شناسهٔ خبر: 28885537 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

عربستان تلویحا به قتل «جمال خاشقچی» اعتراف کرد

مزدوران سعودی قربانی «بن سلمان»

صاحب‌خبر -

گروه بین الملل: سعودی‌ها پس از 17 روز به قتل «جمال خاشقچی» اعتراف کردند. در اعتراف‌نامه عربستان آمده است که این روزنامه‌نگار منتقد در جریان مشاجره لفظی با مأموران به قتل رسیده است. «سعود بن عبد الله المعجب»، دادستان کل عربستان صبح روز گذشته (شنبه) در یک سناریوی قابل پیشی بینی ، مدعی شد که براساس تحقیقات اولیه در جر و بحثی که میان خاشقچی و کسانی که با او در حین حضورش در کنسولگری عربستان ملاقات داشتند درگرفت که به مشاجره و درگیری فیزیکی و نهایتا به مرگش منجر شد. در این اما معمای جسد خاشقچی هنوز حل نشده است.
اعتراف دادستان کل عربستان یک ساعت بعد از تماس تلفنی اردوغان و ملک سلمان صورت گرفته است. تا شامگاه دیروز هیچ گونه جزئیاتی از این تماس تلفنی منتشر نشده است. کارشناسان معتقدند این تماس تلفنی بسیاری از مسائل و ابهامات پرونده خاشقجی را مشخص کرده است.
مقامات اطلاعاتی سپر بلای بن‌سلمان
در این میان مقامات اطلاعاتی سعودی سپربلای «بن سلمان» شدند، پس از پذیرش قتل خاشقچی، معروف‌ترین چهره‌ای که توسط «ملک سلمان»، پادشاه سعودی برکنار شد، «ژنرال احمد عسیری» است. او نه تنها یکی از طراحان اصلی حمله نظامی عربستان و متحدان‌اش به یمن بوده، بلکه یکی از نزدیکان بن سلمان نیز شناخته می‌شود.
ملک سلمان همچنین سرتیپ «رشاد بن حامد المحمادی» مدیر اداره کل امنیت و حمایت در ریاست سازمان اطلاعات عمومی سرتیپ «عبدالله بن خلیف الشایع»، معاون رئیس سازمان اطلاعات عمومی در امور منابع انسانی و نیز سرتیپ خلبان «محمد بن صالح الرمیح» را مناصب‌شان برکنار کرد.
ملک سلمان همچنین دستوری در زمینه تشکیل کمیته وزارتی به ریاست «محمد بن سلمان» برای بازسازی ریاست سازمان اطلاعات عمومی صادر کرد که اقدام به نوسازی سیستم، لوایح و تعیین اختیارات آن به طور دقیق و براساس ارزیابی تدابیر و رویکردها، اختیارات در حوزه فعالیت آن و تسلسل اداری و هرمی کند تا بهبود عملکرد و تعیین مسؤولیت‌ها تضمین شوند. این کمیته شامل وزیر کشور، ابراهیم العساف رئیس دفتر سلطنتی، وزیر خارجه، رئیس سازمان اطلاعات عمومی و رئیس امنیت دولت می‌شود. واس گزارش داده این دستور به توصیه بن سلمان ۳۳ ساله در خصوص پرونده خاشقجی صادر شده است. 
واکنش ترامپ به اعتراف
پس از اعتراف سعودی‌ها شبکه خبری سی‌ان‌ان گزارش داد که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا به توضیحات عربستان در این باره اعتماد دارد یا خیر، گفت: اعتماد دارم. البته هنوز زود است ما هنوز بررسی‌ها و تحقیقات خود را کامل نکرده‌ایم. اما فکر می‌کنم که این یک گام نخست بسیار مهم است. وی افزود: به نظر من تفسیر سعودی قابل اعتماد و مرگ خاشقجی غیرقابل قبول است. ترامپ همچنین گفت که مذاکرات با مقام‌های سعودی ادامه می‌یابد و شامل برخی سوالات درباره یکسری رخدادهای منتهی به مرگ این روزنامه نگار می‌شود. وی همچنین گفته که با کنگره درباره دستیابی به یک پاسخ درست همکاری می‌کند.
