به گزارش شفاف، 19 آذر ماه 1396 همه نگاه ها به بهارستان و دستان رئیس جمهور معطوف بود تا ببینند چه بودجه ای را برای سال97 در نظر گرفته اند. با ارائه بودجه و مشخص شدن جزئیات و جداول آن، انتقادات کم کم شروع شد. هر رسانه ای یک گوشه ای از بودجه را هدف قرار می داد و به سرعت این اطلاعات راه به شبکه های مجازی پیدا می کرد و مردم از گوشه گوشه های بودجه 97 خبردار می شدند. نکته جالب در بودجه سال آینده، افزایش بودجه برخی نهادها و موسسات بود. از جمله این موسسات، می توان به موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی اشاره نمود. بودجه این موسسه در سال های اخیر با رشد قابل توجهی مواجه بوده است. در این گزارش به بررسی کار این موسسه و بودجه آن در سال 97 خواهیم پرداخت.
موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی، مجموعه ای است وابسته به نهاد ریاست جمهوری و به نوعی می توان از آن به اتاق فکر دولت جمهوری اسلامی ایران یاد کرد. عمده فعالیت این موسسه در حوزه های پژوهشی و آموزشی است. این موسسه علاوه بر اینکه دوره های آموزشی کوتاه مدت را برای مدیران و کارشناسان ارشد دستگاه های اجرایی برگزار می کند، با در اختیار داشتن اعضای هیئت علمی برجسته و اساتید مجرب در مقاطع دکتری در رشته های تحصیلی علوم اقتصادی، حقوق خصوصی و مدیریت و همچنین در مقطع کارشناسی ارشد در رشته های تحصیلی "مهندسی سیستم های اقتصادی اجتماعی، حقوق خصوصی، مدیریت دولتی، مدیریت بازرگانی و مدیریت صنعتی" از طریق آزمون سازمان سنجش آموزش کشور دانشجو می پذیرد.
این موسسه برای تحقق اهداف خود دارای ارکانی است که عبارتند از: الف) هیات امنا که برنامه و بودجه و آیین نامه های موسسه را بررسی و تصویب کرده و بر عملکرد آن نظارت می نماید، ب) اعضای هیات امنا که شامل سرپرست محترم ریاست جمهوری، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری یا نماینده تام الاختیار ایشان، رئیس موسسه (دبیر هیات امنا)، سه نفر از پژوهشگران ، متخصصین و اعضای هیات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور می باشند، ج) شورای پژوهشی: این شورا با حضور رییس موسسه، معاون پژوهشی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و تنی چند از صاحب نظران حوزه های پژوهشی و اساتید برجسته تشکیل می شود. در این شورا کلیۀ طرح ها و پروژه های پژوهشی مورد نیاز بررسی و مورد تصویب قرار می گیرد، د) گروه های علمی که برای انجام امور آموزشی و پژوهشی موسسه تشکیل شده اند.
از مهر ماه سال 1392 تاکنون، مسعود نیلی مشاور اقتصادی رویس جمهور، ریاست این موسسه را بر عهده داشته است.
بودجه ای که برای این موسسه در سال 97 در نظر گرفته شده است حدود 33.8 میلیارد تومان می باشد که شامل 33.1 میلیارد تومان بودجه جاری و 700 میلیارد تومان بودجه عمرانی است. شایان ذکر است عملکرد بودجه ای این موسسه در سال 1395، 22.3 میلیارد تومان و بودجه مصوب آن در سال 1396، 27.3 میلیارد تومان بوده است. در سال 1391 که مصادف بود با آخرین سال دولت دهم، بودجه این موسسه 17.9 میلیارد تومان بوده است.
هنگامی که به پیوست شماره چهارم (بخش دوم) لایحه بودجه سال 97 که مربوط به اعتبارات هزینه ای دستگاه های اجرایی برحسب برنامه، فعالیت و هزینه واحد می باشد نگاه می کنیم ملاحظه می گردد که از مبلغ 33.1 میلیارد تومان هزینه های جاری این موسسه، مبلغ 2.9 میلیارد تومان برای برگزاری 65 نشست علمی در سال آینده (یعنی هر نشست علمی به طور متوسط حدود 44.6 میلیون تومان)، مبلغ 2.7 میلیارد تومان برای برگزاری 40 دوره کارگاه علمی و تخصصی کوتاه مدت (هرکارگاه به طور متوسط 67.5 میلیون تومان)، مبلغ 4.4 میلیارد تومان برای توسعه شبکه مجازی علمی و کارشناسی (یعنی روزی به طور متوسط 12 میلیون تومان) در نظر گرفته شده است.هنگامی که به پیوست شماره چهارم (بخش دوم) لایحه بودجه سال 97 که مربوط به اعتبارات هزینه ای دستگاه های اجرایی برحسب برنامه، فعالیت و هزینه واحد می باشد نگاه می کنیم ملاحظه می گردد که از مبلغ 33.1 میلیارد تومان هزینه های جاری این موسسه، مبلغ 2.9 میلیارد تومان برای برگزاری 65 نشست علمی در سال آینده (یعنی هر نشست علمی به طور متوسط حدود 44.6 میلیون تومان)، مبلغ 2.7 میلیارد تومان برای برگزاری 40 دوره کارگاه علمی و تخصصی کوتاه مدت (هرکارگاه به طور متوسط 67.5 میلیون تومان)، مبلغ 4.4 میلیارد تومان برای توسعه شبکه مجازی علمی و کارشناسی (یعنی روزی به طور متوسط 12 میلیون تومان) در نظر گرفته شده است.
همان گونه که ملاحظه می شود تقریباً بعد از ریاست مسعود نیلی بر این موسسه، بودجه آن رشد چشمگیری داشته است. همچنین در جزئیات بودجه جاری این موسسه، مواردی به چشم می خورد که اندکی جای تامل دارد. امید است که از دل 65 نشست علمی که قرار است توسط این موسسه در سال آینده برگزار شود و برای دولت و مردم هر نشست 44.6 میلیون تومان آب می خورد، نتایجی بیرون بیاید که ارزش این مبلغ را داشته باشد. یا توسعه شبکه مجازی علمی و کارشناسی که به طور میانگین روزی 12 میلیون تومان هزینه دارد به گونه ای باشد که نتایج آن برای همگان ملموس باشد.