شناسهٔ خبر: 23133094 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

دورهمی‌های شب چله؛

شیرین شدن آخرین شب پاییز با طعم شیرین «کف زدن» در رشتخوار

کف زنی از جمله سنت‌های دیرینه شب یلدا و دورهمی‌های شب چله در شتخوار است که این شب را به عنوان یکی از شیرینی ترین خاطرات با طعم شیرین کف‌زدن در دورهمی‌های اقوامی تبدیل می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از چهل ماه نیوز، شهرستان رشتخوار با قدمتی بیش از هزار سال دارای سنت‌ و آداب گوناگونی از گذشتگان است، برخی از سنت‌های مرسوم در این شهرستان هنوز نیز در بین مردم وبزرگان از محبوبیت خاص خود برخوردار است.
 


چله نشینی یا همان شب یلدا که معروف به بلندترین شب سال است، از جمله سنت‌های گذشتگان در این شهرستان است، که هنوز هم از جایگاه ویژه خود برخودار است، اگر چه این سنت‌ها در بیشتر نقاط رنگ و بوی گذشته را ندارند، اما هنوز در برخی نقاط شهرستان رشتخوار سنت دیرینه شب چله با دورهمی اقوام، در منازل پدربزرگان یا بزرگترهای فامیل رواج دارد.


 


جمع شدن در کنار هم، آوردن میوه، آجیل، وتنقلات و خانه‌های قدیمی و کاه‌گلی که معمولا بیشتر مورد استقبال در شب چله در بین مردم قرار می‌گیرد، از جمله رسوم قدیمی است، که در بین اهالی این شهرستان هنوز هم دنبال می‌شود.
 



در شب چله پدربزرگ، یا مادر بزرگ خانواده با نقل داستان‌های قدیمی و منتقل شده از بزرگان در کنار کرسی‌های شب چله بلندترین شب سال را با نقل این داستان ها برای فرزندان و نوه ها می‌گذراندند.

 



اما امروزه متاسفانه کمی از رنگ و بوی گذشته و سادگی‌های آن ایام زندگی‌ها به سمت و سوی تجملاتی شدن، و مشغول شدن با فضای مجازی و تلفن‌های همراه کشانده شده است، بطوریکه حتی شب‌های با این قدمت و سنت‌های دیرینه با حضور تکنولوژی های جدید کم کم روبه کم‌رنگ شدن و فراموشی است.



کف زدن در شب یلدا



از جمله سنت‌های دیرینه شب یلدا و دورهمی‌های این شب کف زدن است، کف زنی در این شب یکی از شیرینی ترین خاطرات را با طعم شیرین کف در بین مردم رقم می‌زند.



کف زدن با ریشه گیاهی دارویی با نام محلی (بخ) انجام می‌شود، در تهیه این محصول پس از جدا کردن گیاه با ریشه که معمولا در دشت‌های این شهرستان به وفور پیدا می‌شود، با  جدا سازی ریشه ازپوست ادامه پیدا می‌کند، و به دفعات زیادی در آب جوشانده و آب ظرف نیز عوض می‌شود، پس از تکرار 5 تا 6 باره جوشیدن ریشه گیاه در آب در مرتبه آخر آب حاصل از جوشاندن را به نقطه‌ای سرد انتقال می‌دهند تا با وسیله ظرفی بزرگ و با استفاده دسته چوبی کار  کف زدن را با هم زدن آب  شروع ‎‌کنند، در این روش تا ساعاتی کار هم‌زدن ادامه پیدا می‌کنند.







چله یکی از مهترین شب‌های سال در شهرستان رشتخوار است، که از جایگاه وِزه‌ای در بین مردم منطقه برخوردار است.





انتهای پیام/