سرویس خارجی: بازرسان ترکیه ای سرانجام پس از گذشت دو هفته از ناپدید شدن « جمال خاشقجی»، روزنامه نگار مخالف عربستانی و موافقت سعودی ها با تفتیش کنسولگریشان در شهر استانبول، در پی عملیات جستجو و بازرسی سخت ۹ ساعته در این مکان، علیرغم پاکسازی ها و تلاش مقامات کنسولگری برای از بین بردن تمامی علائم این جنایت، مدارک و سرنخ های مهمی از قتل فجیع این روزنامه نگار سعودی را بدست آوردند و همزمان، «محمد العطیبی»، سر کنسول عربستان از بیم بازداشت توسط پلیس جنایی ترکیه به «ریاض» گریخت.
یک منبع در دفتر دادستانی کل ترکیه اظهار داشت، تحقیقاتی که تیم بازپرسان ترکیهای در داخل کنسولگری عربستان در استانبول انجام دادند آنها را به سرنخها و مدارک مهمی درباره قتل «جمال خاشقجی» در داخل ساختمان به رغم تلاش سعودی ها برای از بین بردن آثار آن رسانده است. به گفته این منبع خبری، بیش از ۲۰بازپرس ترکیهای در حالی که تعداد زیادی تجهیزات و وسایل بسیار پیشرفته مورد استفاده در تحقیقات جنایی را نیز با خود همراه داشتند، برای تفتیش این ساختمان ، داخل کنسولگری عربستان در استانبول شدند . این مقام گفت: نیروهای امنیتی ترکیه نیز همزمان تمامی خیابان های منتهی به کنسولگری عربستان در استانبول را بستند.
وی افزود: بازپرسان ترکیهای در تحقیقات سنگین ۹ ساعته خود بر چند مکان مهم و مشخصی متمرکز شدند و اقدام به برداشتن اثر انگشت و انجام تحقیقاتی با استفاده از ابزارهای پیشرفته کردند و اتاقی در طبقه بالای کنسولگری را نیز تفتیش کردند. این منبع در دفتر دادستانی کل ترکیه گفت: بازپرسان به ادله و مدارک مهمی دست یافتند که شبهات قتل جمال خاشقجی (روزنامهنگار منتقد سعودی) در داخل کنسولگری را بسیار تقویت میکند. وی افزود: بازپرسان ما شواهدی نیز مبنی بر دستکاری و تلاش برای از بین بردن سرنخ این قتل را در آنجا کشف کردهاندو حتی فیلمی از کنسولگری عربستان در استانبول ضبط کرده اند که ورود نیروهای نظافتچی به داخل ساختمان کنسولگری، پیش از تفتیش این مکان توسط مقامات پلیس و بازرسان ترکیهای را نشان میدهد.
به گفته این مقام، تیم تحقیقات ترکیه تمامی اتاقهای کنسولگری را تفتیش کرده اند و تحلیل و بررسی این ادله به دست آمده ، اطلاعات بسیار مهمی را افشا خواهد کرد.وی ادامه داد: تحقیقات بازرسان ترکیه قبل از اینکه به نتایج نهایی برسد دو یا سه روز طول خواهد کشید و شامل بازجویی از کارمندان کنسولگری عربستان از جمله شخص «محمد العتیبی»، کنسول عربستان نیز میشود.خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز عکسها و تصاویری ویدیویی از تحقیقات بازپرسان ترکیهای را منتشر کرد که نشان میداد بازپرسان در حال بررسی سقف ساختمان و باغچه آن هستند. خبرگزاری رویترز نیز به نقل از شاهدان عینی گزارش داد که تیم سعودی و ترکیهای بعد از تفتیش ۹ساعته ساختمان کنسولگری را ترک کردند.شاهدان عینی به این خبرگزاری گفتند، تیمی متشکل از ۲۰بازپرس پلیس ترکیه با چهار خودروی پزشکی قانونی، این ساختمان را ترک کردند در حالی که نمونههایی از خاک باغچه و درب آهنی باغچه را با خود بردند. آنها همچنین از سگهای پلیس نیز استفاده کردند.
یک منبع دیگر نیز گفت: تیم سعودی مامور تحقیقات نیز ساعتی بعد از تیم ترکیهای ، ساختمان کنسولگری را ترک کرد.منابعی در وزارت خارجه ترکیه نیز تاکید کردند: کارگروه تشکیل شده مشترک قصد دارد مقر اقامت کنسول عربستان را هم تفتیش کند.
