به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانابه نقل از ملایریها؛ چند سالی است کشت زعفران در ملایر از سر گرفته شده است اگر چه به عقیده بسیاری از کارشناسان اهل فن، زعفران به دیار اصلی خود بازگشته ولی هنوز اندکی غریب است و آنچنان باید و شاید کشاورزان از کشت آن استقبال نکردهاند که باید دلایل آن را واکاوی کرد به همین بهانه سراغ یکی از زعفران کاران نمونه و موفق ملایررفتیم و او علت را جویا شدیم.
مهدی زندی فرهنگی بازنشسته در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: این زمین حدود یک هکتار مساحت دارد و چهار سال است که در آن زعفران کشت میکنم.
سال گذشته رکورد برداشت زعفران داشتم و حدود چهار کیلو زعفران برداشت کردم که تعجب زعفران کاران استان خراسان را در بر داشت.
وی گفت: از کشت زعفران بسیار راضی هستم چون همانطور که همه میدانند این گیاه طلای سرخ است و با توجه به پایین آمدن سطح آب، بهترین کشت جایگزین برای دیگر محصولات کشاورزی و بسیار درآمدزا برای کشاورزان است.
رئیس هیات مدیره زعفران کاران ملایر در ادامه افزود: میزان اشتغال زایی در بخش زعفران بسیار بالاست. ازکشت گرفته تا برداشت و بسته بندی. لذا با درآمد قابل توجهای که دارد کافیست چند جوان خلاق اراده کنند و با اندک آموزش میتوانند زندگی خود را به راحتی از این راه تأمین کنند.
مهدی زندی تاکید کرد: عمده کار اصلی و شاید اندکی مشکل این کشت برداشت آن باشد که معمولا از اوایل آبان ماه تا اوایل آذر به طول میانجامد و هر روز باید برداشت انجام شود و نکته جالب این گیاه تحمل آن در برابر سرماست که تا دمای 25 ـ درجه سانتیگراد تحمل دارد.
مدیرعامل شرکت یاقوت سرخ ملایر هم در این باره گفت: خوشبختانه کشت زعفران در شهرستان ملایر رو به گسترش است و علاقهمندان زیادی را به خود جذب کرده که علت این موضوع نیاز آن به آب و سودآوری بالا است.
مجتبی طاهری اظهار داشت: خوشبختانه زعفران ملایر در مقایسه با سایر زعفرانهای تولید شده در کشور به خاطر شرایط آب و هوایی و خاک مناسب کشت و همچنین به دلیل وجود استعداد بالای منطقه با افزایش مواد موثره و در نتیجه کیفیت بالای محصول بازار پسندی بسیار خوبی دارد و میتواند بازار خوبی را در بازارهای خارجی داشته باشد، اما چند مشکل در این راه وجود دارد که مانع برنامه ریزی و سرو سامان دادن به این کار میشود نخستین مشکل بحث آموزش است که بسیاری از کشاورزان با علم روز وآشنایی با کشت این محصول به طور مدرن غافلند که با برگزاری کلاسهای آموزشی میتوان تمامی اطلاعات را در اختیار متقاضیان قرار داد. دومین مشکل هم فرآوری مناسب زعفران برداشت شده است که علاوه بر حفظ کیفیت محضول باید ظاهر آن هم حفظ شود که خوشبختانه برخی از کشاورزان این مساله را رعایت کردهاند.
طاهری درباره واگذاری تسهیلات بانکی به متقاضیان گفت: یکی از دلایل رشد نکردن مناسب رویه جایگزینی کشت زعفران به جای کشتهای غالب منطقه، نیاز مالی اولیه بالا برای ساخت مزرعه زعفران است. کشاورزان در ابتدا قادر به تامین پیاز زعفران نیستند و طی 2 سال ابتدایی کشت زعفران به صرفه اقتصادی نمیرسد که این مشکل را دولت میتواند با اختصاص تسهیلات مالی با تنفس 3 ساله رفع کند که با توجه به سختگیریهایی که در این باره وجود دارد، بعید میدانم این امر محقق شود. از طرفی سخنان متناقضی که توسط برخی مسئولان مطرح میشود سردرگمی متقاضیان را سبب شده است. لذا متقاضیان عطایش را به لقایش میبخشند و از دریافت وام منصرف میشوند.
این کارآفرین افزود: یک راه حل وجود دارد که میتوان علاقهمندان به کشت این محصول را حمایت کرد و همه مسئولان میتوانند خیالشان راحت باشد که وام پرداختی بر اساس طرح توجیهی هزینه شده است و آن هم این که برای متقاضیان با توجه به متراژ زمینشان حواله داده شود و کشاورزان با این حواله به مراکز مورد تأیید ارجاع داده شوند و پس از تکمیل پرونده و با نظارت مرکز و برنامه ریزیهای فنی وتخصصی نسبت به ساخت مزارع زعفران اقدام کنند در سایر محصولات کشاورزی مانند گیاهان دارویی، گل محمدی، زرشک و... هم میتوان از این روش استفاده کرد؛ در این روش پول دست متقاضی داده نمیشود که در راه غیر هزینه شود بلکه همه تسهیلات در مسیر اجرای پروژه هزینه میشود.
طاهری در پاسخ به این سئوال که آیا در این زمینه تشکل یا انجمنی وجود دارد یا خیر گفت: خوشبختانه در سال گذشته قدم اولیه برای تشکیل تعاونی زعفران کاران برداشته شد اما متأسفانه به علت عملکرد بد بعضی از تعاونیها و همچنین عدم حمایت از این تشکلها رغبتی ندارند که عضو این گونه تشکلها شوند.
انتهای پیام/