فرارو- تلویزیون دولتی عربستان مرگ جمال خاشقجی را تایید کرد و گفته او در داخل کنسولگری این کشور در استانبول کشته شده است. تلویزیون دولتی عربستان سعودی گفته این اطلاعات بخشی از گزارش اولیه تحقیقات دادستانی در ارتباط با سرنوشت آقای خاشقجی است.
به گزارش فرارو به نقل از بی بی سی، در این گزارش گفته شده جمال خاشقجی پس از ورود به کنسولگری و در جریان "درگیری فیزیکی" کشته شده است.
در بیانیهای که دادستان عربستان جمعه شب (۱۹ اکتبر) منتشر کرده آمده تحقیقات درباره سرنوشت جمال خاشقجی نشان داده او پس از ورود به کنسولگری با مردانی در داخل ساختمان درگیر شده و در جریان این درگیری کشته شده است.
تلویزیون دولتی عربستان گفته در پی مشخص شدن نتایج تحقیقات احمد العسیری، معاون وزارت اطلاعات این کشور و سعود القحطانی، از دستیاران محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور برکنار شدهاند و ۱۸ نفر هم در این رابطه بازداشت شدهاند.
همزمان عربستان اعلام کرده هیات ویژهای از وزرای دولت این کشور ماموریت یافتهاند که تحت ریاست محمد بن سلمان، ولیعهد، ساختار دستگاه اطلاعاتی این کشور را بازسازی کنند.
گزارش تلویزیون دولتی عربستان در باره مرگ جمال خاشقجی دقایقی پس از آن مخابره شد که ملک سلمان، پادشاه عربستان تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گفتگو کرد.
آن طور که گزارش شده رهبران دو کشور درباره مرگ جمال خاشقجی و ادامه تحقیقات در این باره گفتگو کردهاند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا گفته آنچه برای آقای خاشقجی روی داده "غیرقابل قبول" است اما همزمان با "متحد بزرگ" خواندن عربستان گفته کشورش به روابط خود با ریاض نیاز دارد تا از این کشور برای توازن قوا در منطقه علیه ایران کمک بگیرد.
در توییتر حدود یک میلیون حساب کاربری سعود القحطانی که از دستیاران ارشد محمد بن سلمان معرفی شده را دنبال میکنند
ترامپ همچنین با اشاره به قراردادهای نظامی و تجاری با عربستان گفته نمیخواهد بر سر این ماجرا "یک میلیون شغل" در داخل کشورش را از دست بدهد.
این نخستین بار است که عربستان مرگ جمال خاشقجی را که روز دوم اکتبر به کنسولگری این کشور در استانبول رفته بود را از طریق تلویزیون رسمی خود تایید میکند.
این در حالی است که مقامهای این کشور طی ۱۷ روز گذشته ضمن تکذیب گزارشها درباره ناپدیدشدن آقای خاشقجی گفته بودند او به سلامت ساختمان کنسولگری را ترک کرده است.
عربستان هنوز درباره محل نگهداری جسد آقای خاشقجی گزارشی منتشر نکرده و معلوم نیست آیا آن طور که رسانههای ترکیه مدعی شده بودند جسد او توسط افسران اطلاعاتی عربستان قطعه قطعه شده و یا همچنان در اختیار دولت عربستان است.
این خبر خیلی زود به راس رسانههای جهانی راه یافته و درآمریکا شبکههای تلویزونی اخبار عادی خود را متوقف کرده و به طور ویژه به این گزارش پرداختهاند.
آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفته از شنیدن تایید مرگ خاشقجی به "شدت متاثر" شده و همزمان خواسته "تحقیقات دقیق و مفصلی درباره چگونگی کشته شدن جمال خاشقجی صورت گیرد."