در چنین شرایطی، منابع ترکیه ای اعلام کردند که «محمد العتیبی»، سرکنسول عربستان سعودی پس از پایان بازرسی ساختمان کنسولگری و پیداشدن سرنخ هایی از قتل خاشقجی، از استانبول گریخته و با یک فروند هواپیما، ترکیه را به سمت «ریاض » ترک کرده است. در همین حال، یک شبکه خبری ترکیه ای اعلام کرد : پلیس این کشور فرضیه حل کردن جسد «جمال خاشقجی» در «اسید» را بعید نمیداند.«خبر تُرک» در ادامه گفت: در حال حاضر احتمال این مسأله وجود دارد که قاتلان خاشقجی جسد وی را در «اسید» حل کرده و از بین برده باشند. چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز اعلام کرد که مقامات این کشور تحقیقات خود را درباره ناپدید شدن جمال خاشقجی، گسترش داده اند و اقامتگاه کنسول عربستان سعودی و برخی از خودروهای سعودی ها را نیز مورد تفتیش قرار داده اند. از سوی دیگر، منابع ترکیهای اظهار داشتند، نوارهای صوتی ضبط شدهای در اختیار تیم تحقیقات ترکیه قرار دارند که جزئیاتی درباره قتل خاشقجی را فاش میکنند.به گفته این منابع، طبق این نوارهای صوتی موجود، خاشقجی تنها دو دقیقه در داخل دفتر کنسول عربستان بود و بعد افرادی وارد شده با لحنی تند با او صحبت کرده و شروع به فحاشی به او و زدنش میکنند و صدای خاشقجی شنیده میشود که با آنها صحبت میکند اما سپس صدا قطع میشود.
در چنین شرایطی، شبکه آمریکایی «سی ان ان» به نقل از منابع آگاه مدعی شد که هدف اول عربستان سعودی ، «ربودن» جمال خاشقجی بوده است نه کشتن وی !! «سیانان» نیز باز هم به نقل از منابع خود اعلام کرد که عربستان سعودی در حال ایجاد زمینههای لازم برای قبول مسئولیت قتل «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد سعودی است؛ سعودیها میخواهند مرگ وی را نتیجه «اشتباهات صورتگرفته در حین بازجویی» اعلام کنند.
در همین حال، منابع ترکیه ای از دیدار مسئولان سعودی و ترکیه ای درباره جمال خاشقجی در اداره امنیت استانبول خبر دادند.بر اساس این گزارش؛ این اولین نشست میان طرفین از زمان اعلام کارگروه بین المللی در پنجشنبه گذشته محسوب می شود.
رئیس جمهوری ترکیه نیز در جمع خبرنگاران عنوان داشت : در کنسولگری عربستان در خصوص برخی از مدارک ناپدید شدن خاشقجی، «جعل سند» روی داده است.« اردوغان» با اشاره به بازرسی انجام شده از کنسولگری عربستان در استانبول در خصوص موضوع «جمال خاشقجی» منتقد سعودی، عنوان داشت که در این محل روی برخی از موارد را با رنگ پوشانده اند. وی در ادامه گفت: امیدوارم بتوانیم به فرجامی برسیم که به زودی زود نتیجه ای منطقه ای به ما بدهد زیرا تحقیقات در خصوص بسیاری از موارد از جمله مواد «سمی» و مواردی که با رنگ روی آنها پوشانده شده ، در حال انجام است. از طرفی، همزمان با افشای پیدا شدن سرنخ هایی از قتل خاشقجی، رسانههای عربستان در اقدامی فرافکنانه اعلام کردند که مقامات این کشور به زودی بازجویی از ۱۵مظنون در پرونده روزنامهنگار منتقد سعودی را آغاز خواهند کرد. «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا نیز پس از انتشار این خبر ، در اظهاراتی که تلاشی برای مبرا کردن سعودیها از اتهام دست داشتن در قتل «جمال خاشقجی» به شمار می رود، مدعی شد که ممکن است کسانی بدون اطلاع سران سعودی این کار را انجام داده باشند! «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز پس از انتشار این خبر، برای چاره اندیشی درباره پرونده ناپدید شدن و قتل روزنامهنگار منتقد سعودی که سران عربستان را در معرض اتهام قتل قرار داده، وارد «ریاض» شد و با «ملک سلمان»، «بن سلمان» و همچنین «عادل الجبیر»، وزیر خارجه این کشور دیدار کرد. وی قرار است به ترکیه نیز برود.«هدر نائورت»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی ادعا کرد: دونالد ترامپ خواستار تحقیقات ریاض در خصوص موضوع قتل روزنامه نگار منتقد عربستان در استانبول ترکیه شده است. «میچل باچله»، رئیس نهاد حقوق بشری سازمان ملل در «ژنو» نیز خواستار افشای تمامی اطلاعات مربوط به پرونده ناپدید شدن روزنامه نگار منتقد سعودی شد. وی همچنین خواستار لغو مصونیت قضایی دیپلماتهای سعودی مظنون در پرونده خاشقجی شد.باچله از هر دو کشور ترکیه و عربستان خواست تا هر آنچه درباره ناپدید شدن و قتل فراقانونی احتمالی خاشقجی میدانند، فاش سازند. او تاکید کرد: با توجه به وجود مدارک روشن در خصوص وارد شدن خاشقجی به کنسولگری و اینکه از آن زمان به بعد او هرگز دیده نشد، این مسؤولیت مقامهای عربستان است که فاش کنند از آن نقطه به بعد چه اتفاقی برای او افتاده است. «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس نیز در لندن با «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه دیدار و درباره پرونده خاشقجی گفتگو کرد. «هایکو ماس» و «ژان ایو لودریان» وزرای خارجه آلمان و فرانسه نیز در جریان کنفرانس خبری مشترک ، خواستار روشن شدن سرنوشت روزنامهنگار مفقود عربستانی شدند. ماس گفت: ما میخواهیم بدانیم که چه رخ داده است و زمانی که مطلع شویم، میتوانیم به جمعبندی برسیم. لودریان هم موضعگیری مشابهی داشت. هر دو طرف همچنین تاکید کردند که با آمریکا در زمینه موضوع خاشقجی در ارتباط و هماهنگی کامل هستند.
