شناسهٔ خبر: 30451219 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو:

امنیت آبی شرط ضروری برای امنیت غذایی است

معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو گفت: ضمانت اجرای برنامه مشترک سازگاری با کم‌آبی، مسئولیت، اقدام و عمل مشترک همه دستگاه‌هاست.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، هدایت فهمی با تاکید بر اینکه بررسی فوق، لزوم تجدیدنظر در سیاست‌های مدیریت منابع آب به‌خصوص در بخش کشاورزی را آشکار می‌کند، افزود: اقدام‌های صورت‌گرفته در دهه‌های اخیر با تمرکز بر ایجاد منابع جدید آب به‌طور گسترده و وسیعی مورد نظر سیاستگذاران و برنامه‌ریزان بخش آب کشور قرار گرفته است.

وی، تقویت جایگاه کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی به‌منظور کنترل و حل بحران آب را یکی از ساز و کارهای حکمرانی خوب معرفی کرد و گفت: لازم است به منظور جلوگیری از کاهش کارایی و دچار نشدن کارگروه به روزمرگی، اولاً اعضای کمیته تخصصی کارگروه، با اضافه نمودن افراد استراتژیست تقویت شود، ثانیاً برنامه‌ها و راهکارهای بخش‌های مختلف به مثابه برنامه مشترک تمام دستگاه‌های مرتبط در کارگروه استانی، بر اساس سقف مصارف آب به میزان 70 درصد منابع آب تجدیدپذیر، تهیه و تدوین شود.

معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو تصریح کرد: ضمانت اجرای برنامه مشترک سازگاری با کم‌آبی، درک و فهم مشترک از موضوع، مسئولیت مشترک، تصمیم‌گیری مشارکتی، شفافیت در همه مراحل، پاسخگویی، اقدام و عمل و یادگیری مشارکتی است.

فهمی، امنیت آبی را شرط ضروری برای امنیت غذایی دانست و افزود: اگرچه خودکفایی کشور در زمینه محصولات اساسی غذایی الزاماً به منزله دستیابی به امنیت غذایی پایدار نیست، اما تامین امنیت غذایی پایدار در کشور نیازمند وجود یک راهبرد شفاف در خصوص امنیت غذایی به شکل مدرن آن است.

وی با بیان اینکه تولید مواد غذایی، بهره‌وری، عملکرد بخش کشاورزی، واردات و صادرات، درآمد ملی و قیمت‌ها در سطح کلان تابع جمعیت (نرخ رشد) است، اظهار کرد: با حمایت از کشت فراسرزمینی مشروط به تولید محصولات کشاورزی و واردات آن به کشور، منظور نمودن صادرات و واردات آب مجازی در سیاست‌گذاری صادرات و واردات محصولات کشاورزی و صنعتی، شرایط برای امنیت پایدار غذایی فراهم خواهد شد.

معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو درخصوص امنیت غذایی با رویکرد خود اتکایی در محصولات استراتژیک کشاورزی گفت: مطابق بررسی‌های انجام شده از اوایل دهه 1960 به این سو، بیشترین عامل افزایش تولید کشاورزی مربوط به افزایش عملکرد محصول است؛ بنابراین تولید بیشتر با آب کمتر، ساده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه تامین امنیت غذایی محسوب می‌شود.

فهمی، صرفه‌جویی در مصرف آب در تمام مراحل زنجیره تامین، از تولید تا مصرف، به منظور حصول اطمینان از بهره‌وری آب را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: چنانچه کارایی استفاده از آب در بخش کشاورزی، همان حداکثر 44 درصد اعلام شده توسط وزارت جهاد کشاورزی درنظر گرفته شود، هنوز برای رسیدن به راندمان 60 تا 65 درصد کارهای زیادی باید صورت گیرد.

وی ادامه داد: چنانچه کارایی مصرف آب در بخش کشاورزی 10 درصد افزایش یابد، حدود 7.5 میلیارد مترمکعب در مصرف خالص آب صرفه‌جویی شده و حجمی معادل حدود 37 سد با ظرفیت سد کرج ایجاد می‌کند.

نظر شما