کاخ سفید هم ساعتی بعد از گزارش تلویزیون دولتی عربستان با انتشار بیانیهای اعلام کرد که امیدوار است تحقیقات در این زمینه ادامه یافته و مظنونان این واقعه به زودی شناسایی شوند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا هم که در دو هفته گذشته برای واکنش نشان دادن به این ماجرا تحت فشار فراوانی بوده گفته از نظر او تایید مرگ جمال خاشقجی از سوی عربستان "گام اول مثبتی" است.
رئیس جمهوری آمریکا گفته در زمینه واکنش کشورش به این موضوع با کنگره همکاری خواهد کرد.
طی دو هفته گذشته چهرههای فراوانی از نمایندگان کنگره آمریکا از هر دو جناح سیاسی این کشور خواستار برخورد با عاملان این واقعه شدهاند.
لیندزی گراهام، سناتور برجسته جمهوریخواه که ارتباط بسیار نزدیکی با دونالد ترامپ دارد در واکنش به این خبر در صداقت دولت عربستان اظهار تردید کرده و در توییتر نوشته: "ابتدا به ما گفتند آقای خاشقجی کنسولگری را ترک کرده و بعد قویا هرگونه نقش داشتن (در ناپدیدشدن او را) تکذیب کردند. حالا هم میگویند نزاعی در داخل کنسولگری در گرفته و او کشته شده بدون این که ولیعهد خبر داشته باشد."
ریچارد بلومنتال، سناتور دموکرات این کشور در نخستین واکنش به گزارش تلویزیون دولتی عربستان گفت "نباید به تحقیقات تحت مدیریت عربستان بسنده شود" و به گفته او "باید کمیتهای بینالمللی در این باره مستقلا تحقیق کند".
سناتور بلومنتال که شامگاه جمعه (۱۹ اکتبر) با شبکه خبری سیانان آمریکا گفتگو میکرد تاکید کرد: "باید همه جزئیات این ماجرا مشخص شود. از کجا معلوم که دولت عربستان با دستگیری این ۱۸ نفر آنها را از دسترسی نهادهای بینالمللی مصون کرده است."
در این عکس آقای مطرب در گوشه راست دیده میشود که بهار گذشته به همراه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان از دانشگاه تکنولوژی ماساچوست، امآیتی، بازدید میکند
ساعتی پیش از مخابره شدن گزارش تلویزیون دولتی عربستان، بیبیسی عربی گزارش کرد که یکی از کسانی که مظنون به قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول است آموزشهای ویژه جاسوسی دیده است. تصویر ماهر عبدالعزیز مطرب در میان ۱۵ سعودی است که ترکیه میگوید تیم قاتلان خاشقجی هستند.
رسانههای ترکیه پیشتر تصاویری از ورود این ۱۵ نفر طی دو پرواز خصوصی منتشر کرده بودند که ماهر عبدالعزیز مطرب هم در میان آنها دیده میشود.
روز گذشته تصاویر جدیدی هم از او منتشر شده که وی را در نزدیکی ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول نشان میدهد. رسانههای ترکیه میگویند او و دیگر اعضای این گروه تنها چند ساعت پیش از قدم گذاشتن آقای خاشقجی به داخل کنسولگری وارد این ساختمان شده و چند ساعت بعد هم ترکیه را ترک کردهاند.
اکنون یک منبع آگاه که به دلایل امنیتی نخواسته هویتش فاش شود به بخش عربی بیبیسی گفته ماهر عبدالعزیز مطرب آموزشهای ویژه جاسوسی دیده بوده و تحت عنوان افسر اطلاعاتی عربستان در این دوره آموزشی شرکت کرده بوده است.
بازی برکناری در عربستان شروع شد!
دادستان کل عربستان بالاخره به قتل جمال خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول اعتراف کرد. در پی آن پادشاه عربستان بدون کوچکترین اشارهای به مقصر بودن پسرش محمد بن سلمان در این جنایت تنها افسران سازمان اطلاعات این کشور را که مهمترین آنها احمد عسیری معاون رئیس سازمان اطلاعات عمومی این کشور است، برکنار کرد.
