ خودرو را زودتر اعلام کنید

در همین راستا، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا نیز که در این نمایشگاه حضور داشت، با تاکید بر اینکه قیمت خودروها هرچه زودتر باید اعلام شود که مردم و خودروسازان از بلاتکلیفی در بیایند، گفت: از مردم برای اینکه مجبوریم از گزینه‌های دیگر برای جایگزینی خودرو استفاده کنیم و محصول دیگری به آنها تحویل دهیم عذرخواهی می‌کنیم.

محمدرضا سروش درباره علت تاخیر در تحویل خودروهای پیش‌فروش شده به مردم، اظهار کرد: همه می‌دانیم که شرایطی برای ایران به وجود آمده که همه شرکای خارجی ما از کشور خارج شده‌اند، بنابراین باید به خودروسازان هم حق داد که قدری تاخیر در تحویل خودروهایشان به وجود بیاید و خودروسازان در زمینه‌ ارائه محصول به بازار با محدودیت‌هایی مواجه شوند.

وی افزود: با وجود محدودیت‌های ایجاد شده تلاش کرده‌ایم تا طرح‌هایی ارائه شود و محصولات جایگزینی که امکان تولید و تامین آن وجود دارد به مردم پیشنهاد شود و به همین سبب ضمن عذرخواهی از مردم و مشتریان تلاش خودمان را در حد امکان انجام دادیم و تمهیداتی با وزارت صنعت، معدن و تجارت اندیشیده شده تا بتوانیم خودروهایی دیگری را به عنوان خودروهای جایگزین به مردم معرفی کنیم.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا در پاسخ به اینکه برخی از خودروهایی که با تاخیر در تحویل مواجه شده‌اند کاملا بومی‌سازی شده و قبل از این ادعا شده بود که ۱۰۰ درصد در داخل تولید می‌شوند، بنابراین نباید این مشکل به وجود بیاید، تصریح کرد: بدون شک خودروهای گروه تیبا و پراید با درصد ساخت بالایی در کشور تولید می‌شود و آنچه گفته می‌شود که خودرو کاملا ایرانی است صحت دارد و مردم باید آن را باور کنند اما به عنوان خودروساز همه قطعات مورد نیازمان را از قطعه‌سازان تامین می‌کنیم که آنها نیز به مواد اولیه‌ و قطعاتی نیاز دارند که بخشی از آن از خارج از کشور تامین می‌شود.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه خودروسازان با زیان محصولات خودشان را به بازار عرضه می‌کنند، اظهار کرد: اگر نگاهی به تابلوهای بورس بیندازید مشخص می‌شود که این زیان وجود دارد و بیخود نیست که اعلام می‌کنیم در حال زیان‌دهی هستیم.

سروش درباره علت کاهش تولید خودرو و اینکه چگونه تعهدات سایپا به مردم عمل می‌شود؟ اینگونه توضیح داد که در گروه محصولات محوری همچون پراید و تیبا با تاخیر اندکی مواجه شده‌ است و عمده تاخیر مربوط به محصولاتی است که از طریق CKD تامین شده و طرف خارجی دارند که این دسته از خودروها نیز عمدتا با یک گروه خودروسازی مشکل جدی داریم و بقیه را درصدد هستیم تا مشکل‌شان را برطرف کنیم.

**خریداران نگران تحویل خودروهای پیش‌فروش شده نباشند

با این حال اما مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو اعلام کرد که دلیل تاخیر در تحویل برخی خودروهای پیش‌فروش شده، مشکلات تامین قطعات ناشی از تحریم‌ها بوده است، اما خریداران نگران نباشند و به زودی خودروها به آنها تحویل‌ داده خواهد شد.

هاشم یکه‌زارع اظهار کرد: در این نمایشگاه قطعاتی که در کشور به خودکفایی نرسیده‌اند را به نمایش گذاشتیم تا قطعه‌سازان ببینند و قطعاتی که تنها یک سازنده برای آن در کشور وجود دارد را نیز عرضه کرده‌ایم، اما پس از اینکه شرکت پژوی فرانسه، ایران را ترک کرد تمهیداتی اندیشیده شد که همان کاری را که روی پژوی ۲۰۷ و ۲۰۶ انجام دادیم روی ۳۰۱ نیز همین اتفاق بیفتد و برهمین اساس قطعات را به نمایش گذاشتیم تا به خودکفایی برسیم.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا با وجود پرداخت وجه هنوز برخی خریداران خودروهایی که پیش خرید کرده‌اند را تحویل نگرفته‌اند، گفت: مشکلاتی باعث تاخیر در تحویل خودروها شد و خریداران در این زمینه نگران نباشند و بدانند که محصولات مورد درخواست آنها با قدری تاخیر به دستشان خواهد رسید.

مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو ادامه داد: پیش‌فروش‌هایی که در سایت ایران خودرو انجام شد با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت گرفته و خودروهایی که مردم در گذشته ثبت‌نام کرده‌اند به آنها تحویل داده خواهد شد.

یکه‌زارع همچنین درباره‌ وضعیت قیمت خودرو و این‌که چرا قیمت‌های جدید اعلام نمی‌شود گفت: درباره قیمت از مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و متولیان آن باید سوال کرد، اما با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه و قطعات مورد نیاز برای تولید خودرو انتظار داریم تا قیمت خودرو هم اصلاح شود، اما این ابلاغ باید از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شود.

وی اعلام کرد: با اصلاح قیمت‌ها همه مشکلات خودروسازان حل نمی‌شود، چرا که تحریمی از سوی آمریکا به صورت هدف‌دار اتفاق افتاده است، بنابراین باید در کنار اصلاح قیمت‌ها برای حل مشکلات این صنعت تدابیر دیگری هم اندیشیده شود.

مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو تصریح کرد: خودروسازان همواره دوست دارند محصولات‌شان با قیمت مناسب به دست مردم برسد و توان خرید مردم هم در نظر گرفته شود، اما با افزایش قیمت‌هایی که روی مواد اولیه و قطعات اعمال شده است، سعی خواهیم کرد تا محصولات پرتیراژ درصد کمتری افزایش قیمت پیدا کند تا فشار کمتری به مردم وارد شود.

یکه‌زارع در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سناریوی افزایش قیمت پلکانی خودرو را قبول دارید که هم فشار کمتری به مردم بیاید و هم خودروسازان مشتریانشان را از دست ندهند، اظهار کرد: طرح افزایش پلکانی قیمت حتما باید انجام شود و اینگونه نیست که یک شبه بتوانیم قیمت‌ها را افزایش دهیم، چرا که به عنوان خودروساز متعهدیم تا محصولاتی که مردم پیش خرید کرده‌اند را با درصد کمی تغییر قیمت به آنها تحویل دهیم.

نظر شما