در چنین شرایطی، شبکه خبری «سی ان ان» در خبری فوری اعلام کرد که مقامات سعودی در حال آماده شدن برای اعلام خبر کشته شدن خاشقجی هستند.به گزارش این شبکه، سعودی ها قصد دارند دلیل قتل وی را «اشتباه در بازجویی» اعلام کنند .
خانواده «خاشقجی»، روزنامهنگار منتقد عربستانی نیز برای اولین بار از زمان ربوده شدن وی، خواستار تشکیل کمیته بینالمللی مستقل و بیطرف برای تحقیقات درخصوص «مرگ» وی شدند.از سویی، «خدیجه چنگیز» نامزد «جمال خاشقجی» نیز با انتشار آیه ای از قرآن کریم در صفحه توئیتر خود، به صورت تلویحی سعودی ها را عامل کشتن عامدانه خاشقجی دانست.
در پست توئیتری خدیجه چنگیز این آیه شریفه از قرآن کریم به چشم می خورد؛ « وَ مَنْ یَقْتُلْ مُؤْمِناً مُتَعَمِّداً فَجَزاؤُهُ جَهَنَّمُ خالِداً فِیها وَ غَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِ وَ لَعَنَهُ وَ أَعَدَّ لَهُ عَذاباً عَظِیماً». معنای این آیه شریفه از سوره مبارکه «نساء» به این صورت است که؛ «و هر کس مؤمنی را به عمد بکُشد ، مجازات او (آتش) جهنم است، که در آن جاودانه (معذّب) خواهد بود و خدا بر او خشم و لعن کند و عذابی بسیار شدید بر او مهیا سازد».
در همین حال، تارنمای اندیشکده «چتم هاوس» نیز در یادداشتی با اشاره به ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد آل سعود نوشت: این تازه ترین گام اشتباه عربستان بود که به لحاظ ژئوپلتیک به نفع ایران است و ریاض گام های اشتباه دیگری هم داشت که برای تهران تبدیل به فرصت شد.
همزمان، روزنامه «القدسالعربی» نیز به سه سناریو آمریکا برای حل بحران به وجود آمده برای عربستان سعودی در خصوص قضیه قتل خاشقجی خبر داد و نوشت: سناریو نخست این است که مسئولان امنیتی سعودی اعتراف کنند که قتل خاشقجی، غیرعمد بوده و در جریان بازجویی از وی در ساختمان کنسولگری یا منزل سرکنسول در نتیجه یک اشتباه روی داده است و لذا آنها خواستهاند برای کتمان این قضیه آثار جرم را از بین برده و جسد را سر به نیست کنند. به نوشته این روزنامه، سناریوی دوم این است که عربستان سعودی دستوراتی برای آزادی زندانیان سیاسی به خصوص فعالان جامعه مدنی و نیز آزادی شاهزادههایی که از سال گذشته در هتل «رینز کارلتون» بازداشت شدهاند، صادر کند. سناریوی سوم که دشوارتر از همه است، بررسی آینده «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی است چرا که با ماجراجوییهای وی که تنها یک سال از ولایتعهدی او میگذرد، دشوار است که جامعه جهانی باقی ماندن او در قدرت را بپذیرد و اگر او پادشاه عربستان شود معلوم نیست که چه خواهد شد؟ شبکه خبری« عربی ۲۱» نیز در گزارشی نوشت، درپی بحران ناشی از ناپدید و کشته شدن احتمالی جمال خاشقجی ، روزنامه نگار منتقد عربستانی و متهم شدن «محمد بن سلمان » ولیعهد سعودی به کشتن او، نام «محمد بن نایف» برای تصدی ولیعهدی این کشور بار دیگر در عربستان بر سر زبانها افتاده است.