به گزارش روز شنبه ایرنا، مقامات آل سعود بامداد شنبه به کشته شدن 'جمال خاشقچی' روزنامه نگار منتقد در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول اعتراف و ادعا کردند که وی بعد از یک نزاع داخل این ساختمان کشته شده است.
اعتراف به قتل 'جمال خاشقچی' در کنسولگری عربستان در استانبول از سوی مقامات ریاض موجی از واکنش ها را در میان سیاسیون و اصحاب رسانه ترکیه برانگیخت و بازتاب گسترده ای در مطبوعات این کشور داشت.
روزنامه ینی شفق با درج عنوان 'عربستان سعودی جنایت خاشقچی را به طور رسمی پذیرفت' نوشت: حکومت آل سعود بالاخره با گذشت بیش از دو هفته از ناپدید شدن خاشقچی، مسئولیت جنایت علیه این روزنامه نگار در ساختمان کنسولگری را پذیرفت و اعلام کرد که 18 نفر از متهمان این حادثه بازداشت شده اند.
به نوشته این رسانه نزدیک به حزب حاکم ترکیه، به رغم عزل پنج عضو ارشد سازمان اطلاعات عربستان، هنوز اخباری از تصمیم پادشاه این کشور علیه ولیعهد دیده نمی شود.
گزارش های مندرج در مطبوعات ترک نشان می دهد که مقامات آنکارا از بیانیه ریاض راضی نبوده و اقناع نشده اند و به همین دلیل در خبر منتشره روزنامه ینی شفق، واکنش رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه نسبت به این موضع عربستان به طور برجسته ای آمده است.
بنا بر اعلام این رسانه، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در نخستین واکنش به اعتراف به قتل جمال خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول از سوی آل سعود گفت: 'این موضوع را نیمه کاره رها نمی کنیم.'
این رسانه با انتشار مطلبی به نقل از واشنگتن پست، نقش اردوغان در روشن شدن حقیقت ماجرای خاشقچی را پررنگ عنوان کرد و نوشت: هیچ کسی به اندازه اردوغان در پیگیری تعیین سرنوشت خاشقچی فشار وارد نکرد.
مطالب مندرج در رسانه های ترکیه به ویژه مطبوعات نزدیک به حزب حاکم نشان می دهد که مقامات سیاسی و قضایی ترکیه، بیانیه ریاض را همه واقعیت ندانسته و بر تداوم تحقیقات و معرفی عاملان و آمران اصلی اصرار می ورزند.
روزنامه ینی شفق ترکیه در گزارشی اعلام کرد: پرونده جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود که در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسیده، 45 شاهد دارد.
این روزنامه به نقل از دادستانی کل استانبول اعلام کرد که از این تعداد 20 نفر کارمند محلی تبعه ترکیه که در کنسولگری عربستان در استانبول مشغول به کار بودند، روز گذشته برای ادای توضیحات به دادستانی فراخوانده شدند و اظهارات آنها ثبت شد.
این رسانه همچنین اعلام کرد که 25 نفر دیگر از شاهدان نیز در نوبت فراخوانی و حضور در دادستانی برای اخذ اظهارات و مشاهدات هستند.
از دیگر نشانه های عدم اقناع جامعه سیاسی ترکیه در پرونده قتل خاشقچی، می توان به انتشار سوالی در فضای مطبوعات این کشور پس از بیانیه عربستان اشاره کرد که همه این سوالات حول 'جسد خاشقچی' طرح شده است.
روزنامه ینی شفق با انتشار گزارشی تحت عنوان 'جهان می پرسد: جسد خاشقچی کجا است؟' نوشت: بررسی جنازه خاشقچی بی گمان بسیاری از ابهامات را روشن می کند و چهره اربابان این جنایات آشکارتر می شود.
شبکه تلویزیونی ان.تی.وی ترکیه با انتشار اخبار مربوط به اعتراف دولت عربستان مبنی بر به قتل رساندن خاشقچی در ساختمان کنسولگری این کشور در استانبول، خواستار مشخص شدن وضعیت جسد خاشقچی شد.
بر اساس گزارش این رسانه، در بیانیه صادر شده توسط دولت عربستان، تنها به قتل خاشقچی اشاره شده و درباره سرنوشت جسد خاشقچی اطلاعاتی عنوان و اعلام نشده است.
ان.تی.وی با اشاره به گذشت 18 روز از قتل خاشقچی، ارائه نشدن اطلاعاتی درباره جسد خاشقچی را سوال برانگیز خواند و اعلام کرد: بنا به اعلام یک منبع سعودی به خبرگزاری رویترز، جسد خاشقچی به یک همدست محلی برای معدوم سازی تحویل شده است.
