شناسهٔ خبر: 23136859 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

محمدرضا کلهر

شلیک به کاخ الیمامه، هراس راهبردی آل سعود

هدف قرار گفتن کاخ الیمامه در ریاض به معنای آن است که معادلات نبرد یمن دچار تغییر شده و ارتش یمن نیز که برد موشک‌های خود را به بیشتر از 2000 کیلومتر ارتقا داده است همان تهدید بزرگی بود که آل سعود از آن واهمه داشته و دارد.

صاحب‌خبر -

نبرد سه ساله یمن در حالی وارد فاز جدیدی شده است که دست برتر با مقاومت یمن است. چرا که عربستان اکنون در موضع دفاعی قرار گرفته و موشک های بالستیک یمن شهرهای مهم عربستان را هدف قرار داده اند. در هزارمین روز تجاوز عربستان به یمن، انصارالله مهمترین عملیات خود در 33 ماه گذشته را انجام داد. روز سه شنبه ارتش یمن با یک فروند موشک بالستیک کاخ الیمامه در ریاض را هدف قرار داد.  بلافاصله پس از این خبر فیلم هایی از صدای  آمبولانس ها منتشر شد.  محمد عبدالسلام سخنگوی جنبش انصارالله نیز خبر حمله موشکی به کاخ الیمامه در ریاض را تایید کرد. وی گفت که یگان موشکی ارتش یمن یک فروند موشک بالستیک برکان اچ 2 به کاخ الیمامه در ریاض شلیک کرده‌اند.  این عملیات می تواند باعث ایجاد نوعی هراس راهبردی در عربستان شود و همین مسئله خود نوید بخش پیروزی های بیشتر انصارالله یمن خواهد بود. درست در روزهایی که نیروهای "عبد ربه منصورهادی "رئیس جمهور فراری و مستعفی یمن در حال تدارک حمله به صنعا بودند این عملیات انجام شد. این مسئله به معنای گذر انصارالله از مرحله تدافعی به مرحله تهاجمی است.

اهمیت کاخ الیمامه

هرچند که پیش از این، عملیات های موشکی موفقی مانند حمله به فرودگاه ملک خالد در ریاض و همچنین تاسیسات هسته ای البراکه در ابوظبی صورت گرفته بود اما عملیات اخیر به دلیل اهمیت کاخ الیمامه بسیار راهبردی است. کاخ یمامه در ریاض، مقر رسمی و دفتر شاه سعودی است که در حومه غربی شهر ریاض واقع شده است. در کاخ یمامه دیدارها و کنفرانس های عربی و جهانی برپا می شود. این کاخ بیش از سه دهه پیش احداث شد و بخش های مهم متعددی را دربرگرفته است که مهمترین آنها دیوان پادشاهی، ریاست شورای وزیران ـ شورای مشورتی، ریاست گارد شاهی، قصر پادشاه، قصر پذیرایی از مهمانان و کاخ های کوچک دیگری برای سکونت فرزندان و خویشاوندان پادشاه است و نیز شامل چندین مرکز دیگر برای خدمات رسانی و نیز مراکز امنیتی و اداری است. در کاخ الیمامه دیدارهای رسمی برگزار می شود و نیز نشست شورای وزیران و دیدار پادشاه با شهروندان و مسئولان در آن صورت می گیرد.  مقر دیوان سلطنتی نیز در همین کاخ است. نیروی موشکی یمن اعلام کرد که هدف موشک بالستیک نشست بزرگ رهبران رژیم سعودی در قصر یمامه در ریاض بوده است. ملک سلمان روز دوشنبه در این کاخ با «مایک پمپئو» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) دیدار داشت. بنابراین انتخاب کاخ الیمامه برای این عملیات کاملا هوشمندانه بوده و انصارلله به دنبال مخابره این پیام بوده است که مرحله جدید نبرد، کاخ های آل سعود هدف موشک های بالستیک خواهند بود.

تکذیب، حربه همیشگی آل سعود

عربستان هزینه های زیادی برای استقرار سامانه دفاعی پاتریوت متحمل شده است. اما در ماه های گذشته این سامانه بارها در برابر رهگیری و انهدام موشک های یمن شکست خورده است و همین مسئله برای آل سعود تبدیل به شکست بزرگی شده است. به همین دلیل عربستان بهترین راهکار برای فرار از پاسخگویی در مورد هزینه های زیاد برای سامانه های شکست خورده را تکذیب اصابت موشک های یمنی می داند. روز سه شنبه بار دیگر مهمترین کاخ پادشاهی سعودی توسط موشک برکان2 یمن هدف قرار گرفت  اما رسانه های سعودی به سرعت اقدام به تکذیب این حمله کرده و در ادامه ادعا کردند که این موشک را منهدم کرده اند. اما خبر دیگری منتشر شده که بر پایه آن می توان فهمید که چرا حملات موشکی انصارالله همواره از طرف آل سعود تکذیب   می شود و هیچ تصویری از آن منتشر نمی شود.

 سلمان الانصاری رئیس لابی سعودی در آمریکا از مردم عربستان خواست خبر یا تصویری در خصوص موشک های یمن منتشر نکنند زیرا نقض صریح قانون است. این خبر نوعی دستور و در واقع تهدید است چرا که با عبارت نقض قانون هر شهروندی که خبری در مورد این حمله موشکی منتشر کند دستگیر خواهد شد.[i]

منبع موشک های یمن

در هفته اخیر نمایشی بسیار مضحک از سوی آمریکا علیه ایران به راه افتاده است. نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل با به نمایش گذاشتن برخی از قطعات یک موشک ادعا کرد که موشک شلیک شده یمن به فرودگاه ملک خالد متعلق به ایران بوده است. وی با این ادعا به دنبال فشار بر ایران و تلاش برای نوعی اجماع علیه برنامه موشکی ایران بود. پس از حمله اخیر به کاخ الیمامه نیز وی بار دیگر به سرعت اعلام کرد که این موشک ایرانی است و توسط ایران در اختیار حوثی ها قرار داده شده است. 