با این حال، برخی از قانونگذاران آمریکایی در هر دو طرف تردید خود را درباره توضیح اعتراف سعودی برای ناپدید شدن خاشقجی اعلام کرده‌اند. سناتور ریچارد بلومنتال عربستان را به خرید زمان و لاپوشانی متهم کرده و خواستار تحقیقاتی با دخالت آمریکا و استفاده از صداها و تصاویر ضبط شده درباره ناپدید شدن این روزنامه نگار شد. کاخ سفید نیز نهایت تاسف و تاثر خود را به دلیل قتل خاشقجی اعلام و تاکید کرد: برای دستیابی به عدالت در اسرع وقت تمام فشارهای لازم را می‌آورد. در بیانیه کاخ سفید آمده است: تلاش می‌کنیم به واقعیت در نهایت شفافیت و در اسرع وقت برسیم و ابهامات پرونده خاشقجی مشخص شود.
کتمان دستور بن‌سلمان
در حالی که خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع مطلع به تحقیقات پرونده خاشقجی در یک اظهار نظر مضحک گزارش داد، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان اطلاعی از این حادثه نداشته است! این مسؤول که خواست نامش فاش نشود، مدعی شد: هیچ دستوری مبنی بر کشتن یا ربودن خاشقجی صادر نشده و همواره دستوراتی درباره بازگرداندن مخالفان به عربستان صادر می‌شود. اما نیویورک تایمز از طرح سعودی‌ها برای فیصله دادن به پرونده خاشقجی پرده برداشته و نوشته بود طرح آنها مبتنی بر این است که سرتیپ احمد عسیری سپر بلای این پرونده شود. این روزنامه با استناد به اطلاعاتش عصر پنجشنبه نوشته بود، از طریق سه منبع از این طرح مطلع شده است.
به نوشته این روزنامه، شخص نزدیک به کاخ سفید به این روزنامه فحوای این طرح عربستان را برای حل بحران خاشقجی برملا کرده و اسم سرتیپ عسیری را داده بود.
نیویورک تایمز به جزئیات این طرح و امکان اجرای عملیات بدون مشارکت بن سلمان دست‌کم از لحاظ فنی اشاره کرده بود که بهترین فرد احمد عسیری می‌توانسته باشد که این دستور را داده است. به نوشته این روزنامه، افسران عربستان گفته‌اند، عسیری به جای بن سلمان به آنها دستور اجرای این عملیات را داده است. به این ترتیب به روشنی تلاش برای بی‌گناه جلوه دادن بن سلمان در این جنایت مشهود است.
تحقیقات از 18 بازداشتی
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، تحقیقات همچنان از افراد بازداشت شده که تعدادشان ۱۸ تن هستند و همه تابعیت سعودی دارند، ادامه دارد. این منبع اظهار داشت:‌ دادستانی کل عربستان اقدام به بازجویی از تعدادی مظنونان براساس اطلاعات بخش امنیتی ترکیه کرد که به تیم امنیتی مشترک برای روشن شدن واقعیت این اطلاعات را داده بود. تحقیقات نشان داد افراد مظنون به استانبول رفته بودند تا با خاشقجی دیدار و درباره بازگرداندن او به کشور با او صحبت کنند. از سوی دیگر یک منبع آگاه فاش کرده است که رئیس تیم ترور روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسول‌گری عربستان در استانبول آموزش‌های ویژه جاسوسی دیده است. تیم تحقیقات بی بی سی اعلام کرد: «ماهر عبدالعزیز مطرب»، رئیس سرویس اطلاعات عربستان و یکی از مظنونان به قتل جمال خاشقجی، آموزش‌های ویژه جاسوسی دیده است.
این تیم افزود: «شرکت ایتالیایی هکینگ تیم، از بزرگترین شرکت‌های ارائه دهنده نرم افزارهای نظارتی در سال ۲۰۱۱ کارگاهی را در یک مجموعه نظامی در اطراف ریاض برگزار کرده بود که مطرب نیز در این کارگاه شرکت کرده است.
تلاش گوشنر برای حفظ بن‌سلمان
با وجود اینکه افزایش انتقادات از بن سلمان، پایه‌های قدرت این ولیعهد جوان را متزلزل کرده است، اما نیویورک تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش داده که «جرد کوشنر»، داماد ترامپ و مشاور ارشد وی، از ترامپ خواسته‌اند تا به حمایت از «محمد بن سلمان» ادامه دهد. 
استدلال کوشنر این بوده که محمد بن سلمان نهایتاً موفق خواهد شد بحران پیش‌آمده به دلیل قتل جمال خاشقچی را نیز همچون بحران‌های چند سال گذشته، پشت گذارد.