شناسهٔ خبر: 28638194 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

پرونده خاشقجی: بریتانیا خواستار توضیح فوری عربستان شد

بریتانیا از عربستان خواسته هر چه زودتر درباره ناپدید شدن جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار منتقد عربستانی توضیح دهد. همزمان ترکیه گفته ریاض با بازرسی کنسولگری این کشور در استانبول موافقت کرده است.

صاحب‌خبر -
تصویری که ظاهرا آقای خاشقجی را در حال ورود به کنسولگری عربستان در استانبول نشان می دهد حق نشر عکس TRT World Image caption تصویری که ظاهرا آقای خاشقجی را در حال ورود به کنسولگری عربستان در استانبول نشان می دهد

بریتانیا از عربستان خواسته هر چه زودتر درباره ناپدید شدن جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار منتقد عربستانی توضیح دهد. همزمان ترکیه گفته ریاض با بازرسی کنسولگری این کشور در استانبول موافقت کرده است.

مقام‌های ترکیه احتمال قتل آقای خاشقجی بعد از ورود به کنسولگری را مطرح کرده‌اند اما عربستان می‌گوید دخالتی در ناپدید شدن او نداشته است.

جرمی هانت، وزیرخارجه بریتانیا، عصر سه‌شنبه (نهم اکتبر) گفت در دیدار خود با سفیر عربستان در لندن گفته: "خشونت علیه روزنامه‌نگاران رو به فرونی گذاشته و این تهدیدی عمیق علیه آزادی بیان است. اگر گزارش رسانه‌ها (در مورد ناپدید شدن جمال خاشقجی) درست از آب درآید ما با قضیه به طور جدی برخورد خواهیم کرد. دوستی بر اساس احترام به ارزش‌های مشترک معنا پیدا می‌کند."

همزمان ترکیه اعلام کرده عربستان با ورود بازرسان جنایی این کشور به ساختمان کنسولگری این کشور موافقت کرده است.

وزارت امور خارجه ترکیه گفته است که عربستان سعودی "آماده همکاری" است و بازرسی ساختمان که از سوی مقام‌های ترکیه در خواست شده بود، به عنوان بخشی از تحقیقات انجام خواهد شد.

جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار مشهور و منتقد سعودی که با روزنامه آمریکایی واشنگتن پست همکاری می‌کرد، یک هفته پیش و بعد از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در شهر استانبول ترکیه ناپدید شد.

امروز همچنین دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا به ماجرای ناپدید شدن آقای خاشقجی واکنش نشان داد و در پاسخ خبرنگاران که پرسیدند آیا او در این باره با مقام‌های عربستان تماس گرفته گفت: "نه تماس نگرفتم. احتمالا در مقطعی این کار رو می‌کنم... در حال حاضر هیچ چیز در این باره نمی دانم... من هم فقط به اندازه همه می‌دانم... یعنی هیچی."

مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا که هم شب گذشته از کره شمالی و دیدار با کیم جونگ اون، رهبر این کشور بازگشته گفته از عربستان خواسته با تحقیقاتی مفصل و دقیق در این باره همکاری کند و اجازه دهد نتایج آن به طور شفاف در دسترس قرار گیرد.

کارشناسان سازمان ملل متحد هم خواستار تحقیقات مفصل از سوی یک تیم تحقیقاتی مستقل در این باره شده‌اند.

حق نشر عکس AFP
Image caption جمال خاشقجی یک هفته پیش بعد از ورود به کنسولگری سعودی در استانبول ناپدید شد

جیمز رابینز

گزارشگر امور دیپلماتیک بی‌بی‌سی

آن طور که مشخص است بریتانیا از عربستان خواسته که ثابت کند جمال خاشقجی هنوز زنده است. بهترین راه می‌تواند نشان دادن آقای خاشقجی در تلویزیون باشد.

اگر چنین چیزی به زودی اتفاق نیفتد آن گاه بریتانیا نتیجه خواهد گرفت که گزارش‌ها در این باره صحت دارد و در این صورت بریتانیا و متحدانش به این نتیجه خواهند رسید که ریاض از خط قرمز عبور کرده است.

با توجه به برخوردی که بریتانیا و غرب با روسیه بر سر ماجرای سالزبری و مسموم کردن جاسوس سابق روسیه کرد بسیار دشوار خواهد بود که بریتانیا و غرب بخواهند در این مورد با عربستان سعودی مماشات به خرج دهند؛ فرقی هم نمی‌کند که چه قدر روابط اقتصادی و نظامی تنگاتنگ وجود داشته باشد.

حق نشر عکس AFP
Image caption معترضان در مقابل کنسولگری عربستان در استانبول خواهان توضیح درباره سرنوشت جمال خاشقجی هستند

مقام‌های ترکیه بر این باروند که آقای خاشقجی بعد از ورود به کنسولگری به قتل رسیده اما عربستان می‌گوید او همان روزی که وارد ساختمان شده، پس ازمدتی از آن خارج شده است.

با وجود این به گفته رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، مقام‌های سعودی مدرکی دال بر خروج او از ساختمان در اختیار ترکیه نگذاشته‌اند.

جمال خاشقجی، از منتقدان محمد بن سلمان، ولیعهد بانفوذ سعودی، در تبعیدی خودخواسته در آمریکا زندگی می‌کرد.

محمد بن سلمان چند روز پیش در مصاحبه‌ با نشریه بلومبرگ گفته بود "بسیار مشتاق است بداند چه اتفاقی برای او (جمال خاشقجی) افتاده است."

برنامه "نیوزآور" بی‌بی‌سی سه روز قبل از رفتن او به کنسولگری عربستان در استانبول با او مصاحبه‌ای داشته است. در گفت‌وگوی بعد از ضبط مصاحبه از آقای خاشقجی پرسیده شده که آیا دوست دارد به عربستان برگردد، گفت که وقتی که خبر دستگیری دوستان بی‌گناهش را می‌شنود "به خود می‌گویم نباید برگردم. اونا حتی حرفی نزده بودند. شاید علت دستگیری آنها انتقاد از حکومت در مهمانی شامی بوده باشد. این واقعیت امروز عربستان سعودیه.. خیلی‌ها می‌ترسند."

پلیس ترکیه که در حال تحقیق درباره این پرونده است در بیانیه‌ای اعلام کرده که ۱۵ شهروند سعودی، از جمله تعدادی از مقامات این کشور با دو پرواز به استانبول رفته و وقتی آقای خاشقجی داخل کنسولگری بوده، وارد آنجا شده بودند.

رسانه‌های ترکیه پیش از این گزارش داده بودند که در پرونده آقای خاشقجی، ظن اصلی به دو خودرو ون سیاه‌رنگ متعلق به کنسولگری عربستان است.

به گزارش این روزنامه این دو خودرو جزو شش خودرویی بودند که در آن روز هم‌زمان از کنسولگری خارج شدند و به دو جهت مختلف حرکت کردند.