به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، در آستانه پنجمین سالگرد حماسه 9دی روز بصیرت ملت بزرگ، انقلابی و ولایی ایران اسلامی، ابعاد و زوایای مختلف این حماسه با حضور کارشناسان و صاحبنظران از دو طیف اصلاح طلب و اصولگرا در برنامه زنده تلویزیونی دیروز امروز فردا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری از طیف اصلاح طلب و عباس سلیمی نمین از فعالان سیاسی اصولگرا در این برنامه تلویزیونی به بیان دیدگاه های خود پرداختند.
در این برنامه مناظره که بارها حالت جنجالی به خود گرفت و مجری برنامه ناچار شد دو میهمان را به رعایت قانون و خویشتنداری فرابخواند، دو چهره اصلاح طلب و اصولگرا، حماسه نهم دیماه 88 را دارای پیام های مشخصی برای داخل کشور و دشمنان ارزیابی کردند.
سلیمی نمین از عدم اعتقاد برخی نخبگان به چرخش قدرت در کشور سخن گفت و کواکبیان نیز اظهار داشت که باید بیشتر به عبرت های فتنه 88 پرداخته شود، چراکه کالبد شکافی آن امکان دارد خاطر برخی را مکدر کند.
در ابتدای برنامه مجری از کواکبیان درباره چگونگی تعریف رابطه مردم با حاکمیت در نظام اسلامی پرسید که وی در مقام پاسخ اظهار داشت: اظهار داشت: نظام اسلامی بر دو پایه مهم و اساسی جمهوریت و اسلامیت استوار است.
این فعال سیاسی و رسانه ای با بیان این که در ذات اسلام جمهوریت نهفته است، گفت: تعبیر رهبری مبنی بر این که رای مردم حق الناس است، مربوط به انتخابات 92 نبود بلکه مربوط به همه صحنه ها بوده است و مردم در همه عرصه ها نقش آفرین بوده اند.
کواکبیان تاکید کرد: هرکجا مردم احساس کنند کلیت انقلاب و نظام در خطر است، به ارزش های شان اهانت می شود و قرار است سلطه گران سوء استفاده ای داشته باشند مردم در صحنه حاضر هستند.
عوامل حضور حماسی مردم در 9دی از دیدگاه کواکبیان
این فعال سیاسی اصلاح طلب 9دی را در همین راستا ارزیابی کرد و گفت: در 9دی سه تا عامل اساسی مردم را به صحنه کشاند، نخست این که به ارزش های اسلامی اهانت شده بود و مردم احساس کردند در عاشورا عده ای این اهانت را روا داشتند و مردم آن را برنتابیدند و تحمل نمی کنند که کسی به امام حسین(ع) توهین کند.
وی اضافه کرد: این که چه جریان و چه کسی بوده جای بحث است، اما اصل این اهانت را مردم برنمی تابند، آن هم در کشوری که حتی مسیحیت نیز به امام حسین عشق می ورزند.
کواکبیان بیان کرد: مساله دیگر میراث گرانقدر امام بود که برخی شعار مرگ بر اصل ولایت فقیه دادند، اما مردم ما نشان دادند پای این ارزش ها ایستاده اند؛ بحث دیگر حفظ نظام بود که مردم احساس کردند باید به صحنه آیند و نظام را حفظ کنند.
بعد از 9دی برخی به فکر انتقام گیری افتادند
وی ادامه داد: مردم در این حضورشان دو پیام اصلی داشتند، یک پیام به داخلی ها بود که باید مسائل انتخاباتی را تمام کرد، خیلی ها متاسفانه بعد از 9دی شروع کردند که بیایند انتقام بگیرند و می گفتند باید تمام نامزدهای انتخاباتی را اعدام کرد.
کواکبیان تاکید کرد: حضور مردم در 9دی یک پیام نیز به خارجی ها داشت که اگر بگومگویی در داخل داریم به شما مربوط نیست و شما حق ندارید دخالت کنید.
