به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بلاغ، با نگاهی به وضعیت اقتصادی شهرستان فریدونکنار میتوان به این نکته اساسی پی برد که عدم وجود صنایع بزرگ و یا حداقلی متوسط، عدم سرمایهگذاری صحیح در صنعت گردشگری شهرستان، استفاده ناقص از بندر در جهت توسعه صادرات و واردات، حمایت ناکافی در رشد تولیدات کشاورزی همچون برنج و افزایش واردات آن و غیره موجب شده تا میزان بیکاری در سطح شهرستان در جایگاه بالایی قرار داشته باشد.
تاریخچه شهرستان فریدونکنار نشان میدهد که مردم این منطقه برای امرار معاش خود به شدت به طبیعت مادری خود وابسته هستند و طبیعت منطقه نقش بسیار مهمی در اقتصاد بومی و محلی این شهرستان بازی میکند.
وجود زمینهای کشاورزی حاصلخیز که باعث تولید برنج بسیار مرغوبی شده، در کنار صید ماهیان از دریای خزر که آن هم وابسته به طبیعت این شهرستان است، از مهمترین منابع درآمدی مردم این شهرستان است.
در سالهای اخیر حضور گسترده پرندگان مهاجر از منطقه سیبری به این منطقه باعث ایجاد حساسیتهایی از سوی طرفداران محیط زیست جهت حفظ این گونه از پرندگان شده است.
نکتهای که باید به این طرفداران یادآور شد این است که این کوچ زمستانه چندین قرن است که در منطقه فریدونکنار سابقه داشته و مردمان بومی این منطقه از آنجایی که منبع اصلی درآمد و ارتزاق آنها طبیعت مادری و بومی منطقه بوده اقدام به شکار این پرندگان توسط روشهای سنتی میکنند که این امر باعث ایجاد اشتغال در 6 ماهه دوم سال و منبع درآمدی برای مردم منطقه است.
نکته جالب توجه در این بین اشتغال کمتر از یک درصد از مردم شهرستان به این نوع صید است که متاسفانه حساسیتهایی را هم برانگیخته است و باعث تخریب وجه شهرستان فریدونکنار در سطح کشور شده است.
متاسفانه ایجاد بازار پرندگان شهرستان فریدونکنار فرصتی را برای سودجویان مهیا کرده تا به مانند بازارهای برنج و ماهی که مورد هجوم انواع و اقسام برنجها و ماهیهایی شده است که در غیر از این منطقه کشت و صید میشود از نام فریدونکنار به عنوان برندی برای اعتبار خود استفاده کرده و در حالی است که اکثر این پرندگان از سوی شهرستانهای همجوار شکار میشوند و در این بازار به فروش میرسند.
اما برای حل این مشکل چه باید کرد تا هم این وابستگی مردم به زادگاه و شغل آبا و اجدادی آنها حفظ و هم بتوان از این گونه پرندگان محافظت کرده و جلوی سوءاستفادهکنندگان از این رویه را گرفت؟
برای حل این مشکل میتوان از دو روش کوتاه مدت و بلند مدت استفاده کرد؛ در کوتاه مدت به نظر میرسد از روشهای صیدی که بسیار وسیع بوده و حجم عظیمی از این پرندگان را شامل میشود را جلوگیری کرد؛ مثل روشهای صید کرس و دوما که از پرندگانی محلی که شبیه به این پرندگان هوایی است و این پرندگان هوایی را فریب داده و آنها را به دامهایی به نام کرس میکشانند که در اصطلاح به این پرندگان، پرندگان خائن هم لقب میدهند و همچنین باید روشهای سنتی همچون دامهای هوایی که باعث صید کمتر این پرندگان شده حمایت کرد تا در کوتاه مدت نسل این پرندگان احیا شود.
در طرحهای بلندمدت همچنین دولت میتواند برای حفظ این پرندگان طرحهایی به مانند طرح احیای دریاچه ارومیه اجرا کند؛ مثلا برای عدم صید مبالغی به این کشاورزان داده شود تا از صید این پرندگان منصرف شوند و درآمدی از این راه کسب کرده تا بتوانند امورات روزانه خود را که به صید این پرندگان مربوط میشده بگذرانند.
همچنین میتوان از طرحهایی برای تکثیر و گسترش زاد و ولد در بین این پرندگان استفاده کرد، اتفاقی که برای ماهیان خاویاری در دریای مازندران که در حال انقراض بوده رخ داده است که خوشبختانه توانسته است نتایجی خوبی برای احیا این گونه از ماهیان نادر به وجود آورد.
انتهای پیام/