ابراهیم کاراگول با انتشار یادداشتی در روزنامه ینی شفق، به صورتی غیر مستقیم محمد بن سلمان را متهم ردیف اول قتل خاشقچی معرفی کرد و خواستار عزل وی شد.
به نوشته این روزنامه نگار مشهور ترک، دولت ترامپ بازی با ماجرای قتل خاشقچی را آغاز کرده و از این طریق پروژه دست اندازی به میلیاردها دلار دارایی های عربستان در آمریکا را طراحی می کند.
روزنامه صباح نیز با درج تیتر 'عربستان سعودی پذیرفت' به انتشار بیانیه حکومت آل سعود در پذیرفتن مسئولیت قتل خاشقچی اشاره کرد و نوشت: پادشاه عربستان برای کاهش فشار افکار عمومی، پنج نفر از مقامات ارشد اطلاعاتی از جمله احمد عسیری معاون رئیس سازمان اطلاعات این کشور را برکنار کرده است.
این رسانه با درج عنوان 'عربستان مجبور به اعتراف شد و به موفقیت ترکیه در آشکار کردن حقایق ماجرای خاشقچی، اذعان کرد' در واقع کوشید تا نقش ماموران قضایی ـ امنیتی را در پیگیری حادثه ناپدید شدن روزنامه نگار عربستانی برجسته کند.
روزنامه کارار از دیگر رسانه های مشهور و پرتیراز ترکیه است که با درج عنوان 'عربستان در نهایت پذیرفت' به بیانیه ریاض درباره اعتراف به قتل خاشقچی پرداخت و نوشت: مقامات آل سعود بالاخره پس از دو هفته، قادر به مقاومت در برابر فشار افکار عمومی نشده و در نهایت به قتل جمال خاشقچی توسط عوامل خودسر امنیتی اعتراف کردند.
به نوشته این رسانه، فضای سیاسی ترکیه از این بیانیه قانع نشده و گمان نمی رود که افکار عمومی جهان نیز قانع شده باشد.
این رسانه با انتشار اطلاعیه حزب عدالت و توسعه در این خصوص، در واقع نارضایتی آنکارا از رفتار ریاض را نشان داد.
به نوشته این رسانه، لیلا شاهین معاون حقوق بشر حزب عدالت و توسعه طی سخنانی در قونیه اظهار کرد: همه ابعاد واقعی حادثه خاشقچی در روزهای آینده توسط مقامات مسئول ترکیه اعلام خواهد شد.
روزنامه آکشام ترکیه نیز پذیرش مسئولیت قتل خاشقچی از سوی حکومت آل سعود را 'اقدامی از سر اجبار' دانست و نوشت: حکومت ریاض راه فراری نداشت و چاره ای برای سرپوش گذاشتن بر این حادثه پیدا نکرد.
خبرگزاری آناتولی نیز به انتشار خبر اعتراف عربستان مبنی بر قتل خاشقچی پرداخت و نوشت: حکومت ریاض، مرگ خاشقچی را ناشی از تشدید جدال لفظی و درگیری فیزیکی در ساختمان کنسولگری اعلام کرده است.
روزنامه پستا از دیگر مطبوعات مهم کشور ترکیه نیز ضمن انتشار خبر مرگ خاشقچی تاکید کرد: بیانیه ریاض جنایت خاشقچی را به اندازه یک دعوای کوچک دو جانبه، کوچک کرده است.
از دیگر رسانه های نزدیک به حاکمیت ترکیه می توان به روزنامه ینی بیرلیک اشاره کرد که با درج تیتر 'عربستان: خاشقچی در جریان دعوای داخل کنسولگری کشته شده است' نوشت: پادشاه عربستان برای نشان دادن جدیت خود در برخود با عاملان قتل خاشقچی، با صدور دستوری، شماری از اعضای دستگاه اطلاعاتی سعودی از جمله 'احمد عسیری' معاون سرویس امنیتی و اطلاعات عربستان، 'سعود القحطانی'مشاور ارشد کاخ سلطنت، سرتیپ 'محمد بن صالح الرمیح' معاون اطلاعاتی، سرتیپ 'عبدالله بن خلیف الشایع' معاون امور انسانی و سرتیپ 'رشاد بن حامد المحمادی' مدیر اداره اطلاعات عمومی و حمایت دستگاه امنیتی و اطلاعاتی را از کار برکنار کرد.
این رسانه در ادامه گزارش خود از اعتراف عربستان به قتل خاشقچی، تصاویری از ورود دستیار بن سلمان ولیعهد عربستان به داخل کنسولگری را برگرفته از روزنامه نیویورک تایمز آمریکا منتشر کرد تا به نوعی نشان دهد که ولیعهد این کشور در ماجرای قتل این روزنامه نگار مشهور متهم ردیف اول است.