سلیمی نمین نیز در این باره تاکید کرد: ما روندی را در مورد انتخابات می توانیم ترسیم کنیم، انتخابات شان و جایگاه مردم را در نظام سیاسی تبلور می بخشد، برخلاف بسیاری از جنبش های اجتماعی در کشورهای مختلف، به تدریج نقش مردم کمرنگ و مشارکت شان کاهش می یابد اما در جمهوری اسلامی این گونه نیست و همواره مردم نقش پر رنگی داشته اند.
این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: انتخابات در ایران در سه دهه گذشته، هم انتخابات پرشور برگزار شده و هم شاهد مشارکت بیشتری بوده ایم، طبیعی است که گاهی این روند دچار التهاباتی بشود و بیشتر از حد معمول التهاب وارد جامعه کند.
سلیمی نمین با بیان این که التهابات بیش از حد گاهی اوقات می تواند جامعه را دچار مشکل کند به ویژه اگر جامعه به رشد یافتگی لازم نرسیده باشد، گفت: در اینجا کنترل قضایا نیز باید از سوی خود مردم صورت گیرد.
انتخابات 88 پرالتهاب ترین انتخابات بود
وی با بیان این که انتخابات 88 پرالتهاب ترین انتخابات بوده است، تصریح کرد: علاوه بر التهاب معمولی، بحث چرخش قدرت جدی می شود و طبیعتا همه اجزای مشارکت کننده در این موضوع محک می خورند.
التهاب آفرینی نخبگان در سال 88 دشمن را به طمع انداخت
این فعال سیاسی اصولگرا خاطرنشان کرد: ما عدم رشد یافتگی در نخبگان را شاهدیم، این مساله را قطعا مردم می توانند کنترل کنند، نخبه ای که از خدا نترسد، از مردم حساب می برد و می ترسد چراکه نقطه نهایی توجه او مردم هستند که می توانند او را در قدرت حفظ کنند و یا کنار بگذارند.
وی بیان کرد: نوع حضور مردم در 9دی یک جمع کردن التهاباتی است که در داخل کشور ایجاد می شود و دشمن طمع می کند، اگر این التهاب از سوی نخبگان ایجاد نمی شد دشمن نمی توانست طمع کند.
پیام 9دی به نخبگان کم تحمل
سلیمی نمین با بیان این که در تاریخ انقلاب حضور مردم در بسیاری از صحنه ها مؤثر بوده است، گفت: حضور مردم قدرتی را نشان می دهد که در معادلات بسیار تاثیر گذار است.
وی بیان کرد: 9 دی یک پیام به نخبه کم تحمل می دهد، یک پیام به کسانی می دهد که به چرخش قدرت معتقد نیستند و می خواهند با زورآزمایی انتخاباتی این مساله را محقق کنند.
انتقاد کواکبیان از عملکرد صدا و سیما در فتنه
کواکبیان درباره عدم رشد یافتگی نخبگان در مسائل سال 88 و عبرتی که جناح های مختلف می توانند از این مساله بگیرند، اظهار داشت: متاسفانه صدا و سیمای ما خیلی بهتر می توانست عمل کند، 24 خرداد 88 به شبکه خبر آمدم و سه نکته را گفتم، اولا انتخابات تمام شد و باید نتیجه را قبول کرد، نکته دومی که عرض کردم این بود که در انتخابات تخلف شده اما تقلب نشده و باید تخلفات پیگیری شود نکته سوم این که بین معترضان به نتیجه انتخابات و ضد انقلاب و کسانی که اقدامات تخریبی انجام می دهند باید تفکیک کرد و این مهم متاسفانه صورت نگرفت.
وی بیان کرد: بسیاری از مردم بودند که شبهه داشتند و می شد بهتر تدبیر کرد و پاسخ بهتری به آن داد، اما به گونه ای دیگر عمل کردیم.
9دی نباید مصادره جناحی می شد
کواکبیان اضافه کرد: چرا 9 دی مصادره جناحی شد، من معتقدم حتی کسانی که در 25 خرداد شرکت کردند در 9دی شرکت کردند، متاسفانه 9دی سمبل یک جریان خاص شده است.
