به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، ترجمه فارسی مقاله دکتر روحانی در فایننشیال تایمز را در ادامه بخوانید:
جهان امروز با چالش هاي فراوانی همچون مسائل اقتصادي، بحران هاي اجتماعي، معضل پناهندگان، بيگانه ستيزي و پديده تروريسم و افراطي گري مواجه است. اروپا نیز از این قاعده مستثنی نبوده و روزمره با این مشکلات درگیر است. البته نزديك به دو سال است كه يك مشكل پيچيده به مشكلات جهانی اضافه شده و آن سياست هاي دولت آمريكا است كه روابط بین المللی را در حوزه هاي مختلف به چالش كشيده است. مشاركت آمريكا در جنايات روزمره عليه مردم يمن و در تحقير و مرگ تدريجي ملت بزرگ فلسطين منجر به تحريك روزانه احساسات ۵/۱ ميليارد مسلمان جهان شده است. ما معتقدیم حمايت آشكار دولت آمریکا از جانياني مانند داعش كه هيچ اصل انساني را محترم نمي شمارند، مشكلات منطقه ما را دوچندان كرده است. از نگاه کلی تر، رويكرد دولت ترامپ در زمينه موضوعات تجاري، معاهدات بين المللي و برخورد تحقيرآميز ترامپ حتی نسبت به متحدین ایالات متحده، نظم جهانی را با چالش هاي جديدي مواجه ساخته است. در يك كلام، سیاست يكجانبه گرايي، تبعيض نژادي، مسلمان ستيزي و تضعيف معاهدات مهم بين المللي از جمله معاهده تغييرات اقليمي كه توسط دولت فعلي آمريكا دنبال مي شود از اساس با رويكرد چندجانبه گرايي و ديگر نظرات سياسي-اجتماعي كه اروپا آن را دنبال مي كند در تضاد است.
در اين ميان، يك عنصر ديگر كه روابط دو سوي آتلانتيك را با چالش مواجه كرده، توافق هسته اي ايران است. برجام حاصل بيش از دو سال مذاكرات فشرده ميان ايران و ۶ كشور ديگر از جمله ۳ كشور اروپايي است. اين توافق كه ضميمه قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل است، مورد تاييد اكثريت قريب به اتفاق جامعه بين المللي قرار دارد و به عنوان بخشي از حقوق بين الملل الزاماتي را براي اعضاي ملل متحد به همراه داشته است.
متاسفانه دولت آمريكا با طرح ادعاهاي واهي و بدون توجه به تعهدات بين المللي خود از برجام خارج شد و تحريم هاي يكجانبه و فراسرزميني را به ايران و كشورهاي ديگر تحميل كرده است. با اين اقدام، آمريكا در واقع كشورهاي ديگر را تهديد مي كند كه در صورت اجراي قطعنامه ۲۲۳۱ مجازات خواهند شد؛ اين چيزي نيست جز به سخره گرفتن مصوبات بين المللي و باج خواهي از اجراكنندگان آن.
برجام پيروزي بزرگ ديپلماسي در دوران معاصر است. به همين دليل است كه اروپا به همراه ديگر كشورها-- به غير از چند استثنا-- در تلاش اند تا اين دستاورد بزرگ از بين نرود.
بعد از خروج آمريكا از برجام، گفتگوهاي خوب و سازنده اي را با اعضاي باقي مانده در برجام از جمله کشورهای اروپایی آن داشته ايم. مواضع اين كشورها در حمايت از برجام ارزشمند بوده است. اکنون ضروري است سه كشوراروپایی به اضافه روسیه و چین (E۳+۲) قبل از اعمال تحريم هاي يكجانبه و فرامرزي جديد آمريكا، بسته نهایی خود را که می باید تحریم های آمریکا را جبران کند ارائه و اجرایی نمایند. تنها از طريق بهره مندی ملت ايران از دستاوردهاي برجام است كه این توافق تاریخی تداوم خواهد داشت.
تصميم اخير ديوان بين المللي دادگستري و صدور قرار موقت آن عليه تحريم هاي غيرقانوني آمريكا، حقانيت ج.ا.ايران و غير قانوني بودن تحريم هاي ظالمانه آمريكا را به اثبات رسانيد. عدم توجه به الزام آور و لازم الاتباع بودن اين قرار صادره، موجب تضعيف و بي اعتمادي جامعه جهاني نسبت به معاهدات بين المللي خواهد شد كه اين خود چالشي است بزرگ كه مي تواند براي صلح و امنيت منطقه اي و بين المللي آثاري سوء و خطرناك به همراه داشته باشد.
برجام به خوبي نشان داد كه ج.ا.ا اهل منطق و گفتگوست. بر همين اساس است كه با كشورهاي اروپايي رايزني و گفتگوهاي سياسي پيرامون موضوعات مهم و مورد علاقه مشترك به ويژه مشكلات و بحرانهاي موجود در منطقه را با هدف يافتن راهكارهاي مناسب براي حل اين بحرانها آغاز كرده ايم.
در جهان پرتلاطم امروز، تنها راه غلبه بر مشکلات، اقدامات هماهنگ بین المللی بر مبنای منافع مشترک جامعه بین المللی و نه خواسته های کوته بینانه یک یا چند کشور است. یکجانبه گرایی، مهلک و چندجانبه گرایی به عنوان تنها اقدام مناسب، کم هزینه و کارا محسوب می شود. اروپا با سنت چندجانبه گرایی خود میتواند نقش مهمی را در راستای هویت و منافع خود و به منظور تقويت صلح و ثبات در جهان ایفا نماید. ایران به چندجانبه گرایی اعتقاد دارد و آماده است با همه کشورهای صلح دوست در این مسیر همکاری کند. همکاری ایران و اروپا، منافع درازمدت برای هر دوطرف و صلح و ثبات جهانی در بر خواهد داشت.
∎
نظر شما