روزنامه آیدینلیک نیز به نقل از لیلا شاهین اوستا معاون حقوق بشر حزب حاکم عدالت و توسعه نوشت: در ادامه پیگیری های قضایی ـ امنیتی ترکیه مدارک و اسنادی از جنایت خاشقچی به دست آمده بود و اگر مقامات آل سعود زودتر به قتل این روزنامه نگار اعتراف می کردند، باارزش تر بود چرا که با کنار رفتن پرده ها، دیگر آنها وادار به اعتراف شدند.
به نوشته این رسانه، شاهین اوستا از افشای ابعاد دیگری از این حادثه تلخ در آینده نزدیک خبر داد.
به گزارش ایرنا، مقامات آل سعود بامداد شنبه به کشته شدن 'جمال خاشقچی' روزنامه نگار منتقد در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول اعتراف و ادعا کردند که وی بعد از یک نزاع داخل این ساختمان کشته شده است.
در متن بیانیه آل سعود که نحوه قتل خاشقچی به شکل غیرباوری ترسیم شده و آمده است: عربستان سعودی اقدامات ضروری را برای آشکار شدن حقیقت آغاز کرده و یک تیم امنیتی را برای تحقیق درباره این موضوع و همکاری با همتایان ترکیهای روانه این کشور کرد و یک تیم مشترک امنیتی میان عربستان سعودی و جمهوری ترکیه تشکیل شد.
بر اساس بیانیه صادر شده، تحقیقات اولیه توسط دادستان کل عربستان نشان داد که مظنونان با توجه به وجود نشانههایی درباره احتمال بازگشت خاشقچی به کشور برای ملاقات با وی به استانبول سفر کرده اند و رایزنی میان مظنونان و خاشقچی در خلال حضور وی در کنسولگری عربستان در استانبول روال منفی به خود گرفته و در نهایت منجر به درگیری و منازعه برخی از آنها با وی شده و باعث مرگ خاشقچی و تلاش مظنونان برای مخفی کردن وقایع شده است.
محتوای بیانیه ریاض نشان می دهد که این حکومت، قتل خاشقچی را ناشی از یک حادثه و توسط عوامل خودسر معرفی کرده اند اما واکنش مقامات و رسانه های ترک حاکی از دست داشتن عالی ترین مقامات سیاسی عربستان در این حادثه است.
بلافاصله با انتشار این بیانیه، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در نخستین واکنش به اعتراف به قتل جمال خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول از سوی آل سعود گفت: 'این کار را نیمه کاره رها نمی کنیم.'
اردوغان همچنین اظهار کرد: 'وظیفه خود را برای روشن شدن رویداد انجام می دهیم.'
با اعلام قتل خاشقچی توسط آل سعود، ایالات متحده در واکنشی حمایتگرانه از دولت عربستان و تنها با 'ابراز تاسف'، از بیانیه صادر شده درباره سرنوشت جمال خاشقچی و اقدام علیه مظنونان شناسایی شده، تقدیر و اعلام کرد که ' ما کماکان تحقیقات بین المللی درباره این حادثه غمانگیز را رصد کرده و از اجرای عدالت به نحو بهنگام، شفاف و منطبق با رویه های قانونی حمایت می کنیم.'
رسانه های ترکیه نیز در نخستین واکنش به این بیانیه اعلام کردند که روایت رسمی عربستان در مورد قتل جمال خاشقچی با اطلاعاتی که از تیم تحقیقاتی ترکیه در این خصوص درز کرده است، همخوانی ندارد.
انتشار مواضع رییس سابق سرویس اطلاعاتی انگلیس توسط رسانه های ترکیه نشان می دهد که بیانیه ریاض افکار عمومی جهان را اقناع نکرده است و همه اتهام ها متوجه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی است.
'سر جان ساورز' که از سال 2009 تا 2014 ریاست ام آی 6 را بر عهده داشت در گفت و گو با گاردین اعلام کرد همگی شواهد نشان می دهند که بن سلمان مسئول کشته شدن خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول است.
دبیر کل سازمان ملل متحد نیز در بیانیه ای ضمن ابراز تأسف از تأیید قتل خاشقچی، خواستار تحقیقات شفاف و فوری در این باره شد.
گزارشگر سازمان ملل متحد نیز توضیح عربستان سعودی درباره اعدام خودسرانه خاشقچی را غیر قابل قبول دانست و اعلام کرد: نباید هیچ دولتی توضیح عربستان را بپذیرد.
خاورم/1905**1144
بازتاب اعتراف آل سعود به قتل خاشقچی در رسانه های ترکیه
آنکاراـ ایرناـ اعتراف حکومت آل سعود به قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد عربستانی، بازتاب گسترده ای در رسانه های ترکیه داشت، به طوری که این اقدام ریاض در صدر اخبار و گزارش های مطبوعات و رسانه های ترکیه جای گرفت.
صاحبخبر -