این فعال سیاسی درباره عبرت خواص از فتنه 88 اظهار داشت:
خواصی که می گویید نباید بگویید اصلاح طلب، همه اشتباه کردند، من گفتم شورای نگهبان مکانیزمی برای تایید صلاحیت دارد و شما باید با همین ادامه دهید؛ البته برخی از اعضای شورای نگهبان بسیار بد عمل کردند، وقتی کسی عضو شورای نگهبان است باید ظاهر را حفظ کند؛ مراسمی می خواست در مصلی برگزار شود، کاندیدای پیروز به دلیل ترافیک به مراسم نرسیده بود و به جای او یکی از اعضای حقوقدان شورای نگهبان صحبت کرد.
وی بیان کرد: مجلس باید یک قانون بگذارد، حداقل این ظواهر بی طرفی حفظ شود؛ من معتقدم اگر ارزیابی کنیم از دستگاه قضایی گرفته تا دولت مستقر و مباحثی که در نامزدها بود همه در این مباحث شریک هستند.
کواکبیان افزود: اگر ما سراغ عبرت ها برویم بهتر نتیجه می گیریم، اگر بخواهیم کالبد شکافی فتنه کنیم برخی را مکدر می کند.
سلیمی نمین نیز در این باره اظهار داشت: ضمن این که برخی اظهارات ایشان را قبول دارم، ایشان معتقدند رسانه ملی وظیفه خود را در تبیین موضوع به خوبی ایفا نکرد، منتهی با الگویی که ارائه کردند مساله حل نمی شود.
وی اضافه کرد: ما در ارتباط با ریشه یابی موضوع اگر چنین روشی را بکار گیریم اصلا نمی توانیم از یک رخداد بسیار مهم کسب تجربه کنیم.
وی بیان کرد: در انتخابات با این عظمت ممکن است اقدامی اتفاق بیفتد که با قانون تطبیق نداشته باشد، مثل این که کسی دو بار با یک شناسنامه رای دهد کما این که در همه دوره ها بوده است اما آیا می تواند مبطل انتخابات باشد؟
سلیمی نمین رشد یافتگی خواص در مسائل سال 88 را مورد تردید قرار داد و گفت: آیا همه نخبگان ما به چرخش قدرت اعتقاد دارند و یکسان نگاه می کنند، این قضیه در ارتباط با انتخابات نقش داشت.
سلیمی نمین خطاب به کواکبیان گفت: شما اسنادی دارید که انتخابات مشکل داشت در حد ابطال؟ کواکبیان در پاسخ گفت: باید بررسی کنند، سلیمی نمین خطاب به وی تاکید کرد: نگویید باید بررسی کنند؛ شما باید با ارائه اسناد و مدارک صحبت کنید نه این که همین جوری کلی حرفی را مطرح کنید.
سازوکار انتخابات ایران امکان تقلب را غیر ممکن ساخته است
کواکبیان گفت: تقلب به این معنا که مردم کسی را انتخاب کردند و آنچه اعلام می شود کسی دیگری باشد این در سازوکار انتخابات ایران امکان ندارد؛ اما به هر حال باید گفت که تخلفاتی شده بود و باید به آن رسیدگی می شد.
کواکبیان گفت: اگر در مناظره ای بی اخلاقی شد باید به آن رسیدگی می شد.
هاشمی در سال 84 نشان داد اعتقادی به چرخش قدرت ندارد
سلیمی نمین در ادامه از پایه گذاری بدعتی در سال 84 خبر داد که عواقب آن کشور و نظام را در سال 88 با چالش های بسیاری مواجه کرد و در تبیین بحث خود اظهار داشت: کسانی که نتیجه انتخابات 84 را نپذیرفتند پایه گذاری یک مساله ای در کشور شدند که نتیجه آن در سال 88 مشاهده شد.
کواکبیان نیز در این باره اظهار داشت: آقای هاشمی گفت من قبول ندارم اما به خدا واگذار می کنم، شاید در دل نپذیرفت؛ من معتقدم آقای سلیمی نمین حساسیت ویژه نسبت به آقای هاشمی دارد.
سلیمی نمین در اعتراض به اظهارات کواکبیان تاکید کرد: آقای کواکبیان این جور نگویید، آقای هاشمی نتیجه انتخابات 84 را نپذیرفته بود.
