دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، هشدار داده که اگر روشن شود حکومت عربستان سعودی در قتل احتمالی جمال خاشقجی دست داشته است، این کشور با "تنبیه شدیدی" روبرو خواهد شد.
آقای ترامپ گفته است که اگر خبر قتل این روزنامهنگار سعودی و ستون نویس روزنامه واشنگتن پست در کنسولگری عربستان در ترکیه صحت داشته باشد، او "بسیار آزرده و خشمگین" خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا در عین حال گزینه لغو قراردادهای میلیاردی فروش اسلحه به عربستان سعودی را رد کرد.
جمال خاشقجی - که پس از ترک عربستان سعودی به شدت از محمد بن سلمان ولیعهد پرقدرت آن انتقاد می کرد - روز دوم اکتبر پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد.
مقامات در ریاض، این اتهام که حکومت عربستان سعودی دستور قتل آقای خاشقجی را صادر کرده است "دروغ" و "بی اساس" خوانده اند.
این در حالیست که ترکیه میگوید شواهدی در دست دارد که نشان میدهد آقای خاشقجی داخل کنسولگری کشته شده است. یک منبع امنیتی در ترکیه به بی بی سی گفته است که دولت این کشور فایل های صوتی و تصویری در اختیار دارد که قتل جمال خاشقجی در کنسولگری را ثابت می کند.
مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، می گوید عربستان سعودی در تحقیقات این پرونده همکاری نکرده است. او از ریاض خواست که به مقامات ترکیه اجازه وروود به ساختمان کنسولگری را بدهد.
بیشتر بخوانید:
- سازمان ملل خواهان روشن شدن سرنوشت خاشقجی شد
- 'آینده سرمایهگذاری' عربستان٬ زیر سایه سنگین خاشقجی
- واشنگتن پست: 'ترکیه فیلم و صدای تایید کننده قتل خاشقجی را در اختیار دارد'
- مصاحبه عنایت فانی با جمال خاشقجی در 'به عبارت دیگر'
اقدام "وحشتناک و مشمئزکننده"
رئیس جمهوری آمریکا در یک مصاحبه اخصاصی با شبکه سی بی اس گفته است که اگر خبر قتل این روزنامه نگار سعودی صحت داشته باشد این یک اقدام "وحشتناک و مشمئزکننده" خواهد بود.
او گفت: "ما ته و توی قضیه را درخواهیم آورد و تنبیه شدیدی اعمال خواهد شد."
آقای ترامپ افزود: "تا این لحظه، آنها قویا تکذیب می کنند. می تواند کار آنها باشد؟ بله."
دونالد ترامپ در عین حال گفت که "راه های تنبیه دیگری" به غیر از لغو قرارداد تسلیحاتی کلان دو کشور وجود دارد، اقدامی که به باور او می تواند به سود روسیه و چین تمام شود.
آمریکا و عربستان سعودی سال گذشته یک توافق تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری امضا کردند که یکی از اهداف آن مقابله با نفوذ ایران در منطقه اعلام شده بود.
آقای ترامپ در دفاع از حفظ آن توافق گفت: "من نمی خواهم که به فرصت های شغلی صدمه بزنم. من نمی خواهم که یک سفارش مثل این را از دست بدهم."
او گفت که روز شنبه یا یکشنبه این هفته احتمالا با ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، تلفنی صحبت می کند.
ناپدید شدن جمال خاشقجی انتقادهای گستردهای را در سطح بین المللی برانگیخته است و بسیاری گفتهاند که حکومت عربستان باید در این زمینه پاسخگو باشد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، هم خواهان مشخص شدن جزئیات سرنوشت جمال خاشقجی شده است.
آقای گوترش گفت اتفاقاتی چون قتل و سر به نیست کردن روزنامهنگاران زیاد شده و نگرانی او این است که انگار چنین کارهایی به امری رایج و عادی تبدیل شده است.
Image caption جمال خاشقجی ساکن آمریکا بودخاشقجی کیست؟
جمال خاشقجی در تبعید خودخواسته در آمریکا به سر میبرد و منتقد سیاستهای دولت عربستان سعودی، به ویژه برنامههای محمد بن سلمان بوده است.خاشقجی که قبلا سردبیر روزنامه الوطن و یک کانال تلویزیونی عربستان سعودی بود، در برنامههای بیبیسی درباره عربستان سعودی و خاورمیانه نیز همکاری داشت.
او به عنوان مشاور خانواده سلطنتی عربستان کار کرد و سالها به عنوان یک فرد "خودی" حساب میشد.
او همچنین به خاطر ارتباط نزدیکش با اسامه بن لادن شناخته شده بود. او همراه با بن لادن در دهه ۱۹۸۰ به افغانستان سفر کرد.
بعد از آن، او عملا ایدئولوژیهای بن لادن را رد کرد و مدتها قبل از حملات سال ۲۰۰۱ به آمریکا ارتباط خود را به او قطع کرده بود.