سعود بن عبد الله المعجب، دادستان کل عربستان صبح امروز (شنبه) در یک سناریوی از پیش طراحی شده و در اولین اعتراف به قتل روزنامهنگار منتقد سعودی مدعی شد، براساس تحقیقات اولیه جر و بحثی بین جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد سعودی و کسانی که با او در حین حضورش در کنسولگری عربستان ملاقات داشتند درگرفت که به مشاجره و درگیری فیزیکی و نهایتا به مرگش منجر شد.
این خبرگزاری افزوده است، تحقیقات همچنان از افراد بازداشت شده که تعدادشان ۱۸ تن هستند و همه تابعیت سعودی دارند، ادامه دارد.
به موجب این گزارش، تمام عوامل این پرونده مواخذه شده و به دستگاه قضا تحویل داده خواهند شد.
خبرگزاری رسمی سعودی به نقل از یک منبع مسؤول گزارش داد، تحقیقات اولیه نشان میدهند درگیریای بین جمال خاشقجی و افراد مظنون درگرفت که نتیجه خوبی نداشت و منجر به درگیری فیزیکی شد و کار به حدی بالا گرفت که منجر به مرگ او شد و آنها سعی داشتند بر این مساله سرپوش بگذارند و آن را مخفی کنند.
این منبع گفت: عربستان نهایت تاسف خود را درباره مسائل دردناک رخ داده ابراز میدارد و مقامات عربستان بر اعلام حقایق برای افکار عمومی پایبند هستند و تمام کسانی را که در این جنایت دست دارند، مواخذه کرده و تحویل قانون میدهند تا به دادگاههای ویژه در عربستان ارجاع داده شوند.
این منبع افزود: عربستان تدابیر لازم را برای روشن شدن واقعیت انجام داد و تیمی امنیتی را در تاریخ شش اکتبر به ترکیه فرستاد تا با همتایان ترکیهای همکاری و تحقیق کند و بعد از آن تیمی مشترک میان عربستان و جمهوری ترکیه شکل گرفت و مجوز امنیتی برای ورود مقامات امنیتی ترکیه به کنسولگری و اقامتگاه کنسول عربستان صادر شد.
این منبع اظهار داشت: دادستانی کل عربستان اقدام به بازجویی از تعدادی مظنونان براساس اطلاعات بخش امنیتی ترکیه کرد که به تیم امنیتی مشترک برای روشن شدن واقعیت این اطلاعات را داده بود. تحقیقات نشان داد افراد مظنون به استانبول رفته بودند تا با خاشقجی دیدار و درباره بازگرداندن او به کشور با او صحبت کنند.
این منبع مسؤول در وزارت خارجه عربستان گفت: دولت عربستان از همکاری ویژه دولت ترکیه برادر و شخص رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه که همکاری خوبی در روند تحقیقات در خصوص کشته شدن یک شهروند عربستان داشتند، تشکر و تقدیر میکند.
یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرگزاری رویترز اظهار داشت: راننده کنسولگری عربستان از جمله کسانی بود که جسد خاشقجی را به یک همدست محلی تحویل داد.
این منبع آگاه در ادامه تاکید کرد که راننده کنسولگری نمیداند چه اتفاقی برای جسد افتاده است.
این اعتراف دادستان کل عربستان به قتل خاشقجی یک ساعت بعد از تماس تلفنی اردوغان و ملک سلمان صورت گرفته است. دو رهبر در این توافق بر "سلامت" روند تحقیقات تاکید کردند اما هیچ گونه جزئیاتی از این تماس تلفنی از سوی هیچ منبع رسمی منتشر نشده است.
ناظران معتقدند، این تماس تلفنی بسیاری از مسائل و ابهامات پرونده خاشقجی را مشخص کرده است.
منابع ترکیه اظهار داشتند، اردوغان به طرف سعودی جزئیاتی را مطرح کرده که متناسب با تحقیقات عربستان در این پرونده است.