وی اضافه کرد: مگر قرار است هر کس بر اساس نظر خود عمل کند؟ مگر ما نهادهای قانونی را نداریم، آقای موسوی لاری و آقای خاتمی می گوید انتخابات بسیار سالم برگزار شده، اما آقای هاشمی و کروبی نتیجه را قبول نمی کنند و آقای هاشمی می گوید من به خدا واگذار می کنم و قبول ندارم.
سلیمی نمین تاکید کرد: برخی از نخبگان ما اصلا به چرخش قدرت اعتقاد ندارند.
کواکبیان اظهار داشت: آقای سلیمی بروید پیش آقای هاشمی از ایشان سؤال کنید، شاید اسنادی داشته باشد و شاید برای حفظ نظام گفته ولش کنید و من به خدا واگذار می کنم.
سلیمی نمین در پاسخ به اظهارات کواکبیان تصریح کرد: اگر ایشان می خواست بر اساس مصالح نظام عمل کند باید می گفت نهادهای نظام نظری را اعلام کرده اند و من در برابر آنها تسلیم می شوم نه این که بگوید به خدا واگذار می کنم.
سلیمی نمین افزود: کسی که می گوید من به خدا واگذار می کنم دارد خشتی را می گذارد که در سال 88 نتیجه را می بینیم، بی نظمی را پایه گذاری می کند که در انتخابات 88 عواقب آن دامن گیر کشور می شود.
در ادامه برنامه کلیپی شامل مصاحبه های متعدد از فعالان سیاسی پخش شد، که کواکبیان در انتقادی جدی به این کلیپ و میان برنامه گفت: در این مملکت دو تا اصلاح طلب پیدا نمی شود که شما از آنها مصاحبه بگیرید.
مجری برنامه نیز با ارائه توضیحاتی در این باره و این که برخی از چهره های اصلاح طلب حاضر به صحبت در این باره نشده اند و مصاحبه های پخش شده نیز از برنامه شناسنامه بوده است، گفت: در این میان برنامه از آقای شمخانی نیز مصاحبه پخش شد. کواکبیان در پاسخ به مجری برنامه گفت: مگر ایشان اصلاح طلب هستند؟ خیلی ها بودند که نظرات متفاوتی داشتند و می توانستند در موضوعات شما و مصاحبه از آنها گرفته و پخش شود.
عده ای مرا به خاطر طرح لویه جرگه به تمسخر گرفتند
کواکبیان در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره این که آیا اگر مردم در صحنه حاضر نمی شدند می شد با اقدام سیاسی و امنیتی فتنه را جمع کرد؟ گفت: من آن موقع عضو کمسیون امنیت ملی بودیم، طرحی را آماده کرده بودیم، لویه جرگه ایرانی که البته عده ای ما را مسخره کردند و خدمت آیت الله مهدوی کنی نیز رفتیم.
وی بیان کرد: می شد تدابیری را اندیشید که خیلی زودتر و حتی ماه اول این مباحث تمام می شد، اما به هر حال مردم بسیار تاثیرگذار هستند و پیام شان تنها به داخلی ها نبود و پیام شان به خارجی ها هم بود که از طریق سفارتخانه ها و دیگر جاها مشغول شیطنت بودند.
سلیمی نمین نیز در اعتراض به میان برنامه پخش شده از سوی شبکه سوم سیما، اظهار داشت: نیازی نیست اعضای شورای نگهبان را در مسائل این جوری خرج کنیم.
جاسبی از پول دانشجویان دانشگاه آزاد برای تشنج آفرینی استفاده کرد
وی خطاب به مجری برنامه اظهار داشت: لااقل بر اساس گزارش تحقیق و تفحصی که اخیرا منتشر شده تهیه کننده شما نباید افکار عمومی را فریب دهد، آقای جاسبی جزو متخلفینی است که از بودجه دانشگاه آزاد برای انتخابات و تشنج زایی خرج کرده است.
کواکبیان گفت: این اخلاق نیست، ایشان اینجا نیستند و شما نباید اسمی از ایشان بیاورید.
درخواست مجری برنامه از مناظره کنندگان
بعد از مطرح شدن اسامی مختلف در برنامه مجری برنامه نیز از طرفین خواست که در مناظره اسمی از افراد مختلف برده نشود تا حقی برای کسی ایجاد نشود.
