شناسهٔ خبر: 23127183 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

مرگ خاموش واحدهای صنعتی خراسان رضوی/ چه کسی متهم اصلی است؟

«رکود»، «واردات بی رویه» و « قاچاق» متهمان اصلی تعطیلی و نیمه تعطیلی واحدهای صنعتی شناخته شده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس، اخبار مربوط به تعطیلی واحدهای صنعتی در استان خراسان رضوی طی چند سال گذشته افزایش پیدا کرده در حالی که مسئولان مدعی هستند پس از برجام گشایشی در فعالیت‌های صنعتی حاصل شده است.

 

دومینوی تعطیلی صنایع

 

«بحران تعطیلی در انتظار کارخانه‌جات خراسان»،

 

«پنبه صنایع نساجی خراسان رضوی زده شد»

 

«کارخانه کاشی قوچان با 191 کارگر تعطیل شد»

 

«کارتن سازی مشهد» هم تعطیل شد»

 

«50 درصد کارخانجات تولید لبنیات خراسان‌رضوی تعطیل شد»

 

«نیمی از کارخانه‌های پنبه پاک کنی در سبزوار تعطیل است»

 

«۳۰ درصد شن‌‌شویی‌های خراسان رضوی تعطیل هستند»

 

«بیکار شدن بیش از ۲ هزار نفر با تعطیلی کارخانه‌های آجر پزی زاوه»

 

اینها تنها گوشه‌ای از اخبار مربوط به تعطیلی واحدهای صنعتی است.

 

متهمان اصلی

 

«رکود»، «واردات بی رویه» و « قاچاق» متهمان اصلی تعطیلی و نیمه تعطیلی واحدهای صنعتی شناخته شده‌اند.

 

 

اما به گفته کارشناسان قصور به دولت برمی‌گردد؛ چراکه عدم حمایت و یا حمایت ناصحیح از بخش صنعت از عوامل مهم تعطیلی کارخانه‌ها و بیکار شدن کارگران به شمار می‌رود.

 

کارشناسان چه می‌گویند؟

 

کارشناسان می‌گویند: هرچند سیاست‌های کاهش نرخ تورم از سوی دولت اجرا شده؛ اما این سیاست منجر به بروز رکود در اقتصاد کشور شده است.

 

کارگران در گفت‌وگو با صبح توس:

 

«آساک دوچرخ قوچان»:

 

اردیبشهت ماه سال گذشته یکی از کارگران کارخانه دوچرخه سازی «آساک دو چرخ» قوچان در گفت‌و‌گو با خبرنگار صبح توس اظهار کرده بود: حقوق بنده وسایر همکارانم در این کارخانه ۱۷ ماه است که پرداخت نشده است، حتی عیدی سال ۹۳ و ۹۴ و یک سال بیمه نیز پرداخت نشده است.

    

وی عنوان کرد: سه سال است که این کارخانه نتوانسته قطعات مورد نیاز خود را از کشور‌های خارجی فراهم آورد، از همین رو خروجی محصولات نداشته و پولی ندارد که به کارگران بدهد. این در حالی است که قطعات غیر ضروری به کشور وارد می شود؛ اما قطعات اولیه ای که مورد نیاز محصول است به کشور وارد نمی‌شود.

 

 

 

این کارگر ادامه داد: سه سال است که تمامی ۴۰ کارگر این کارخانه که خرجی زندگی را به عهده دارند منتظرند تا مواد اولیه ساخت کالا به کشور وارد شود.

 

رئیس شورای کار و کارگری کارخانه قوچان نیز به خبرنگار صبح توس گفته بود: طی سال های اخیر کارگران این کارخانه به دلیل عدم پرداخت کامل مطالبات و معوقات و در حالی که هر یک از کارگران بین 30 تا 50 میلیون تومان از کارخانه طلب داشتند، از کار بیکار شدند و این واحد صنعتی تعطیل شد.

 

«آجرپزی زاوه»

 

اردیبهشت ماه 94 یکی از سرکارگران  کوره آجر پزی زاوه در گفت‌وگو با خبرنگار صبح توس، بیان کرده بود: با بیش از ۲۳سال تجربه نگران بیکاری دو هزار نفرآدمی هستم که روزی خود را در هوای گرم و ماه رمضان از دل کوره های داغ در می آوردند.

