پژوهش خبری صدا وسیما: سابقه دشمنی ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی به هفته های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی باز میگردد. این دشمنی ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهی تاریخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترین تغییری نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمنی کاخ سفید با ایران اسلامی روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
واقعیت این است که انتخاب دونالدترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا بیش از آنکه موجب تقویت حزب جمهوریخواه آمریکا شود گسترش اختلافات را در جامعه آمریکا در پی داشته است.. جالب است که اختلافات یادشده ، که هر روزه موارد متعددی از آن گزارش می شود، مختص دو حزب رقیب جمهوریخواه و دموکرات نیست بلکه یکی از پیامدهای پیروزی ترامپ اوج گرفتن اختلافات داخلی در حزب جمهوریخواه است..
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین تبلیغات رسانه ای مقامات آمریکایی در خصوص مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
جمع بندي
تداوم اختلافات سیاسی میان ترامپ و تعدادی از سیاستمداران آمریکایی در خصوص مسائل داخلی و خارجی مهمترین موضوع سیاسی رسانه ها در خصوص جامعه آمریکا است . «تداوم مخالفت با فرمان ضد مهاجرتی ترامپ ، مخالفت شمار زیادی از شهروندان آمریکایی با تصمیم ترامپ در خصوص قدس» مهمترین نمونه های تبلیغات رسانه ای در خصوص معضلات اجتماعی است. این هفته بر خلاف هفته های پیشین که هیچ نمونه ای در بخش اقتصادی نداشتیم ، رسانه ها این هفته به بهانه بازتاب بخشیدن اظهارات برنی سندرز در خصوص طرح های مالیاتی به مسائل اقتصادی پرداختند . و اما در خصوص چالش های خارجی ترامپ با استناد به موضوعات و محورهای مورد بررسی آنچه که کاملا معلوم است افزایش کاملا محسوس نمونه های چالشی در مناسبات مسکو – واشنگتن است. همین امر موجب شد موضوع بحران شبه جزیره کره در رتبه دوم تبلیغات رسانه ای قرار گیرد. اینها از جمله مهمترین بهانه های خبری رسانه های بیگانه در بازه زماني یکم تا هفتم دی ماه جاري است که رسانه های یادشده به بهانه آنها بيشترين حجم تبليغات را متمرکز کردند.
در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا در آغاز در باره اختلافات سیاسی باید گفت: تداوم اختلافات میان ترامپ و سایر مقامات و سیاستمداران آمریکایی این هفته هم ادامه یافت. در آغاز رسانهها از اختلاف نظر ترامپ با «اندرو مک کِیب» (Andrew McCabe) معاون رئیس اداره پلیس فدرال آمریکا (اِفبیآی) خبر دادند. بنا به این گزارش مک کِیب اعلام کرده است که اوایل سال آینده میلادی بازنشستگی خود را اعلام خواهد کرد .بر این اساس، «مک کِیب» اخیراً با حملات و اتهاماتی از سوی ترامپ و حزب جمهوریخواه مبنی بر دست داشتن افبیآی در پرونده های مربوط به ایمیلهای هیلاری کلینتون و همچنین ارتباط کارزار انتخاباتی ترامپ با روسیه مواجه شده ..( خبرگزاری مهر 03/ 10/ 96)
اما در ادامه جف فلیک سناتور جمهوریخواه در ادامه با انتقاد از تصمیمات و عملکرد ترامپ از موقعیت شکننده وی در میان جمهوریخواهان خبر داد و افزود: اگر ترامپ به دنبال دور دوم ریاست جمهوری در سال 2020 باشد، احتمالا با رقابتهای درون حزبی مواجه خواهد شد.وی در ادامه تصریح کرد: من بر این باورم که اگر رئیس جمهور بخواهد در رقابت های انتخاباتی 2020 شرکت کند، اگر به مسیری که فعلا در آن قرار دارد، ادامه دهد، این مساله موجب خواهد شد تا بسیاری از رای دهندگان را از دست خواهد داد و آنها به دنبال انتخاب فرد دیگری خواهند بود. سناتور جمهوریخواه هشدار داد: شاید ترامپ برای رقابت های مقدماتی 2020 از سوی حزب جمهوریخواه دعوت شود تا در نهایت نامزد اصلی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری معرفی شود.( خبرگزاری تسنیم 05/ 10/ 96) انتقاد از سیاستگذاری خارجی ترامپ دیگر موضوع مهم مورد توجه خبرگزاریها بود . بر این اساس نیکلاس برنزدیپلمات ارشد وزارت خارجه دولت اوباما ضمن انتقاد از تنزل جایگاه بینالمللی ایران را تنزل داده است افزود: وزارت خارجه آمریکا تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ تضعیف و به حاشیه رانده شده است. سیاست خارجی ترامپ از هر رئیس جمهور این کشور از زمان جنگ جهانی دوم به بعد افراطی تر است. ترامپ در حوزه ناتو، روسیه، تجاریت، آب و هوا، دیپلماسی ضعیف عمل کرده است.موضع آمریکا به عنوان یک رهبر جهانی درحال تضعیف است.(خبرگزاری تسنیم06/ 10/ 96)
