این مقام ترکیه که خواست نامش فاش نشود، خبر داد که کارشناسان این کشور به اطلاعات «دی اِن اِی» آقای خاشقجی دست پیدا کردهاند.
وی تصریح کرد که این اطلاعات در داخل ترکیه تهیه شده و از سوی عربستان در اختیار کارآگاهان ترکیه قرار نگرفته است.
پیشتر مقامهای ترکیه احتمال داده بودند که جسد آقای خاشقجی در جنگلهای یک منطقه روستایی واقع در ۹۰ کیلومتری جنوب استانبول مدفون شده باشد.
بر این اساس، کارآگاهان ترکیه با تکیه بر به اطلاعات موجود از «دی ان ای» آقای خاشقجی در حال جستجوی بخشهایی از جنگل بلگراد با هدف تلاش برای یافتن جسد این روزنامهنگار کشته شده، هستند.
کارشناسان ترکیه همچنین در تلاش هستند تا با بررسی مسافت طی شده توسط خودروهایی که در روز دوم ماه اکتبر (۱۰ مهر) از کنسولگری عربستان در استانبول خارج شدهاند، محدوده مورد بررسی خود در جنگل بلگراد را محدودتر کنند.
اخبار جهانواکنشها به بیانیه قتل خاشقجی؛ از تمجید علمای عربستان تا انتقاد گوترش
پس از آن که عربستان با انتشار بیانیهای اعلام کرد که جمال خاشقجی در پی یک وقوع یک درگیری فیزیکی در کنسولگری این کشور در استانبول کشته شده است، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در واکنش به قتل این روزنامهنگار منتقد حکومت عربستان، این رخداد را بسیار «رنجآور» توصیف کرد.
آقای گوترش همچنین خواستار روشن شدن تمامی ابعاد پرونده قتل جمال خاشقجی و پاسخگویی تمامی افراد درگیر با این حادثه شد.
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه نیز با انتقاد از نحوه عملکرد عربستان سعودی در پی ناپدید شدن آقای خاشقجی، روایت عربستان از قتل او را «باورنکردنی» ارزیابی کرد.
اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به اطلاعیه عربستان سعودی، آن را یک گام اولیه و رو به جلوی خوب ارزیابی کرد. وی همچنین ابراز اطمینان کرد که گزارش ریاض در باره پرونده آقای خاشقجی، معتبر است.
با وجود واکنش آرام رئیس جمهوری جمهوریخواه آمریکا، باب منندز، سناتور دموکرات خواستار تحریم عوامل قتل آقای خاشقجی توسط ایالات متحده شده است.
بیشتر بخوانید: تلویزیون دولتی عربستان: خاشقجی در جریان یک دعوا در داخل کنسولگری عربستان کشته شده است
کاخ سفید نیز با صدور اطلاعیهای خواستار انجام تحقیقات بینالمللی در مورد این پرونده و اجرای عدالت شد. سازمان عفو بینالملل نیز خواستار انجام یک تحقیق مستقل در مورد نحوه قتل روزنامه نگار عربستانی شده است.
با این حال، امارات متحده عربی، تصمیمات و اقدامهای حکومت عربستان در خصوص پرونده آقای خاشقجی را ستود. همچنین هیأت عالی علمای عربستان سعودی هم اعلام کرد که تصمیمهای پادشاه این کشور در مورد پرونده یاد شده، «متضمن تحقق عدالت» و حاوی درجه بالایی از «تدبیر» بود.
مصر هم اقدام عربستان در این خصوص را ناشی از تصمیمگیری «قاطع و شجاعانه» پادشاه عربستان دانسته است. در واکنشی دیگر، بحرین نیز تصمیم پادشاه عربستان را قابل ستایش خواند.
در مقابل مارک روته، نخست وزیر هلند که هنوز تمامی ابعاد پنهان این پرونده روشن نشده و از عربستان سعودی انتظار میرود تا زمینه رفع ابهامهای موجود را فراهم کند.
انجمن روزنامهنگاران ترک و عرب نیز با انتشار اعلامیهای خواستار معرفی مجرم واقعی پرونده خاشقجی و شناسایی آمر قتل او شد.
جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد حکومت عربستان سعودی، روز دوم اکتبر یعنی ۱۷ روز پیش برای دریافت فرمهای لازم برای ثبت ازدواج خود به کنسولگری عربستان در ترکیه مراجعه کرد ولی پس از آن ناپدید شد. با آغاز بررسیها برای تعیین سرنوشت آقای خاشقجی، روابط اقتصادی و سیاسی عربستان با اروپا و آمریکا دچار تنش شده است.
پیشتر برخی مقامهای رسمی اروپایی و آمریکایی و نیز مدیران ارشد کسب و کارهای بزرگ جهان در انتقاد به قتل آقای خاشقجی از حضور در کنفرانس سرمایهگذاری ریاض انصراف داده بودند. در تازهترین همراهی با این رویکرد بینالمللی، وزیر تجارت استرالیا نیز اعلام کرده که شرکت نماینده این کشور در کنفرانس یادشده به صلاح نیست.
عمر چلیک، سخنگوی حزب عدالت و توسعه، حزب حاکم ترکیه نیز گفت که این کشور قصد لاپوشانی پرونده خاشقجی را ندارد و کسی را نیز در این مورد سرزنش نخواهد کرد.این اظهار نظر آقای چلیک پس از آن مطرح شد که برخی رسانهها مدعی شدند که مقامات این کشور از سرنوشت جسد آقای خاشقجی مطلع است ولی افشای این اطلاعات را متوقف کردهاند. پیشتر مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه تأکید کرده بود که این کشور هیچ نوار ضبط شده صوتی را درباره پرونده جمال خاشقجی در اختیار طرفهای ذینفع قرار نداده است.
بریتانیا نیز تاکید کرده که جامعه جهانی همچنان منتظر گام بعدی عربستان سعودی پس از تایید قتل آقای خاشقجی است.
در همین حال، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز در تماسی تلفنی با پادشاه عربستان راههای همکاری آتی دو کشور در مورد پرونده خاشقجی را بررسی کردند.
∎