به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از فارس، آیتالله یحیی انصاری شیرازی، استاد برجسته فلسفه و اخلاق حوزه علمیه قم و شاگرد آیتاللهالعظمی بروجردی و امام خمینی(ره) صبح امروز بر اثر بیماری در سن 87 سالگی در قم دعوت حق را لبیک گفت.
آیتالله یحیی انصاریشیرازی در سال 1306 هجری شمسی در نودایجان داراب، از توابع شیراز دیده به جهان گشود. پدر او مرحوم شیخ محمد فخر انصاری فرزند شیخ ذکریای نصیرالاسلام انصاری از سران و مبارزان مشروطه بود و خانواده او از علاقهمندان به خاندان پاک پیامبر(ص) و از ارادتمندان به ساحت روحانیت شیعه بودند. بر اساس اسناد موجود نسب خاندان ایشان به جابربن عبدالله انصاری میرسد. آیتالله انصاری شیرازی دوران کودکی خود را میان این خانواده گذراند و از همان ایام به اخلاق اسلامی آراسته شد.
آیتالله یحیی انصاریشیرازی پس از اتمام مکتبخانه و دو سال تحصیل در دبستان، تحصیل علوم دینی را در زادگاه خود ـ نودایجان داراب ـ آغاز کرد. مقدمات را نزد استادان آن دیار همچون آیتالله شیخ عبدالکریم انصاری مدرس حوزه علمیه داراب و از شاگردان مرحوم آیتالله حاج میرزا ابراهیم شیرازی که او نیز از شاگردان مرحوم آیتالله میرزای شیرازی بود، فراگرفت در سال 1325 برای ادامه تحصیل، به شیراز آمد و از مدرسان و استادان بزرگ آن دیار بهرههای بسیار برد.
حوزه علمیه شیراز در آن روزگار از عنایات مرجع بزرگی به نام آیتالله العظمی سیدنورالدین شیرازی بهرهمند بود و عالمان بسیاری در آن به تدریس و تألیف میپرداختند. او در این سالها به تدریس منطق و ادبیات نیز میپرداخت و سرانجام در سال 1331 به قم مهاجرت کرد. در قم نیز به تکمیل دروس سطح پرداخت و سپس در درس خارج فقه و اصول علمای بزرگ آن روزگار شرکت کرد. در این میان به تحصیل فلسفه و علوم عقلی نیز پرداخت و از استادانی همچون علامه سیدمحمدحسین طباطبایی(ره) و برادر ایشان مرحوم استاد سیدمحمد حسن طباطبایی بهره برد.
مرحوم آیتالله انصاری شیرازی همگام با تحصیل، به تدریس آنچه آموخته بود نیز پرداخت. همچنین وی در طول سالهای تحصیل خود همواره در درسهای اخلاق شرکت میجست و به تهذیب نفس ـ بهعنوان مهمترین دغدغه درسی خود ـ اهمیت بسیار میداد.
آن مرحوم در سه حوزه علمیه نودایجان داراب، شیراز و قم به محضر عالمان و استادان بسیاری شرفیاب شد. او دروس مقدماتی را در نودایجان داراب نزد استادان آن دیار فرا گرفت از جمله کتاب تبصره علامه را نزد عموی پدر خود حاج شیخ ابوالحسن انصاری شیرازی، امام جماعت مسجد وکیل شیراز آموخت. کتب جامعالمقدمات، سیوطی و حاشیه را نیز از محضر آیهالله حاج شیخ عبدالکریم انصاری بهره گرفت با ورود به شیراز از محضر آیتالله العظمی سیدنورالدین شیرازی و آیت الله سید عبدالعلی آیت اللهی بهره برد.
در قم نیز، کفایه و مکاسب را نزد آیتالله سید محمدباقر سلطانی و رسائل را از محضر آیت الله مجاهدی تبریزی، شرح منظومه را نزد آیتالله منتظری و شرح تجرید را در محضر آیهالله حاج شیخ فکور یزدی آموخت. سپس به درس خارج حضرت امام خمینی(ره) رفت و همزمان در درس آیتالله العظمی بروجردی(ره)؛ آیت الله شیخ مرتضی حائری(ره) و آیتالله اراکی(ره) شرکت جست.
ایشان علوم عقلی مانند اسفار اربعه، شفا، تمهیدالقوائد را نیز نزد علامه سید محمد حسین طباطبایی(ره) آموخت و مدت سی سال از محضر علامه طباطبایی استفاده کرد و از شاگردان خصوصی این استاد بهشمار میرفت.
آیتالله انصاریشیرازی در طی این سالها با بسیاری از طلاب و فضلا رابطه دوستی داشته که برخی همچون حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، امینی و حجج اسلام احمدی، سیدحسن لنگرودی، صائمی زنجانی و سیدعباس ابوترابی از این جملهاند.
وی تلاشهای فرهنگی بسیاری را به جامعه شیعه ارزانی داشت و با تربیت شاگردان عالم، مبارز و با اخلاق، هماره حوزههای علمیه را یاری میداده است. در طول سالیان مبارزه با رژیم پهلوی، همواره در خط مقدم حضور داشت و او که علاقه شدیدی به امام خمینی(ره) داشت، از وی بهعنوان کسی که بر شیعه و اسلام عزت داده و آن را زنده کرد، یاد میکند و یکی از مروجان جدی اندیشه مرجعیت امام خمینی(ره) در آن روزگار بود.
وی پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی نیز همواره مدافع انقلاب و آرمانهایی که خون شهیدان بسیاری برای احیای آن ریخته شده، بوده است و از حمایت و پشتیبانی امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت الله خامنهای دریغ نورزید و همواره جوانان را به حراست از راه انقلاب و مبارزه با التقاط و انحراف دعوت کرد.
یادآور میشود، مراسم تشییع و خاکسپاری مرحوم آیتالله شیرازی صبح فردا از مسجد امام حسن عسکری(ع) قم به سمت حرم حضرت معصومه(س) برگزار میشود که در آن آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی بر پیکر مطهر ایشان نماز اقامه خواهد کرد.
نظر شما