به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، کربن مونوکسید (به انگلیسی: Carbon monoxide)، (با فرمول شیمیایی CO)، گازی است که بر اثر سوختن ناقص کربن بوجود میآید.
این گاز بسیار سمی است اما رنگ و بوی خاصی ندارد و به همین دلیل، کربن مونوکسید قاتل نامریی نامیده میشود.
بنا بر گفته 23آذرماه جاری مدیرکل پزشکی قانونی سیستان و بلوچستان به ایرنا، پنج نفر در هشت ماه اول امسال بر اثر مسمومیت با گاز منوکسید کربن در استان جان خود را از دست دادند.
دکتر رضا عبدی گفته بود این آمار نسبت سه فوتی مدت مشابه سال قبل، افزایش داشته است، با توجه به برودت هوا و افزایش احتمال تلفات مسمومیت با گاز، شهروندان باید در زمینه رعایت مسائل ایمنی در زمان استفاده از وسائل گرمایشی دقت بیشتری داشته باشند.
بر اساس آمارهای موجود بیشترین زمان تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن عمدتا در ماه های آذر و دی اتفاق می افتد.
مدیرکل پزشکی قانونی سیستان و بلوچستان تاکید کرده بود 12 نفر سال گذشته در استان بر اثر مسمومیت با گاز جان خود را از دست دادند که 10 نفر از آنان در نیمه دوم سال جان باخته اند.
اما مصدومیت و مسمومیت با گاز منوکسید کربن نیز در این مدت در استان قابل توجه است به طوری که در یک مصدوم در روستای حسین آباد فلفلی منطقه سیستان و 9مسمومیت نیزدر حوزه سراوان داشته ایم که 3نفز از افراد مسموم شده در سراوان براثر شدت مسمومیت با گاز، جان خود را از دست داده اند.
دکتر فریبرز راشدی رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی زاهدان در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون نیز گفته است از ابتدای امسال تا 25آذر ماه جاری در حوزه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، 6ماموریت برای مسمومیت ناشی از گاز منوکسید کربن داشته ایم که در این فعالیت ها 18 نفر مصدوم و 4نفر فوتی توسط نیروهای این نهاد به ثبت رسیده است.
میل ترکیبی کربن مونوکسید با هموگلوبین خون حدود ۳۰۰ برابر بیشتر از میل ترکیب گاز اکسیژن است، در خون انسان حدود ۵ درصد کربن مونوکسید وجود دارد اما اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد باعث مرگ خواهد شد.
وقتی کربن مونوکسید وارد سیستم تنفسی شخصی شود، بلافاصله با گلبولهای قرمز شخص وارد واکنش شده و باعث میشود تا اکسیژن کمتری به اعضای بدن برسد که اولین عوارض این مسئله در ابتدا سوزش چشمها و پس از سپری شدن زمانی بین یک تا دو ساعت بسته به غلظت گاز کربن مونواکسید موجود در مکان فرد احساس خواب آلودگی و احساس خستگی مفرط میکند.
در این حالت اعضای بدن گِزگِز کرده و اگر بدن شخص حساس باشد دچار خونریزی بینی میشود، اگر شخص سعی کند سرپا بایستد دچار سرگیجه به همراه حالت تهوع شده و چشمها در این حالت اغلب سیاهی میرود، در ادامه ممکن است شخص دچار بیهوشی شود، البته روند حصول تمام این عوامل منوط به شرایط فیزیکی بدن فرد و شرایط محل سکون و البته عواملی از جمله شرایط زندگی فرد مورد نظر از جمله سیگاری بودن محیط کاری و غیره که باعث تغییر در عملکرد ریهها و سایر نقاط بدن بستگی دارد اما باز هم نتایج و روند مسمومیت در افراد مختلف با تمام شرایط بالا باز هم متغیر است و حتمی نیست.
احتیاط را همیشه به خاطر داشته باشید. بعضاً دیده و شنیدههایی حاکی از اقدام عمدی افراد در معرض خطر مسمومیت ثابت کرده که دلایلی از جمله خود کشی با این گاز به ثبت رسیده پس اگر فرزند برادر خواهر یا هر فردی که دلایل یا شرایط نابهنجاری را تجربه کردهاند در زمره مسمومیت یا مرگ ناشی از استشمام این گاز قرار دارند. این افراد را تنها رها نکنید و سرکشی و مراقبت را فراموش نکنید.
یکی از نشانههای مسمومیت با کربن مونوکسید این است که وقتی شخص محیط خود را تغییر میدهد بهبود یافته و در قرار گرفتن مجدد در محیط دچار حالات قبلی میگردد. اگر غلظت کربن مونوکسید در خون بیشتر از ۳۰ درصد شود ضربان قلب شخص نیز افزایش مییابد. در غلظتهای بیش از ۴۰ درصد اختلالت حرکتی، سرگیجه، کاهش حافظه و ناتوانی در حرکت اندامها میشود.
تمامی وسایل و دستگاههایی که وظیفه سوزاندن چیزی را به عهده دارند (مانند یک بخاری گازی یا نفتی، یک آبگرمکن یا حتی موتور یک خودرو) تا حدودی مونواکسیدکربن تولید میکنند، میزان این تولید به شرایط احتراق (سوختن) بستگی دارد؛ هرچه میزان اکسیژن در هنگام سوختن کمتر باشد بخش بیشتری از کربنها دچار ناقص سوزی میشوند و به جای دیاکسید کربن(2 CO) مونواکسیدکربن تولید میکنند.
افرادی که در یک فضای سربسته در معرض استنشاق این گاز قرار میگیرند ابتدا احساس کرختی و خواب آلودگی میکنند و در صورتی که هرچه سریعتر مکان را ترک نکنند یا هوای تازه تنفس نکنند دچار بیهوشی و در نهایت خفگی میشوند.
برای دوری از خطرات همین گاز است که مدام توصیه میشود برای بخاریهای گازی منازل حتماً از دودکشهای کلاهکدار استفاده شود.
انتهای پیام//