مخالفت شمار زیادی از شهروندان آمریکایی با تصمیم ترامپ در خصوص قدس شریف اولین نمونه تبلیغاتی در خصوص معضلات اجتماعی بود. بنابراین بر اساس نظرسنجی شبکه تلویزیونی سی ان ان ۴۹ درصد مردم آمریکا مخالف انتقال سفارت این کشور از تل آویو به قدس(اورشلیم) هستند.بر اساس این نظر سنجی، ۴۴ درصد از شرکت کنندگان در این نظر سنجی با تصمیم ترامپ مبنی بر به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل موافق بوده اند و ۴۵ درصد نیز مخالف این تصمیم ترامپ هستند. همچنین نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که ۴۹ درصد مخالف انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم و ۳۹ درصد نیز موافق این انتقال هستند. دو سوم شرکت کنندگان در این نظرسنجی اعلام کرده اند که آمریکا نباید از یکی از طرف ها (اسرائیل یا فلسطین) جانبداری کند.این نظرسنجی از ۱۴ تا ۱۷ دسامبر و با شرکت ۱۰۰۱ نفر انجام شد.( خبرگزاری مهر02/ 10/ 96) اما علاوه براین مطلب نظرسنجی دیگری وجود دارد که با اهمیت است . بر این اساس ؛ طبق نتایج بدست آمده مشخص شده که اکثر آمریکاییها معتقدند ترامپ باید جوابگوی اقداماتش باشد. 63 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی معتقدند کنگره باید تحقیقات درباره اتهامات علیه ترامپ را آغاز کند. این درحالی است که 26 درصد از شرکت کنندگان معتقد بودند کنگره نباید به این مسئله رسیدگی کند.50 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی معتقد بودند ترامپ باید درپی اتهامات مربوط به آزار جنسی از سمت خود کناره گیری کند، درحالیکه 48 درصد با این نظر مخالف بودند.( خبرگزاری تسنیم03/ 10/ 96) تداوم مخالفت ها با فرمان ضد مهاجرتی ترامپ و افزایش اسلام هراسی در دوره ترامپ دیگر موضوعات اجتماعی رسانه هاست.
اعتراضات به سیاست های مالیاتی ترامپ مهمترین و ثابت ترین محورهای اقتصادی در هفته های اخیر است. بر این اساس رسانه ها با بازتاب بخشیدن به اظهارات انتقادی برنی سندرز در این باره به نقل از وی اعلام کردند: آنچه جمهوريخواهان تصويب کردند کاهش هميشگي ماليات براي شرکتها و تعاونيها بود اما کاهش ماليات براي طبقه ي متوسط جامعه موقتي است. .. هم اکنون در سايهي اجراي نظام مالياتي کنوني از هر 5 شرکت بزرگ و پر سود يک شرکت هيچ گونه مالياتي نمي پردازد. اجراي قانون اصلاح شده ي مالياتي شرايط بد کنوني را بدتر ميکند . (خبرگزاری صداوسيما04/ 10/ 96)
و اما در خصوص چالش های خارجی ترامپ ، با استناد به موضوعات و محورهای مورد بررسی آنچه که کاملا معلوم است افزایش قابل ملاحظه نمونه های چالشی در مناسبات واشنگتن – مسکو است. علت این افزایش قابل ملاحظه چیزی نیست مگر اعلام راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا که در آن روسیه به عنوان یک تهدید دیده شده است. در این سند یک دسته بندی شده که کشورها را به چند دسته تقسیم میکند اول یکسری از کشورها که رقیبِ واشنگتن هستند. چین و روسیه اینگونه اند. دسته دیگر رژیم های یاغی که از منظر آمریکا ایران و کره شمالی این چنیناند. (که این دسته بندی به لحاظ ماهوی نشاندهنده نگاه ویژه آنها به ایران است یعنی نه به عنوان قدرت بلکه به عنوان رژیم !)
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در نشستی با مقامات مجمع فدرال مناسبات مسکو واشنگتن درگیر مشکلات عدیده ای دانست و گفت: در شرایط کنونی روابط با ایالات متحده آمریکا بسیار پیچیده شده است و مقامات مسکو باید برخوردی کاملا واقع بینانه با این مسئله داشته باشند. شرایط برای فعالیت رسانه های گروهی روسی در آمریکا به مراتب دشوارتر از کار رسانه های خارجی در روسیه است. « ما شاهد هستیم که در کشور قدرتمند آنسوی اقیانوس رسانههای گروهی ما مرتب تحت فشار قرار داشته و بعنوان عاملین بیگانه معرفی شدهاند و شرایط کاری آنها در آنجا به مراتب سخت تر از وضعیتی است که قانون جدید "عاملین بیگانه" برای فعالیت رسانه های خارجی در روسیه بوجود آورده است.»(خبرگزاری تسنیم 05/ 10/ 96) پیشتر هربرت مک مستر مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا گفته بود: اقدامات روسیه تهدیدی علیه امنیت ملی ایالات متحده تلقی میشود، در سند راهبرد امنیت ملی که اخیرا تهیه شده این موضوع صراحتا مورد توجه قرار گرفته است.. ( خبرگزاری تسنیم28/ 09/ 96) دیمتری پسکوف سخنگوی کرملین نیز در پاسخ به اظهارات مک مستر گفته بود : کرملین نمیتواند این مساله را قبول کند که روسیه تهدیدی علیه آمریکا است. در نگاه اول، راهبرد جدید آمریکا یک ماهیت و ذات امپریالیستی دارد و نشانگر فقدان عزم لازم برای تسلیم شدن در برابر چندجانبه گرایی است. ولی این راهبرد جدید باید به طور دقیق مطالعه شود.در راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا که دونالد ترامپ ارائه داده، روسیه یکی از تهدیدات مستقیم برای این کشور شناخته شده است.(خبرگزاری تسنیم28/ 09/ 96)
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار