ایران آنلاین / حدود دو هفته پیش نیز که دونالد ترامپ به اصطلاح به وعده انتخاباتی خود عمل کرد و رسما جابجایی سفارت امریکا از تل آویو به قدس را اعلام کرد، اردوغان از نخستین رهبران جهان بود که واکنش نشان داد و ضمن محکوم کردن این اقدام جنجالی هشدار داد که گذشتن از خط قرمز ترکیه پیامدهای جدی برای رژیم صهیونیستی خواهد داشت. او یکشنبه گذشته نیز در یک سخنرانی در شهر "سیواس" ترکیه با تروریست خواندن رژیم صهیونیستی، گفت: "فلسطین یک قربانی بیگناه است اما اسرائیل یک تروریست. بله تروریست."
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم ساکت ننشست و به این اظهارات اردوغان واکنش نشان داد و در یک کنفرانس خبری مشترک با امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، بر یکی از حساسیت زاترین مسائل ترکیه انگشت گذاشت و از سیاست های دولت آنکارا در قبال مساله کردهای این کشور و حمایت این دولت از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) انتقاد کرد.
آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به تصمیم اردوغان برای افتتاح سفارت ترکیه در قدس شرقی در گفت و گو با شبکه خبری روسیا الیوم رئیس جمهوری ترکیه را تهدید کرد که رژیم صهیونیستی در روابط خود با ترکیه بازنگری می کند.
او گفت، اردوغان طی ماههای اخیر از هر بهانهای برای حمله به اسرائیل استفاده کرده و بارها به رژیم صهیونیستی هشدار داده است. "به نظر من باید در روابطمان با ترکیه به ویژه روابط اقتصادی تجدید نظر کنیم." لیبرمن همچنین با اشاره به مخالفت اردوغان با انتقال گاز اروپا به فلسطین اشغالی از طریق لوله کشی از خاک ترکیه، گفت: "اینکه تعیین تکلیف گاز ما به دست اردوغان باشد، اشتباهی بزرگ و استراتژیک است." این وزیر تندرو عذرخواهی سال گذشته رژیم صهیونیستی از ترکیه به خاطر حادثه حمله سال 2010 نظامیان صهیونیست به کشتی ترکیه ای ماوی مرمره را هم یک "اشتباه" توصیف کرد.
این جنگ لفظی پرحرارت بین آنکارا و تل آویو در حالی است که در سال 2016، 6 سال پس از حادثه کشتی ماوی مرمره روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی عادی سازی شده بود و شاید هیچ یک از دو طرف فکر نمی کردند که عمر روابط تازه شان اینقدر کوتاه باشد و از یک سال فراتر نرود. بین سال های 2010 تا 2016 روابط دیپلماتیک ترکیه و رژیم صهیونیستی در پایین ترین حد بود و ترکیه سفیر اسرائیل در آنکارا را اخراج کرده و همکاری های نظامی خود را با این رژیم به حالت تعلیق درآورد. همکاری های اطلاعاتی و رزمایش های نظامی مشترک ترکیه – اسرائیل نیز به شدت کاهش یافت. تا اینکه رژیم صهیونیستی به سه درخواست آنکارا برای بازسازی روابط تن داد. در سال 2010 ترکیه اعلام کرده بود، تا زمانی که رژیم صهیونیستی از ترکیه عذرخواهی نکند، به خانواده های قربانیان کشتی کمک های بشردوستانه ماوی مرمره غرامت پرداخت نکند و محاصره نوار غزه را لغو نکند، ترکیه حاضر نیست به بازسازی روابط با این رژیم فکر کند.
از آنجا که بازسازی روابط با آنکارا برای رژیم صهیونیستی از منظر امنیتی و همکاری های دفاعی بسیار حیاتی بود، در مارس 2013 اسرائیل از ترکیه عذرخواهی کرد، در ژوئن 2017 نیز به خانواده های قربانیان ماوی مرمره غرامت پرداخت کرد و همچنین تا حدودی محاصره غزه را لغو کرد و اجازه داد کمک های بشردوستانه وارد نوار غزه شود.
حالا این روابط که با دشواری های بسیار در سال 2016 بازسازی شد، با گذشتن ترامپ از خط قرمز ترکیه و جهان اسلام در آستانه قطع شدن مجدد است.