شناسهٔ خبر: 23115707 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

فير آبزرور: آمريکا، عربستان سعودي و امارات درباره قدس پا روي مين گذاشته اند

صاحب‌خبر -

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما پایگاه فير آبزرور نوشت به نظر مي رسد عربستان سعودي و امارات حاضر شده اند در ازاي مقابله با ايران، بر سر قدس و مطالبات حداقلي فلسطينيان مصالحه کنند درحاليکه آمريکا، سعودي و امارات با اين کار، پا روي ميدان مين گذاشته اند.
اين پايگاه رسانه‌اي نوشت تصميم دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا براي به رسميت شناختن قدس (به عنوان پايتخت رژیم صهیونیستی)، مقدمه اي براي تلاش جنجالي آمريکا در راستاي فيصله دادن به مناقشه اسرائيل و فلسطين، آن هم با پشتيباني عربستان سعودي و امارات خواهد بود. آمريکا و اين دو کشور حوزه خليج (فارس) معتقدند نقشه صلح آمريکايي که تدوين آن هنوز نهايي نشده است، مسير را براي همکاري علني تر با اسرائيل در راستاي مقابله با ايران، فراهم خواهد کرد.
عربستان و امارات گرچه به شکل رسمي تصميم ترامپ درباره قدس را محکوم کرده اند، اما با ادامه حمايت از تلاش‌هاي کوشنر و ايفاي نقش خاموش، اگر نگوييم مهار کننده در مخالفت هاي اعراب و مسلمانان با اقدام رئيس جمهور آمريکا، تمايل خود را براي انعطاف پذيري نشان داده اند.
جالب اينکه، اختلافات سران عرب بر سر نحوه واکنش به تصميم ترامپ درباره قدس احتمالاً به طور موقت مانع از آن شده است که فلسطين به فهرست سياست هاي خارجي شکست خورده اي اضافه شود که بن سلمان آنها را با هدف تشديد جنگ نيابتي عربستان و ايران به کار گرفته است. مداخله نظامي ويران کننده بن سلمان در يمن، تلاش نافرجام براي واداشتن سعد حريري نخست وزير لبنان به استعفاء و تحريم‌هاي فلج کننده قطر نتيجه معکوس داشته و به افزايش نفوذ جمهوري اسلامي در منطقه منجر شده است.
محمود عباس رئيس تشکيلات خودگردان فلسطين و ملک عبدالله پادشاه اردن نيز که طبق گزارش‌ها تسليم فشارهاي بن سلمان نشدند و در اجلاس اين هفته کشورهاي اسلامي در استانبول شرکت کردند، ناخواسته به وليعهد عربستان لطف کردند. عربستان، يک مقام رده پايين‌تر دولت خود را براي شرکت در اين اجلاس فرستاد. زماني که اجلاس استانبول با نظر محمود عباس مبني بر خودداري (فلسطين) از پذيرفتن ميانجي‌گري آمريکا موافقت کرد، رئيس تشکيلات خودگردان احتمالاً ناخواسته به سپر وليعهد عربستان (در برابر انتقادات) تبديل شد.
مواضع محمود عباس و ملک عبدالله در کنار مخالفت اجلاس اسلامي با تصميم اخير ترامپ، حمايت از هر گونه راهکاري براي مناقشه اسرائيل و فلسطين را که در آن قدس شرقي به عنوان پايتخت فلسطينيان به رسميت شناخته نشود، براي امارات متحده عربي و عربستان سعودي دشوارتر خواهد کرد. مشکل اينجا است که بن سلمان و همتاي اماراتي او، محمد بن زايد با خطر دستکم گرفتن خشم و يأس مردم در بخش‌هاي مهمي از جهان عرب و کشورهاي مسلمان روبرو هستند.
از سوي ديگر ترامپ نيز ماه آينده بايد درباره حفظ يا رد توافق بين المللي سال 2015 ميلادي با ايران که برنامه هسته‌اي اين کشور را در ازاي لغو تحريم‌ها، به شدت محدود مي‌کند، تصميم بگيرد و آن زمان ديگر نمي توان ارتباط نقشه صلح جديد براي اسرائيل و فلسطين با (تلاش براي مهار فعاليت‌هاي) ايران را منکر شد.