شناسهٔ خبر: 26251877 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

سم قارچ‌ها، با پخته شدن از بين نمي‌رود

صاحب‌خبر - به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از روابط عمومي وزارت بهداشت؛ دکتر کامبيز سلطاني نژاد با بيان اينکه هر سال با فرارسيدن فصول بهار و پاييز، تعدادي از گونه‌هاي سمي قارچ در برخي نقاط کشور شروع به روييدن مي‌کند، گفت: در جهان بيش از 5 هزار گونه قارچ وجود دارد که حدود 100 گونه آن براي انسان سمي است. دبير انجمن سم شناسي و مسموميت‌هاي ايران افزود: امسال نيز با توجه به شرايط خاص آب و هوايي، به ويژه بارندگي‌هاي اخير و شرايط محيطي مانند نور و دماي هوا، رويش و تکثير قارچ‌هاي سمي در استان‌هاي غربي افزايش يافت و باعث شد افرادي که علاقه‌مند به چيدن و مصرف قارچ از دل طبيعت هستند و درخصوص عوارض مسموميت‌ها اطلاعي ندارند، مسموم شوند. عضو هيأت علمي مرکز تحقيقات پزشکي قانوني کشور با بيان اينکه روش تشخيص قارچ سمي و گونه‌هاي خوراکي آن به روش دقيق علمي و تخصصي توسط متخصصان ميسر است، گفت: قارچ‌هاي سمي از لحاظ ظاهري شباهت زيادي به قارچ‌هاي خوراکي دارند و تشخيص آنها، توسط افراد عادي ميسر نيست، به همين علت امسال با تعداد زيادي از اينگونه مسموميت‌ها در کشورمان مواجه شديم. وي با اشاره به اينکه بهترين راه، پيشگيري از مسموميت با قارچ‌هاي سمي است، افزود: مردم بايد توجه کنند که قارچ‌هاي خودرو و سمي در اثر پختن، کبابي و يا آب پز کردن، بازهم سمي مي‌مانند و مواد سمي آن‌ها تخريب نمي‌شود ضمن آن که بايد از خريد قارچ‌ها به صورت فله‌اي و يا چيدن هر نوع قارچي از دل طبيعت، خودداري کنند. دکتر سلطاني نژاد با تأکيد براينکه مردم بايد از قارچ‌هاي خوراکي بسته بندي شده و داراي مجوز وزارت بهداشت استفاده کنند، در خصوص علائم و نشانه‌هاي مسموميت قارچ‌هاي سمي، گفت: 90 درصد مسموميت‌هاي شديد قارچ ها، به علت ماده‌اي سمي به نام آماتوکسين است که اين ماده اغلببر روي کبد تأثير مخرب مي‌گذارد. وي افزود: علائم مسموميت با قارچ، در دو مرحله بروز پيدا مي‌کند، مرحله اول، 6 تا 12 ساعت پس از مصرف قارچ با نشانه‌هايي نظير تهوع و استفراغ، درد‌هاي شکمي و احساس ضعف بروز پيدا مي‌کند و مرحله دوم 24 ساعت بعد از علائم اوليه، با ضعف، سرگيجه و کاهش سطح هوشياري خود را نشان مي‌دهد که اين حالات ناشي از درگيري کبدي و کليوي در فرد مسموم است که ممکن است او را به مرگ برساند. دبير انجمن سم شناسي و مسموميت‌هاي ايران درباره درمان مسموميت شديد با قارچ‌هاي سمي گفت: تنها درمان اين گونه مسموميت‌ها پيوند اورژانسي کبد است، بنابراين با مشاهده علائم اوليه مسموميت، بايد فرد را به سرعت به مراکز درماني ارجاع دهند. دکتر سلطاني نژاد با بيان اينکه هرساله با ورود به فصل بهار و پاييز شاهد رويش قارچ‌هاي سمي و مسموميت‌هايي از اين نوع هستيم، افزود: امسال با تعداد بيشتري از اين گونه مسموميت‌ها روبرو شديم و تقريبا 700 نفر در کشور با مصرف قارچ سمي، دچار عارضه و مسموميت شده اند که علت آن نيز همان شرايط خاص آب و هوايي کشور در نقاط غربي است. عضو هيأت علمي مرکز تحقيقات پزشکي قانوني کشور درخصوص ساير گياهان سمي گفت: ايران به علت شرايط اقليمي، داراي گونه‌هاي متنوع گياهي بوده و مي‌توان گفت تنوع گياهي در ايران، مشابه قاره اروپا است، بنا بر اين انواع و اقسام گياهان در اين کشور رشد و تکثير پيدا مي‌کنند، از اين رو برخي از اين گياهان ممکن است، سمي باشند، بنابراين افراد در برخورد با هر نوع گياه تزييني و يا گياهي که سلامت آن توسط وزارت بهداشت تأييد نشده است، احتياط کنند و آن‌ها را از دسترس کودکان دور نگه دارند.

نظر شما