احمدی نژاد در افزایش تنش ها مؤثر بود
سلیمی نمین بعد از اظهارات مجری برنامه و فروکش کردن تنش در این برنامه، اظهار داشت: در ارتباط با عدم اعتقاد نخبگان به چرخش قدرت بحثی را مطرح کردم، اما برای این که آقای کواکبیان برچسب حساسیت نزنند، من احمدی نژاد را یکی از مقصرین بعدی دانستم و این مساله را بارها گفتم، ایشان به دلیل عدم تبعیت از رهنمود رهبری این تنش ایجاد شده را افزایش داد.
کواکبیان نیز گفت: ریشه بحث ها از همان مناظره ها شروع شد.
سلیمی نمین اظهار داشت: اگر احمدی نژاد در این قضیه به رهنمود رهبری گوش فرا می داد البته معتقدیم میرحسین هم رعایت نکرد و اسم افرادی را مطرح کرد؛ اما به هر حال قطعا در التهابات بعدی به گونه ای دیگر عمل می کردیم و آقای هاشمی هم بهانه به دستش نمی افتاد.
سلیمی نمین کم تحملی نخبگان، سؤ استفاده برخی نخبگان، عدم پیشرفت لازم رقابت های سیاسی را از عوامل شکل گیری فتنه دانست و گفت: باید همه عوامل را لیست کنیم، بعد از انتخابات، تنش هایی برخی نخبگان کم تحمل بوجود آوردند.
کواکبیان بیان کرد: وقتی شورای نگهبان چند روز فرصت داده چرا کاندیدایی جشن پیروزی می گیرد؟ سلیمی نمین در پاسخ به او اظهار داشت: جشن پیروزی کسی می گیرد که هنوز کار انتخابات تمام نشده و هنوز مردم در حال رای دهی هستند.
کواکبیان بیان کرد: این یک اشتباه است، اما خبرگزاری رسمی دولت خبری را در این باره منتشر کرد.
مجلس به فرجی دانا ظلم کرد
در ادامه مجری برنامه از کواکبیان پرسید چرا برخی ها به تعبیر شما از یک طرف 9دی را مصادره می کنند و برخی از هم طیف های شما نمی خواهند درباره آن حرف بزنند، گفت: شما سر چهار تا وزیری که برای وزارت علوم مطرح شدند ببینید مجلس چه عملکرد بدی را از خود به جای گذاشت. من عملکرد مجلس نسبت به فرجی دانا را ظلم دانستم که به بهانه فتنه با او این گونه رفتار شود.
این فعال سیاسی و رسانه ای طیف اصلاح طلب اظهار داشت: یک عده 9دی و فتنه را چماق کردند بر سر هر کس که نمی پسندند، سلیمی نمین نیز در پاسخ به گفت بسیار کار بدی کردند؛ اگر شما اجازه می داید به این قضیه هم من اشاره می کردم.
سلیمی نمین خطاب به کواکبیان اظهار داشت: شما جایی که به نفع تان نیست بحث را به هم می زنید و آن جایی که شاخص های سیاسی شما زیر سؤال می رود نمی پذیرید.
ابداع واژه ساکت فتنه کاری غلط بود
این فعال سیاسی اصولگرا خاطرنشان کرد: ابداع واژه ساکتین فتنه ابداع بسیار غلطی بود، اما شما( کواکبیان) نمی توانید این مساله را به عنوان جرم مطرح کنید.
کواکبیان در پایان برنامه دیروز امروز فردا نیز درخواست عجیبی را مطرح کرد و گفت: من از رهبر معظم انقلاب خواهش می کنم با توجه به این که در آستانه هفته وحدت هم هستیم بحث حصر و اینها را تدبیر بفرمایند.
نتیجه نظرسنجی برنامه دیروز امروز فردا
در نظرسنجی برنامه دیروز امروز فردا از مخاطبان پرسیده شد که کدام عامل را برای حفاظت کشور و نظام در برابر فتنه ها و بحران های مختلف مؤثرتر می دانید که بیش از 65 و نیم درصد از مخاطبان از بین گزینه های انعطاف، وحدت و تحمل یکدیگر، اولویت دادن به منافع ملی و قانون مداری، به گزینه سوم رای دادند. /924/ز502/ج