شناسهٔ خبر: 28609280 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

پرونده خاشقجی؛ ترکیه خواهان بازرسی کنسولگری عربستان در استانبول شد

رسانه‌های ترکیه گزارش داده‌اند که مقام‌های این کشور خواهان بازرسی ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول در ارتباط با پرونده ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامه ‌نگار سعودی، شده‌اند.

صاحب‌خبر -
پوستر جمال خاشقجی حق نشر عکس AFP Image caption معترضان در مقابل کنسولگری عربستان در استانبول پوسترهای جمال خاشقجی را در دست داشتند

رسانه‌های ترکیه گزارش داده‌اند که مقام‌های این کشور خواهان بازرسی ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول در ارتباط با پرونده ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی، شده‌اند.

بنابر این گزارش‌ها این درخواست در جریان فراخواندن سفیر عربستان در ترکیه به وزارت امور خارجه مطرح شده است.

جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار مشهور و منتقد سعودی که با روزنامه آمریکایی واشنگتن پست همکاری می‌کرد، از حدود یک هفته پیش و بعد از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در شهر استانبول ترکیه ناپدید شده است.

مقام‌های ترکیه بر این باروند که آقای خاشقجی بعد از ورود به کنسولگری به قتل رسیده است.

به گزارش خبرگزاری رسمی ترکیه، ولید بن عبدالکریم الخریجی، سفیر عربستان در آنکارا روز یکشنبه ۷ اکتبر (۱۵ مهر) به وزارت خارجه ترکیه احضار شد و در این دیدار مقام‌های این کشور انتظار خود از همکاری کامل عربستان در این پرونده را به اطلاع سعودی‌ها رسانده‌اند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، امروز دوشنبه ۸ اکتبر (۱۶ مهر) اعلام کرد که پرونده آقای خاشقجی را از نزدیک دنبال می‌کند.

حق نشر عکس AFP
Image caption یکی از ورودی‌های کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه که جمال خاشقجی در آن ناپدید شد

دو خودرو مظنون

مقام‌های سعودی می‌گویند جمال خاشقجی از ساختمان کنسولگری خارج شده و دو روز پیش محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان گفت که ترکیه می‌تواند ساختمان کنسولگری این کشور در استانبول را بازرسی کند.

پلیس ترکیه که در حال تحقیق درباره این پرونده است در بیانیه‌ای اعلام کرده که ۱۵ شهروند سعودی، از جمله تعدادی از مقامات این کشور با دو پرواز به استانبول رفته و وقتی آقای خاشقجی داخل کنسولگری بوده، وارد آنجا شده بودند.

به نوشته روزنامه صباح ترکیه در پرونده آقای خاشقجی، ظن اصلی به دو خودرو ون سیاه‌رنگ متعلق به کنسولگری عربستان است.

به گزارش این روزنامه این دو خودرو جزو شش خودرویی بودند که در آن روز هم‌زمان از کنسولگری خارج شدند و به دو جهت مختلف حرکت کردند.

چرا جمال خاشقجی به کنسولگری رفت؟

جمال خاشقجی روز دوم اکتبر به کنسولگری عربستان رفته بود تا مدرکی دال بر جدایی از همسر سابقش دریافت کند تا بتواند با نامزد ترک خود ازدواج کند.

خدیجه، نامزد او که جلوی در کنسولگری در استانبول منتظرش بود، گفته که آقای خاشقجی از این که مجبور بود به کنسولگری برود، "ناراحت و عصبی" بود.

در هنگام ورود، به آقای خاشقجی گفته شد تلفن موبایل خود را تحویل دهد؛ اقدامی که در بعضی از سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌ها انجام می‌شود.

خدیجه می‌گوید تلفن نامزدش پیش او است و آقای خاشقجی به او گفته بود در صورتی که از کنسولگری برنگشت با یکی از مشاوران رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، تماس بگیرد.

واکنش آمریکا

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه در نخستین واکنش خود درباره ناپدید شدن و قتل احتمالی آقای خاشقجی ابراز نگرانی کرد. او گفت امیدوار است که این مساله حل و فصل بشود و در عین حال گفت: "این خیلی بد است. من از این موضوع خشنود نیستم."

سناتور باب کورکر رییس کمیته سیاست خارجی مجلس سنا، هم در شبکه توییتر نوشت که درباره آقای خاشقجی با سفیر عربستان سعودی در واشنگتن صبحت کرده است. او همچنین هشدار داد: "ما به هر دولتی که روزنامه نگاران را در خارج هدف قرار بدهد به طور مناسب پاسخ خواهیم داد."

از طرف دیگر، لیندزی گراهام، سناتور جمهوری خواه و از حامیان دونالد ترامپ در کنگره از دولت عربستان سعودی خواسته است تا به طور صادقانه به سوال های ایجاد شده درباره سرنوشت جمال خاشقجی پاسخ دهد.

آقای گراهام گفته است که او و سناتور کورکر معتقدند که در صورت تایید گزارش های منتشر شده درباره قتل آقای خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، روابط واشنگتن و ریاض آسیب خواهد دید و حکومت سعودی باید بهای سنگینی را برای چنین کاری بپردازد.

سناتور مارکو روبیو، از دیگر اعضای جمهوری خواه مجلس سنای آمریکا هم در واکنش به این خبر در توییت نوشت: "اگر این گزارش نگران کننده تایید شود، ایالات متحده و جهان متمدن باید به شدت واکنش نشان دهد و من همه گزینه ها را در سنا بررسی خواهم کرد."