این تماس همچنین چند ساعت بعد از اظهارات دونالد ترامپ در زمینه تصمیمش مبنی بر اعمال مجازات علیه عربستان در صورت ثابت شدن دست داشتنش در قتل خاشقجی انجام گرفت.
مقامات اطلاعاتی سعودی سپر بلا شدند
در این راستا ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان اقدام به برکناری سعود القحطانی مشاور دفتر سلطنتی، احمد عسیری معاون رئیس سازمان اطلاعات عمومی از پستهایشان کرد.
نکته جالب توجه اینکه عسیری فرد نزدیک به ولیعهد عربستان شناخته میشود و در نشستهایش با مقاماتی که به عربستان میروند، حضور مییابد.
اما القحطانی نیز از نزدیکان به بن سلمان شناخته شده و در تصاویر مختلف با پادشاه و مقامات ارشد سعودی همراه بن سلمان دیده میشود.
احمد عسیری
ملک سلمان همچنین سرتیپ رشاد بن حامد المحمادی مدیر اداره کل امنیت و حمایت در ریاست سازمان اطلاعات عمومی سرتیپ عبدالله بن خلیف الشایع، معاون رئیس سازمان اطلاعات عمومی در امور منابع انسانی و نیز سرتیپ خلبان محمد بن صالح الرمیح را مناصبشان برکنار کرد.
ملک سلمان همچنین دستوری در زمینه تشکیل کمیته وزارتی به ریاست محمد بن سلمان برای بازسازی ریاست سازمان اطلاعات عمومی صادر کرد که اقدام به نوسازی سیستم، لوایح و تعیین اختیارات آن به طور دقیق و براساس ارزیابی تدابیر و رویکردها، اختیارات در حوزه فعالیت آن و تسلسل اداری و هرمی کند تا بهبود عملکرد و تعیین مسؤولیتها تضمین شوند. این کمیته شامل وزیر کشور، ابراهیم العساف رئیس دفتر سلطنتی، وزیر خارجه، رئیس سازمان اطلاعات عمومی و رئیس امنیت دولت میشود. واس گزارش داده این دستور به توصیه بن سلمان ۳۳ ساله در خصوص پرونده خاشقجی صادر شده است.
این در حالی است که نیویورک تایمز از طرح سعودیها برای فیصله دادن به پرونده خاشقجی پرده برداشته و نوشته بود طرح آنها مبتنی بر این است که سرتیپ احمد عسیری سپر بلای این پرونده شود.
این روزنامه با استناد به اطلاعاتش عصر پنجشنبه نوشته بود، از طریق سه منبع از این طرح مطلع شده است.
به نوشته این روزنامه، شخص نزدیک به کاخ سفید به این روزنامه فحوای این طرح عربستان را برای حل بحران خاشقجی برملا کرده و اسم سرتیپ عسیری را داده بود.
نیویورک تایمز به جزئیات این طرح و امکان اجرای عملیات بدون مشارکت بن سلمان دستکم از لحاظ فنی اشاره کرده بود که بهترین فرد احمد عسیری میتوانسته باشد که این دستور را داده است. او به دلیل جنگ یمن در رسانهها کاملا شناخته شده است، زیرا قبلا سخنگوی ائتلاف عربی بود.
به نوشته این روزنامه، افسران عربستان گفتهاند، عسیری به جای بن سلمان به آنها دستور اجرای این عملیات را داده است. به این ترتیب به روشنی تلاش برای بیگناه جلوه دادن بن سلمان در این جنایت مشهود است.
سال گذشته میلادی عسیری به پستی که اکنون از آن برکنار شده، ارتقا یافت.
نیویورک تایمز نوشت: منابع آگاه به طرح عربستان پیشبینی کرده بودند عسیری سعی داشته در پرونده خاشقجی به لحاظ اطلاعاتی خودش را ثابت کند.