 

نگهبان که صاحب کارخانه آجر پزی بود به خبرنگار صبح توس، گفت: شهردولت آباد زاوه حدود ۲۳کارخانه آجر پزی دارد؛ این مشکلات به طور کتبی به استاندار خراسان رضوی  انعکاس داده شده و قول هایی در خصوص خرید آجرها به سایر شهرستان ها، رسیدگی به بالا بودن قیمت گاز و از همه مهمتر مالیات لحاظ شده روی قبض‌ها داده شد؛ اما تاکنون هیچ گونه اقدامی برای حل این مشکل از جمله بیکاری مردم صورت نگرفته است .

 

«مشهدنخ»

 

مشهد نخ از دیگر کارخانه‌های دارای مشکل است که در سال 91، به دلیل آتش سوزی کارخانه نخ مشهد که پنج الی شش میلیارد تومان از الیاف و محصولات این واحد تولیدی را از بین برد، این کارخانه به مشکلات مالی سختی روبرو بود. بالاخره پس از گذراندن دوره‌های سخت توانست به فعالیت خود ادامه دهد. این کارخانه تولید پتو به دلیل واردات بی رویه رو به تعطیلی رفته است.

 

 

برخی از تولیدکنندگان پتو به دلیل این‌که توان رقابت با محصولات چینی را از دست داده‌اند، رو به تولید سایر محصولات صنایع خواب مانند بالش و تشک آورده‌اند. در واقع این دسته تولیدکنندگان تلاش کرده‌اند با تنوع دادن به محصولات تولیدی خود توان رقابتی خود را در بازار افزایش دهند.

 

«کارتن مشهد»

 

کارخانه «ایران کارتن مشهد» که در زمینه تولید انواع کارتن ومقواهای بسته بندی در مشهد فعالیت داشت، از اول مهر ماه سال جاری به دلیل مشکلات مالی تعطیل شد و تمامی کارگران آن با چندین ماه دستمزد معوقه بیکار شدند.

 

حسین متین راد، مدیرعامل کارتن مشهد اوایل آبان‌ماه امسال در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، تعطیلی کارتن مشهد به عنوان بزرگترین شرکت‌ کارتن‌سازی شرق کشور منجر به بیکاری بیش از ۴٠٠ کارگر و مهندس شده است، افزود: کارتن مشهد به‌ دلیل کم‌لطفی‌های مسئولان در یک‌سال گذشته حال و روز خوشی نداشت .

 

وی با اشاره به اعلام قبلی مشکلات کارخانه با مسئولان استانی، اضافه کرد: به مسئولان استان خطر مرگ خاموش واحدهای صنعتی را گوشزد کرده و اورژانسی بودن وضعیت این کارخانه را خبر داده بودیم؛ اما هیچکس به این صحبت‌ها توجه نکرد .

 

 

وی در ادامه یادآور شد: سال گذشته استاندار خراسان رضوی به صورت سرزده از کارخانه بازدید کرد و در جریان مشکلات ما قرار گرفت و به ما برای همکاری، قول مساعد داد و همه چیز در جلسات و روی کاغذ مساعد بود؛ اما در عمل، اتفاقی نیفتاد و حتی یک ریال هم در حمایت از ما پرداخت نشد.

 

11 درصد واحدهای صنعتی استان تعطیل هستند

 

فیروز ابراهیمی، دبیرکل خانه صنعت و معدن خراسان رضوی امروز در گفت‌وگو با صبح توس، اظهار کرد: 11 درصد واحدهای صنعتی استان تعطیل هستند.

 

وی به دلایل تعطیلی این واحدهای صنعتی اشاره کرد و گفت: برخی واحدها به دلیل تغییر ذائقه مردم و عدم استقبال از محصولات تولیدی و برخی دیگر به دلیل فشار دستگاه‌های پول‌ستان و عدم تناسب با حاشیه سود صنعت تعطیل شده‌اند.