مجله آمریکایی نشنال اینترست در گزارشی با اشاره به چگونگی دستیابی یمن به موشک‌های بالستیک نوشت:" یمنی‌ها با دسترسی به موشک‌هایی که در دهه های قبل از کره شمالی و شوروی دریافت کرد‌ه‌اند موازنه قوا را تغییر داده و همسایگان خود را در منطقه تهدید می‌کنند." در این گزارش آمده است:"همه شواهد نشان می‌دهد که تکنولوژی موشکی بالستیک پیشرفته که در دوره ریاست جمهوری علی عبدالله صالح رئیس جمهور اسبق یمن در دست ارتش یمن بود به دست انصار الله افتاد و این گروه از سال 2015 تاکنون با این موشک‌ها عربستان را بارها هدف حمله قرار داد و باعث تلفات مالی و جانی زیادی برای این کشور شد." بر اساس گزارش نشنال اینترست انصار الله وقتی به موشک‌های زمین به هوای شوروری دست یافت شروع به ساخت آنها در داخل یمن کرد و به نام‌های «قاهر 1 » و «قاهر 2 » شناخته شد که برد آنها تا 155 و 250 مایل می‌رسد به گونه ای که می‌تواند شمار زیادی از همسایگان خود را در منطقه تهدید کند."[ii]

اهمیت حمله موشکی انصارالله                                                                      

حمله موشکی به کاخ الیمامه می تواند چند موضوع را اثبات کند:

اول: انصارالله یمن با این عملیات مرحله جدید جنگ را شروع کرد. چرا که تا پیش از این تنها نقاط مهم و نظامی عربستان هدف قرار گرفته بود و اکنون مقر اصلی پادشاهی سعودی به عنوان هدف انتخاب شده است. علی حاج یوسف، تحلیلگر عرب اعلام کرد، صرف تصمیم انصارالله برای هدف قرار دادن کاخ پادشاهی عربستان برای رساندن پیام خود به سعودی ها کافی است. وی تاکید کرد، جراتی که انصارلله به خرج داد، معادله جنگ را تغییر خواهد داد، شلیک موشک حوثی به کاخ پادشاهی پاسخی در یک روز به تجاوز و کشتارهای هزار روزه سلمان و فرزند ناخلفش است. یگان موشکی یمن نیز اعلام کرد، شلیک موشک بالستیک به سمت ریاض فاز جدید رویارویی با عربستان است.

دوم: انتخاب هزارمین روز تجاوز عربستان به یمن برای انجام این عملیات نیز خود نوعی پیام بود. چرا که در شرایطی که فتنه صنعا اخیرا توسط انصارالله سرکوب شد همه نگاه ها به حمله نیروهای تحت فرمان عربستان به سمت صعده بود. این عملیات نوعی پاسخ نمادین به هزارمین روز تجاوز عربستان بود و در واقع اقدامی در جهت ناکارآمد نشان دادن فشارها بر انقلابیون یمن بود. یگان موشکی یمن اعلام کرد، شلیک موشک «برکان اچ-2» به سوی قصر الیمامه ریاض، در تمجید از 1000 روز مقاومت مردم بزرگ یمن بود و شلیک این موشک، مرحله جدیدی از مقابله با دشمن را آغاز می‌کند. این یگان تاکید کرد، پس از گذشت 1000 روز، مرحله پیش رو با گذشته تفاوت خواهد داشت و جنایت‌ها و حصار دشمنان مانع از این نمی‌شود که به مسئولیت خود نپردازیم.

سوم: از سوی دیگر نیکی هیلی اخیرا با جوسازی بین المللی هم به دنبال فشار بر ایران و هم به نوعی تهدید انصارالله بوده است. در واقع این عملیات نشان داد که انصارالله نه تنها در برابر تهدیدهای آمریکا عقب نشینی نخواهد کرد بلکه به دنبال تشدید حملات موشکی خود نیز است. عبدالملک الحوثی رهبر انصارالله درباره موشک شلیک شده به ریاض نیز گفت: موشک بالستیک برکان 2 به کاخ الیمامه در ریاض رسید. الحوثی اظهار داشت: امروز موشک‌های بالستیک یمن به کاخ های متجاوزان می‌رسد. الحوثی افزود: شما به تاسیسات حیاتی ما حمله می‌کنید و ما نیز با شما مقابله به مثل می‌کنیم. شما صنعا را بمباران می‌کنید، ما نیز ریاض و ابوظبی را هدف قرار می‌دهیم.

در کل می توان گفت که هدف قرار گفتن کاخ الیمامه در ریاض به معنای آن است که معادلات نبرد یمن دچار تغییراتی شده و ارتش یمن نیز به نظر می رسد که برد موشک های خود را حتی بیشتر از 2000 کیلومتر ارتقا داده است. این همان تهدید بزرگی بود که آل سعود همواره از آن واهمه داشته و دارد..

پی نوشت:

[i] http://kayhan.ir/fa/news/121478/

[ii] http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13960928000602

انتهای متن/