شناسهٔ خبر: 24188465 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

پیش زمینه تمدن نوین اسلامی، وحدت است

معاون امور بین الملل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: همایش «وحدت، پیش شرط تمدن نوین اسلامی»، در بررسی چیستی تمدن اسلامی، شاخص‌های تمدن اسلامی و ضرورت‌های جوامع اسلامی برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی ضرورت دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه مذاهب اسلامی، منوچهر متکی در همایش «وحدت، پیش شرط تمدن نوین اسلامی» با بیان اینکه پیش زمینه تمدن نوین وحدت اسلامی است به بررسی ابعاد مختلف این تمدن سازی پرداخت.

وی گفت: نخستین منظر در نگاه به تمدن، نگاه به گذشته تمدن اسلامی است در بررسی گذشته تمدن اسلامی مقولات مهمی، چون چیستی تمدن اسلامی و چگونگی شکل گیری تمدن اسلامی و آثار این تمدن و نحوه تعامل مسلمانان در دوره‌های شکوفایی تمدن اسلامی با دیگران باید مورد کنکاش قرار گیرد.

متکی افزود: منظر دیگر تمدن اسلامی از بُعد کاربردی و نگاه امروزی آن است و از زاویه شبهه زدایی اسلامی بعد از جنگ‌های صلیبی در دستور غرب بوده و برای ترسیم چهره‌های نادرست اسلام و برای تولید و حمایت گروه‌های که به نام اسلامی به جهان ارائه می‌دادند در غالب‌های القاعده، داعش و تکفیری و سلفی جهادی که به اذعان تولید کنندگان شکل دهندگان اعتراف کردند.

وی همچنین با اشاره به حادثه ۱۱ سپتامبر گفت: در آن روز شاهد هجمه سنگین علیه مسلمانان به ویژه در غرب بودیم که اسلام هراسی نهادینه شود.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در این همایش ضمن خیر مقدم به مهمانان داخلی از حضور آیت الله فاضل لنکرانی استاد برجسته حوزه علمیه قم و برگزار کنندگان این همایش قدردانی کرد.

دکتر مختاری گفت: مسلمانان از یک طرف درگیر گروه‌های تکفیری و از طرف دیگر درگیر رژیم صهیونیستی هستند و هدف دانشگاه مذاهب اسلامی از برگزاری چنین همایش‌هایی مخالفت با عملکرد گروه‌های ضد اسلام و مبارزه با افراط گرایی است و رسالت دانشگاه مذاهب اسلامی معرفی اسلام معتدل و متعادل به دنیا است.

وی همچنین برگزاری این همایش‌ها را با حضور بزرگان و استادان حوزه علمیه و دانشگاه و اندیشمندان داخلی و خارجی بسیار مؤثر دانست.

پروفسور محمد اسحاق، رئیس بخش مطالعات اسلامی دانشگاه ملیه اسلامی دهلی نیز در این همایش ضمن ارائه تعریفی از معنای تمدن و فرهنگ به بررسی ۴ عامل اقتصاد، علم، هنر و فرهنگ پرداخت و عوامل سقوط تمدن اسلامی را در ضمن آیاتی از داستان سبأ و عاد و ثمود یادآور شد.

وی افزود: اوج تمدن اسلامی در ایران و مصر شکل گرفته است و شاخص‌های تمدن نوین اسلامی را توحید در خالقیت و توحید در خلق همچنین در خانواده و حریم خصوصی به عنوان شاخص‌های برتر و امر به معروف و عقلانیت را به عنوان شاخص‌های تمدن نوین اسلامی برشمرد.

رئیس بخش مطالعات اسلامی دانشگاه ملیه اسلامی دهلی گفت: زمانی به تمدن نوین اسلامی دست پیدا می‌کنیم که صدر اسلام را مشاهده کنیم و ظرفیت بخشی داشته باشیم و به تنوع احترام بگذاریم و از ظرفیت تمام ادیان که یکی از ویژگی‌های دانشگاه مذاهب اسلامی نیز بهره برداری از تنوع مذاهب و ادیان است، بهره ببریم.

پروفسور عبیدلله فهد، رئیس بخش مطالعات اسلامی دانشگاه علیگر دهلی نیز در این همایش گفت: تمدن قرآنی و ریشه‌های تمدن را باید در قرآن جستجو کرد و این مسأله را به باران تشبیه کرد که چگونه باران می‌تواند رشد آفرین باشد، تمدن نیز باعث شکوفایی می‌شود و باران زندگی و خلاقیت آفرین است.

وی افزود: مسلمانان به جای خلاقیت به تقلید می‌پردازند و تنوع مذهبی فرصتی است که هرمذهب باید در جای خود قرار بگیرد و تنوع مذهبی براساس تقاضای منطقه است.

همایش «وحدت؛ پیش شرط تمدن نوین اسلامی» با سخنرانی «آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی»، حجت الاسلام و المسلمین مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی، «منوچهر متکی» معاون امور بین الملل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، «پروفسورعبید الله فهد» از دانشگاه اسلامی علیگر دهلی و «پروفسور محمد اسحق» از دانشگاه ملی اسلامیه دهلی و با حضور مدیران و مسئولان مجمع تقریب مذاهب اسلامی، استادان و دانشجویان به همت معاونت پژوهشی و فناوری و دفتر همکاری‌های علمی بین المللی دانشگاه مذاهب اسلامی در سالن همایش ماموستا شیخ الاسلام این دانشگاه برگزار شد.

 

نظر شما