آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواهان مشخص شدن جزئیات سرنوشت جمال خاشقجی شده است.
گوترش گفته است “اتفاقاتی نظیر این در دنیا زیاد افزایش یافته” (قتل و ناپدیدشدن روزنامهنگاران) و باید جزئیات ابعاد آن به زودی مشخص شود. نگرانی او این است که انگار چنین کارهایی به امری رایج و عادی تبدیل شده است.
عربستان سعودی ادعای صدور فرمان قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد ولیعهد این کشور را رد کرده و آن را “دروغ و ادعایی بیپایه و اساس” خوانده است.
جمال خاشقجی پس از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول ناپدید شده است و هیچ خبری از او نیست. عبدالعزیز بن سعود ین نایف، وزیر کشور عربستان اتهاماتی که در این باره به این کشور وارد میشود را رد کرده است.
تکذیب وزیر کشور عربستان یازده روز پس از ناپدید شدن آقای خاشقجی صورت میگیرد. اما ترکیه گفته است شواهدی در اختیار دارند که قتل آقای خاشقجی در داخل کنسولگری را تائید میکند
مقامهای ترکیه بر این باورند که آقای خاشقجی بعد از ورود به کنسولگری به قتل رسیده است.
یک منبع امنیتی در ترکیه به بیبیسی گفته است که آنها شواهد صوتی و تصویری در اختیار دارند که قتل آقای خاشقجی در داخل کنسولگری را تائید میکند.
عربستان اصرار دارد آقای خاشقجی ساختمان کنسولگری را پس از ورود به آن در روز دوم اکتبر (ده مهر) ترک کرده است اما هیچ سند و مدرکی در این باره تا کنون ارائه نشده است.
عربستان یک هیات تحقیق در این زمینه به ترکیه اعزام کرده و آنها قرار است با بازرسان ترکیه در این باره همکاری کنند.
وزیر کشور عربستان گفته است کشورش “خواهان کشف حقیقت است.”
با تشدید درخواستها برای مشخص شدن سرنوشت آقای خاشقجی، امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه هم نگرانی عمیق خود را در این باره ابراز کرده و از عربستان خواسته است هر چه زودتر در این باره شفافسازی کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا هم گفته است برای پیگیری سرنوشت آقای خاشقجی به زودی با ملک سلمان، پادشاه عربستان تماس خواهد گرفت.
در همین حال استیون منوچین، وزیر دارایی آمریکا گفته است که او در نشست سرمایهگذاری در ریاض شرکت خواهد کرد.
شماری از نهادهای بینالمللی و شرکتها و افراد سرشناس دنیای تجارت گفتهاند به دلیل وقایع اخیر از حضور در این نشست انصراف میدهند.
در تازهترین مورد جیم کیم، رئیس بانک جهانی گفته است که به این نشست نمیرود.
∎