حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد موسویهوایی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به ضرورت پژوهش در عرصه منابر و سخنرانی وعاظ بیان کرد: مسأله منبر و خطابه، مسأله تبلیغ است و تبلیغ به معنای رساندن پیام دین به آحاد جامعه است، در قشرهای مختلف مردم نیز افرادی با اطلاعات و سواد مختلف وجود دارند و به همین دلیل باید منبرها برای عموم طراحی شوند ضمن اینکه برای نخبگان نیز باید منبرهای تخصصی را طراحی کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: هر دو نوع منبر نیازمند مطالعه، تحقیق و پژوهش است اما در اینجا نیز با دو نوع تحقیق مواجه هستیم، نوع اولی که به طور معمول طلبهها استفاده میکنند، تحقیقهایی است که محققان انجام دادهاند که اینها آماده است، مانند کتابهای شهید مطهری، آیت الله جوادی آملی و بحثهای امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری که آماده است و پیام اصیل و کامل و جامع در اینها وجود دارد.
موسوی تصریح کرد: در بخش دوم، این تحقیق را خود آن طلبه و مبلغ انجام میدهد، که منابع اولیه و ثانویه را شامل میشود و خود این فرد در قرآن، روایات، نهج البلاغه و صحیفه صجادیه و ... غور و مطالب آن مبحث اخلاقی و اعتقادی را استخراج میکند و با یک جمع بندی ارائه مینماید.
وی در ادامه افزود: در منبرها هر دو روش را داریم اما اکثرا از همان روش اول پیروی میکنند اما بسیاری از منبریهای خوب ما تحقیق و پژوهش گستردهای در زمینههای تاریخی و اعتقادی میکنند و با پژوهشهای خوبشان منبر را برگزار میکنند و این مسأله مایه امیدواری است.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی د پاسخ به این سؤال که برای برطرف کردن آسیبهای شناسایی شده در محافل دینی چه راه کارهایی وجود دارد بیان کرد: باید بپذیریم که در جایی که غیر معصوم وارد میشود سلسله آسیبهایی وجود دارد، با توجه به پژوهشهای میدانی وسیعی که از اکثر مبلغان در هیئات مذهبی و ... به عمل آمده مشخص شد که یکی از مباحث اصلی این است که باید معرفت افزایی کنیم چراکه بساری از آسیبهایی که وجود دارد به دلیل عدم معرفت است.
موسوی در ادامه افزود: از کلمه علم استفاده نمیکنم چون خیلیها علم دارند اما معرفت، ارتباط درونی با منشا علم و منشا ارسال رسل و انزال کتب است، در نتیجه معرفت افزایی یکی از مهمترین عناوینی است که در معاونت آموزش و پژوهش روی آن تأکید داریم، البته این معرفت افزایی نیز باید در دو بخش مخاطبان خاص که مبلغان هستند و بخش مخاطبان عام که مردم هستند.
وی تصریح کرد: هرچقدر معرفت افزایی عمیقتر باشد عمل و عکس العمل نیز بسیار منطبقتر با آرمانهای اهل بیت(ع) و سیره و سبک زندگی آنها است، در نتیجه راه برون رفت از آسیبها در محافل دینی را معرفت افزایی میدانم، اصلی ترین محور نیز در این بخش کسانی هستند که مردم به آنها رجوع میکنند، به طور عام تمامی مسئولان نظام اسلامی و به طور خاص مجموعه کسانی که در امر تبلیغ اشتغال دارند باید نسبت به این قضیه اقدام کنند.
موسوی در پاسخ به این سؤال ایکنا که نقش آینده پژوهی را در کاهش آسیبهای اجتماعی چطور ارزیابی میکنید؟ بیان کرد: آینده پژوهی از جمله مباحثی است که در مقولههای مختلف اعم از فرهنگی و سیاسی و امنیتی و ... مطرح میشود، البته این عنوان در کشور ما نوپا است و باید قدری با احتیاط با آن رفتار کرد، مقام معظم رهبری دو سال قبل دیداری با مسئولان داشتند و فرمودند که به بحث سیاه نمایی، ساده انگاری و واقع نمایی پرداختند، که اینها برای آینده پژوهی مهم است، ضمن اینکه باید حواسمان باشد که کار بر مبنای ارزشهای انقلابی شکل بگیرد.
وی در ادامه با اشاره به نهادهایی که متولی این امر هستند تصریح کرد: در حال حاضر مرکزیت کار با وزارت کشور و سازمان اجتماعی کشور است که مقام معظم رهبری به جای شورای اجتماعی فرمودند سازمان تشکیل شود که همه در آن عضو هستند، چون نمیتوان گفت اقتصاد و دیگر مسائل در آسیبهای اجتماعی تاثیر ندارد، لذا باید مجموعهای دست به دست هم دهند و به تعبیر رهبری یک کار انقلابی فوق العاده انجام شود تا بتوانیم از زیر بار این مسئولیت بزرگ الهی و انقلابی خارج شویم و در کاهش آسیبهای اجتماعی تلاش کنیم.
موسوی در انتهای صحبتهای خود به جهاد دانشگاهی و فعالیتهای آن اشاره و بیان کرد: بنده از دور با فعالیتهای جهاد دانشگاهی آشنایی دارم، اما کسی آگاهی عمیق دارد رهبر انقلاب است، وقتی که ایشان با نشاط با اعضای جهاد دیدار میکنند معلوم میشود این نهاد جزء رویش انقلاب است و میتواند نسلهای آینده را انقلابی نگه دارد.
وی بیان کرد: مسئولانی که در حال حاضر مشغول به فعالیت هستند به کار بسیار اشراف دارند که جای شکر دارد، ضمن اینکه باید کسانی در این گلوگاهها حضور داشته باشند که از بن دندان به اسلام و انقلاب معتقد باشند، قبلا هم جهاد دانشگاهی حرکات خوبی داشته و در حال حاضر نیز تلاشهای این نهاد بارز و انقلابی است و امیدواریم در همه رشتهها موفق باشند.