شناسهٔ خبر: 28515349 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایران آنلاین | لینک خبر

ناپدید شدن اسرار آمیز یک منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول

با ناپدید شدن جمال خاشقجی، منتقد عربستان سعودی در استانبول، یکبار دیگر انگشت اتهام های حقوق بشری ریاض را نشانه گرفت.

صاحب‌خبر -

به گزارش رسانه های ترکیه، خاشقجی به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرد و سپس ناپدید شد. اما کنسولگری عربستان در استانبول بامداد پنجشنبه ادعا کرد که این  روزنامه نگار و فعال رسانه‌ای منتقد نظام سعودی ساختمان کنسولگری را ترک کرده است.

 پس از ناپدید شدن خاشقچی از زمان ورود به کنسولگری سعودی در استانبول، سرنوشت وی در هاله ای از ابهام است.
شبکه تلویزیونی الجزیره با اشاره به اینکه این پرونده ابعاد سیاسی و امنیتی برای ترکیه و عربستان دارد بیان کرد که گزارش‌ها مبنی بر ناپدید شدن خاشقجی بعد از خروج از ساختمان کنسولگری را دنبال می‌کنیم.
 کنسولگری از ورود جمال خاشقجی به این ساختمان اظهار بی اطلاعی کرد حتی به خدیجه همسر وی اجازه داد در سفارت به دنبال او بگردد. همچنین به برخی نیروهای امنیتی هم اجازه ورود به سفارت، بدون بازرسی مخفیگاه و زیرزمین ها داده شد.
  پلیس ترکیه با دیدن تصاویر ویدیوی  اطمینان پیدا کرد  که جمال خاشقجی وارد کنسولگری شده و از آنجا خارج نشده است، به افسران ثابت شد مخفیگاه های سری در کنسولگری وجود دارد و دولت ترکیه را به تعامل با عربستان بر این اساس، متقاعد کردند کنسولگری همچنان تحت محاصره امنیتی است، زیرا این احتمال وجود دارد که کنسولگری هر لحظه به قاچاق جمال خاشقجی اقدام کند.
در گزارش الجزیره آمده است: جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی پس از آنکه ظهر روز سه شنبه وارد کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه شد، دیگر بازنگشت و همچنان اثری از او نیست
در همین راستا اخبارهای متناقضی از خبرگزاری رویترز شنیده می شود اول اینکه مقامات ترکیه گفته اند خاشقجی هنوز در کنسولگری عربستان حضور دارد و در ادامه این خبرگزاری به نقل از مقامات عربستانی اعلام کرد  داستان اختفای خاشقجی در کنسولگری عربستان دروغ است. اما نامزد این روزنامه نگار اظهارات مقامات سعودی را تکذیب کرد و گفت، از کجا خارج شده و حال در کجاست؟

معما ربوده شدن خاشقجی

در هر حال ربوده شدن خاشقجی به معمایی تبدیل شده است که قبل از هر چیز دامنگیر ترکیه ایست که تصاویر او را بر در و دیوار شهر نصب کرده است تا از خروج غیر قانونی او از کشور جلوگیری کند. .
مجتهد، وبلاگ نویس مشهور و مخالف رژیم سعودی نوشت دو سناریو در خصوص ناپدید شدن جمال خاشقچی روزنامه نگار عربستانی منتقد دولت، در ترکیه وجود دارد وی ناپدید شدن خاشقجی را  به سلسله توییت های حساب کاربری محمد الاحمد که به مسائل مهم سعودی و امارات می پردازد، ارجاع داد.
اگر خاشقجی از طرف نظام سعودی ربوده شده باشد و در مراکز دیپلماتیک نگهداری شود، این اتفاق برای ریاض خطرناک است.
کانادا چند روز  قبل استفاده عربستان از برنامه پیکاسوس اسرائیل برای جاسوسی علیه یک فعال مخالف در کانادا را فاش ساخت تا با افشای این پرونده، همکاری عربستان و اسرائیل به ذهن بیاید. امروز نیز موضوع خاشقجی در ترکیه اتفاق افتاد تا در مجموع چنین تصور شود که ریاض هیچ جایی را برای فعالان مخالف نظام سعودی امن نگذاشته است.

انتصاب عربستان در سمت رییس پنل شورای «حقوق بشر»

---

انتصاب نماینده ی عربستان سعودی در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحده به ریاست «گروه رایزنی» به عنوان یکی از پنل های کلیدی این سازمان موج انتقادات به سمت این کشور سرازیر شد .
هیلل نوئر،مدیر اجرایی دیده بان سازمان ملل در این باره گفت:مایه تاسف است که سازمان ملل کشوری را به عنوان رییس پنل شورای حقوق بشر انتخاب کند که بدترین سابقه حقوق بشری را در مورد زنان و فعالن سیاسی در این کشور دارد و تاکید کرد: این انتصاب سازمان ملل مانند این است که یک آتش‌افروز را برای ریاست آتش‌نشانی شهر برگزینیم.
وی تصریح کرد که این روند می تواند عواقب بسیار جبران ناپذیری در وضعیت حقوق بشر در جهان داشته باشد
با نگاه بر گزارش شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد مشخص می شود. گزارش سال 2015 این شورا به خوبی نشان می دهد عربستان از نظر معیارهای حقوق بشری این سازمان در رده ضعیف ترین کشورها قرار دارد. بر پایه این گزارش، عربستان در زمینه ی حقوق شخصی عملکرد بسیار بدی دارد به گونه یی که مطابق با روال همیشگی این کشور، در سال گذشته میلادی صدها نفر بدون حکم قطعی و به صورت خودسرانه دستگیر و بازداشت شده اند.  و در بسیاری از موارد آنها را به جوخه مرگ می سپارند.عبدالله الحمید و محمد القحطانی، فعالان برجسته حقوق بشر، به ترتیب با اتهاماتی که دارای تعریف مشابه هستند، به ترتیب به یازده و ۱۰ سال زندان محکوم شده اند. عصام کوشاک فعال حقوق بشر در حال حاضر بر اساس اتهامات مشابه محاکمه می شود.
وضعیت این کشور در زمینه ی حقوق سیاسی و اجتماعی افراد حتی نسبت به سال های گذشته نیز بدتر شده است.