صاحبخبر - همزمان با تلاشهای اروپایی برای زنده نگاه داشتن توافق هستهای از سوی مقامات اروپایی و نیز ایستادگی ایران در خصوص تضمین عملی اروپا برای تامین منافع ایران در قبال برجام بدون حضور آمریکا، مقام معظم رهبری در مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی در بخشی از بیاناتشان فرمودند: از برخی حرفهای بعضی از دولتهای اروپایی اینجور بر میآید که توقع دارند ملت ایران هم تحریمها را تحمل کند و هم از فعالیت هستهای خود دست بکشد و محدودیتها را ادامه دهد. من به این دولتها میگویم بدانند که این خواب آشفته تعبیر نمیشود.
ایشان با بیان اینکه ملت و دولت ایران تحمل نمیکند هم تحریم شود و هم «حبس هستهای» باشد، به سازمان انرژی هستهای دستور دادند سریعا آمادگی لازم برای رسیدن به 190 هزار سو را فعلا در چارچوب برجام فراهم کند و برخی مقدمات دیگر که رئیسجمهوری دستور داده را آغاز کند.
ظرف 10 ماه می توانیم به 180 هزار سو برسیم
در همین راستا علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در کنفرانسی خبری یک روز بعد از دستور مقام معظم رهبری با اشاره به التزام ایران به تعهداتش طبق برجام اظهار کرد: این اصل برای ما همواره در سازمان مدنظر بوده است. قبل از برجام توافق پادمان را انجام می دادیم و بعد از آن پروتکل الحاقی و تعهدات برجامی هم اضافه شدند. اصل دیگر این است که فعالیت های هسته ای ایران صلح آمیز است و مبنای آن هم فتوای رهبری است و هیچ گاه از این اصل منحرف نشده و نمی شویم. اصل دیگر این است که سازمان دو هدف عمده تامین برق هسته ای و سوخت نیروگاه های هسته ای را دنبال می کند. صالحی با تاکید بر سخنان رهبری که ما به برجامی که تعهد کردیم، عمل میکنیم و برجام معیوب را نمیپذیریم، اظهار کرد: این موضوع جدی ما است.
وی تاکید کرد: ما در مدت اجرای برجام زمان را از دست ندادیم و برای بازگشتپذیری چنانچه برجام بر هم بخورد، در حوزههای وسیعی قدم بر خواهیم داشت و شرایط دیگری خواهد بود. من امیدوارم هیچگاه به آن شرایط برنگردیم چون برجام را در راستای منافع کشور، منطقه و جامعه جهانی میبینیم و یکی از عوامل حمایتی مهم اناپیتی است که در صورت فرو ریختن آن خیلی چیزها عوض خواهد شد.
صالحی در پاسخ به اینکه ممکن است کشورهای اروپایی و کشورهای غربی با اقدامات ایران مخالفت کنند و آیا این اقدامات خلاف برجام نیست؟ اظهار کرد: گامهای ما خلاف برجام نیست. ما برجام را میشناسیم، ما کارخانه تبدیل اورانیوم را در اختیار داریم اما از آنجایی که اورانیوم طبیعی قبلا نداشتیم این کارخانه متوقف بود، اما بعد از برجام ۴۰۰ تن از اورانیوم طبیعی در اختیارمان قرار گرفت و الان میتوانیم UF۶ را تولید کنیم و کارخانه مجدد راهاندازی میشود. ما سعی داریم با راهاندازی این کارخانه ابتدا معایب آن را برطرف کنیم و آن را بهسازی کنیم و این خلاف برجام نیست.
وی افزود: در عین حال کسی که مدعی است دانشمند و نخبه هستهای است کارنامه علمی و تحصیلیاش را ارائه کند تا ما ببینیم معیار این نخبه بودن چیست. رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه بعد از چه مدت زمانی به میزان ذخیره اورانیوم غنی شدهای که قبل از برجام داشتهایم، میرسیم؟ گفت: اورانیومی که قبلا داشتیم را طی ۷ الی ۸ سال به دست آوردیم و الان ظرفیت ما حدود هفت هزار سو است و با این ظرفیت سالی دو تن میتوانیم تولید کنیم که برای رسیدن به آن میزان پنج سال زمان نیاز است اما اگر از برجام خارج شویم و به تدریج به سانتریفیوژهایمان اضافه شود و ظرفیت غنیسازی افزایش یابد این زمان به دو سال کاهش مییابد.
رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان همچنین چهارشنبه هفته گذشته در گفت و گوی ویژه خبری که در محل سایت نطنز صورت گرفت، با بیان اینکه امیدواریم تا یکماه آینده کل سالنهای این مرکز آماده باشد، گفت: ما در فاصله زمانی کوتاهی میتوانیم به میزان 190 هزار سو برسیم. اگر سانتریفیوژهای نسل ۶ را نصب کنیم و حدود ۶۰ هزار ماشین اینجا قرار گیرد، میتوانیم ظرف ۱۰ ماه به ۱۸۰ هزار سو برسیم. اما این برای زمانی است که ما بخواهیم سانتریفیوژ پیشرفته تولید کنیم.
نتانیاهو دست خالی از کارزار برجام در اروپا بازگشت
این در حالی است که هفته گذشته بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی با ارائه اسنادی جعلی که نشان دهنده قصد ایران برای ساخت بمب اتم است با رهبران سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه دیدار کرد. در همین رابطه و بنا به گزارش منابع خبری، امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه در دیدار خود با نتانیاهو تاکید کرد که کشورش به همراه اتحادیه اروپا به برجام کاملا متعهد هستند و معتقدند که این توافق باید برای کنترل فعالیت های هستهای ایران حفظ شود. ترزا می نخست وزیر انگلیس نیز در دیدار هفته قبل خود با نخست وزیر اسرائیل تصریح کرد: تا زمانی که ایران به برجام پایبند باشد، انگلیس به تعهد خود در قبال توافق هستهای ادامه میدهد.∎