 

دبیرکل خانه صنعت و معدن خراسان رضوی اضافه کرد: برخی دیگر از واحدهای صنعتی استان به دلیل فشار نظام بانکی و نرخ بالای سود تسهیلات بانکی که با بازده تولید همخوانی و هماهنگی ندارد تعطیل شده‌اند.

 

صادرات راه نجات

 

ابراهیمی بزرگترین و بهترین راهکاری که می‌شود برای رونق تولید کرد را تقویت قدرت خرید مردم دانست و افزود: اولویت تولید ما تولید برای داخل است، بنابراین وقتی که قدرت خرید مردم دچار آسیب شده بزرگترین ضربه به تولید کشور وارد می‌شود، بنابراین بزرگترین و در واقع اورژانسی ترین خدمت برای احیای تولید در داخل کشور افزایش قدرت خرید مردم است.

 

وی ادامه داد: راه حل حائز اهمیت دیگری که برای برون رفت از این شرایط می‌شود انجام داد تمرکز و توجه به صادرات محصولات تولیدی است.

 

دبیرکل خانه صنعت و معدن خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در کنار این دو راهکار مهم، برخی عوامل دیگر همچون نرخ بهره بانکی و نرخ مساعدت‌های مالیاتی می‌تواند کمک‌های بعدی به حوزه صنعت باشد.

 

 

ابراهیمی زیانِ ناشی از تعطیلی واحدهای صنعتی را نه تنها برای بخش صنعت، بلکه برای کل اجتماع عنوان کرد و افزود: یک صنعتگر زمانیکه واحدش تعطیل می‌شود روز خوشش آغاز شده زیرا از این همه دغدغه و گرفتاری راحت می‌شود؛ اما تبعات اجتماعی هر واحد را جامعه می‌پردازد، زیرا هر واحد که تعطیل می‌شود چند ده نفر کارگر بیکار می‌شوند و این مسئله بار مالی برای دولت دارد؛ چراکه تامین اجتماعی موظف است مقداری مقرری برای این افراد تعیین کند و علاوه بر آن خروجی بیکاری منجر به افزایش ناهنجاری و بزه کاری‌های اجتماعی می‌شود.

 

وی متذکر شد: بخش زیادی از 18 میلیون پرونده قضایی در واقع ماحصل همین ناهنجاری‌های اجتماعی است؛ بنابراین تبعات تعطیلی کارخانه‌ها را کل جامعه می‌پردازند نه فقط بخش صنعت.

 

دبیرکل خانه صنعت و معدن خراسان رضوی به مسئله راه‌اندازی کارخانه‌ها نیز اشاره کرد و عنوان داشت: تعطیلی و راه‌اندازی واحدهای صنعتی همچون زایش و مرگ و میر است. همانطور که در انسان زایش و مرگ و میر است در صنعت هم می‌شود این مسئله وجود داشته باشد.

 

 

ابراهیمی تصریح کرد: به موازات تعطیلی کارخانه‌ها و واحدهایی که از چرخه تولید خارج شدند متعاقبا طی یکی دو سال گذشته تعدادی واحد به چرخه بهره برداری وارد شدند که شاید بتوان گفت یک تناسب نسبی میان تعطیلی و به بهره برداری رسیدن‌ها وجود دارد.

 

وی یادآور می‌شود: پیش قراول توسعه اقتصادی کشور به فرموده مقام معظم رهبری بخش صنعت است که می‌تواند هم اشتغال کشور را تضمین و هم برای کشور ثروت و ارزش افزوده ایجاد کند.

 

دبیرکل خانه صنعت و معدن خراسان رضوی لازمه این کار را وفاق ملی در تمامی دستگاه‌های دولتی، اجرایی و مردم برای حمایت از تولید داخل عنوان می‌کند و یادآور می‌شود: چنانچه این وفاق ایجاد شود و تمامی حوزه‌های دولتی و تولید کننده یک صدا و یکپارچه در جهت حمایت از تولید خود را تجهیز کنند بزرگترین آورده برای کشور بوجود خواهد آمد.

 

گزارش: سارا آویشی

 

انتهای پیام/