به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سرایان بیدار، دشت شهرستان سرایان، اولین دشت و چهارمین دشت فوقبحرانی کشور است به طوری که فرونشستها تانزدیکی منازل ساکنان روستاهای سرایان پیشرفت کرده است و عاملی برای تشدید آسیبپذیری کانون فعالیتهای انسانی است.
عمق فرونشست زمین در شهرستان سرایان در کنار جاده مواصلاتی سرایان به فردوس به بیش از ۴۰ کیلومتر مربع رسیده است.
غلامرضا صنعتی رئیس شورای اسلامی شهر آیسک به خبرنگار ما گفت: این پدیده در اثر خشکسالیهای پیدرپی سالهای اخیر اتفاق افتاده است که اگر بگوییم در اثر برداشت آب از سفرههای زیرزمینی اتفاق افتاده باید گفت که اکثر مردم شهرستان سرایان کشاورز و دامدار هستند.
وی افزود: طبق برنامهریزیهای به عمل آمده از سوی مسئولان امر برای همه چاههای آب کشاورزی شهرستان سرایان، کنتور نصب شده است و آب برداشتی به نصف تقلیل پیدا کرده است و دیگر نمیشود بازهم نسبت به تقلیل آب اقدام کرد چون تنها راه درآمد مردم از کشاورزی است.
رئیس شورای اسلامی شهر آیسک اظهار کرد: یعنی کاهش برداشت آب به پیشنهاد مسئولان علاوه بر مشکلات اقتصادی، پیامدهای منفی اجتماعی و فرهنگی نیز خواهد داشت.
صنعتی گفت: در شرایطی که شغل غالب مردم این منطقه کشاورزی و دامداری است، تنها راه برون رفت از این نگرانیها ایجاد راه درآمد جایگزین برای مردم است و نیازی به کاهش میزان برداشت آب نیست.
جواد عرب دهیار روستای دوحصاران بخش آیسک نیز به خبرنگار ما گفت: فرونشست زمین مهمترین دغدغه مردم روستاهای پایین دست شهر آیسک و سرایان است به طوری که این فرونشستها در فاصله بسیار نزدیک روستاها قابل مشاهده است.
وی افزود: اهالی این روستاها از وضعیت گسترش فرونشست زمین و آثار مخرب آن بسیار واهمه دارند و از مسئولان میخواهند به فکر چارهای برای رفع مشکل باشند.
علی برازنده بخشدار آیسک به خبرنگار ما گفت: جور اشتباه برخی مسئولان در سالهای گذشته را امروز مردم خطه محروم شهرستان سرایان به دوش میکشند.
وی افزود: اگر چه دشت سرایان به عنوان منطقه ممنوعه برای برداشت آب مطرح بوده است اما چاههای عمیقی حفر و آب شیرین و زمین حاصلخیز باعث رونق کشاورزی و گرایش مردم به شغل کشاورزی و دامداری در این منطقه شد.
بخشدار آیسک اظهار کرد: در طول این سالها مسئولان آب منطقهای و جهاد کشاورزی الگوی کشت مناسب منطقه و روشهای نوین آبیاری را به مردم آموزش ندادند و در حال حاضر یکسال از زمانی که اولین شکافها بر اثر اضافه برداشت آب از چاهها مشاهده شده است میگذرد و شکافها تا ۵۰۰ متری خانهها در روستاهای اطراف مانند دوحصاران رسیده است.
وی افزود: فرونشست زمین علاوه بر اینکه به جاده به خصوص در قسمتی از جاده آیسک به دوحصاران آسیب زده ممکن است خسارات جبران ناپذیری به سایر زیرساختهای جادهای، پلها، شبکههای توزیع و انتقال آب، برق و گاز وارد کند.
برازنده گفت: مسئولان دنبال راهکار هستند و برای حل مشکل سادهترین روش یعنی تقلیل برداشت به نصف را انتخاب کردند اما به نظر میرسد پرداخت وامهای کمبهره برای مدیریت منابع آبی و تبلیغات برای توسعه کشاورزی نوین باید خیلی قبل انجام میشد تا با بالارفتن بهرهوری، وضعیت برداشت آب از سفرههای زیرزمینی مدیریت میشد.
وی با اشاره به پیشنهادهایی برای پیشگیری از این بحران و ممانعت از پیشروی شکافها اظهار کرد: باید برای انتقال آب به استان اقدام کرد چون مردم این منطقه به کشاورزی و دامداری اشتغال دارند.
بخشدار آیسک گفت: نیاز است تا دولت حمایت بیشتری از مردم منطقه داشته باشد و به نحوی دنبال جبران درآمد آنها باشد که در غیر این صورت شاهد مهاجرت و آسیبهای مختلف اجتماعی خواهیم بود.
انتهای پیام/