به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از لرستان، آخرین روزهای پاییز به سرعت در حال گذر است، صدای پای زمستان با سرد شدن هوا و ریختنن برگ درختان شنیده میشود، زمستان کمکم از راه میرسد تنها چهار روز تا رسیدن زمستان باقی مانده، زمستانی که با پوشیدن لباس سفید بر تن زمین، زیبایی دو چندانی را در طبیعت به نمایش میگذارد.
اما رسیدن فصل زمستان هر ساله با آئینی خاص و سنتی همراه است، شب یلدا بلندترین شب سال که این شب با مراسم و جشنی برگزار میشود و خانوادهها دور هم جمع میشوند و از خاطرات میگویند و چند ساعتی با لبخند و شادی در کنار هم این شب بلند را سپری میکنند.
امروزه وقتی اسم شب یلدا میآید، مادربزرگها و پدربزرگها به یاد شبهای یلدایی میافتند که با صمیمت همه خانواده در خانه بزرگترین فرد فامیل جمع میشدند، دور کرسی داغ مینشستند، قصه گوش میدادند، خاطرات را تعریف میکردند و کودکان هم مشغول بازیهای شاد و کودکانه بودند.
اما این روزها به لطف گوشیهای هوشمند، تلگرام و اینستاگرام همه در کمال سکوت خیره به گوشی شده و منتظر ارسال و یا دریافت پیام، عکس و فیلم هستند، انگار مسابقهای در میان است تا هر کسی عکسهای بهتری از میز شب یلدا با تزئینات خاص را در پروفایل و یا اینستاگرام بگذارد.
متاسفانه چشم و همچشمی سبب شده تا بسیاری از آداب و رسوم و آئینهای سنتی تحتتاثیر قرار بگیرند بهطوریکه برای برگزاری شب یلدا باید هزینههای سرسامآوری خرج شود تا چند خانواده دور هم باشند، به قول خودشان باید سنگ تمام بگذارند و نشان دهند شب یلدای آنها بهتر برگزار شده است.
اما در اطراف ما نیازمندانی هستند که چندان دل خوشی از شب یلدا ندارند، افرادیکه رسیدن این شب فقط برایشان شرمندگی را بهدنبال دارد، آری خانوادههایی که دستشان تنگ است و به سختی امورات زندگی میکنند و آرزو دارند تا این شب به سرعت بگذرد تا بیش از این شرمنده خانواده نشوند.
این روزها همه در تب و تاب خریدن میوه، آجیل، شیرینی و دیگر تنقلات شب یلدا هستند و برنامهریزی شده تا دور هم باشند، برایشان فرقی نمیکند آجیل کیلویی 40 هزار تومان باشد یا 50 هزار تومان،به فکر خریدن بهترین مواد خوراکی این شب هستند در حالیکه کودکان کار و یا نیازمندان زیادی فقط حسرت میخورند، در حسرت یک شب یلدا، نه آنقدر تجملاتی بلکه فقط بتوانند با کمی شیرینی و میوه چند لحظه بیشتر لبخند بزنند.
دیده میشود برای رسیدن شب یلدا گاهی آنقدر هزینههای فراوان و سرسامآوری میشود که با کمی قناعت و فکر کردن به نیازمندان میتوانیم آنها را در این شب زیبا با مهربانی و لبخند همراهی کنیم تا این نیازمندان هم در کنار خانواده خوش باشند.
به جای مسابقه برای بهترین پروفایل و بهترین و گرانترین میوه و شیرینی میتوان کمی از هزینهها را خلاصه کرد تا در کنار ما خانوادههای بیشتری هم شاد باشند، به جای چند مدل ژله درست کردن، چند جور آجیل و شیرینی، شکلات و خوراکی، کیک و تنقلات و یا چند مُدل غذا برای شام، میتوان نیازمندان هم در این شب سهیم باشند.
امین روشنپور، از جامعهشناسان بروجردی در رابطه با آیین شب یلدا، گفت: از زمانهای گذشته تاکنون آداب و رسومی بوده که هنوز هم برگزار میشوند، گاهی این آداب و رسوم با کمی تفاوت برگزار میشود و بهدلیل مدرن بودن و بروز شدن این آئین با تغییراتی اندک برگزار میشود.
وی اضافه کرد: شب یلدا در گذشته بهمعنای دور هم بودن بوده است تا همه اعضای فامیل در بلندترین شب سال کنار هم باشند و با خاطرات و گفتوگو این شب را سپری کنند اما شاهدیم که طی سالها، پای چشم و همچشمی هم به این مراسم باز شده و سبب شده تا گاهی خانوادهها بهدلیل هزینه های بالا از دور هم جمع شدن پشیمان شوند.
روشنپور اظهارکرد: متاسفانه گاهی برخی از افراد خوشبختی را در مصرفگرایی میبینند بهطوریکه هرچه فرد بیشتر مواد غذایی، خوراکی، پوشاک را مصرف کند خوشبختتر است در حالیکه این مصرفگرایی و گاهی هم اسراف است.
این جامعهشناس افزود: در احادیث کمک به همنوع و نیازمندان بسیار سفارش شده و افراد میتوانند بهجای ریخت و پاشهای بیاندازه و اسراف در این شب، به نیازمندان هم کمی کمک کنند تا همه از این شب استفاده نمایند.
وی به شبکههای اجتماعی هم اشاره کرد و گفت: در گذشته در شب یلدا همه صحبت میکردند و قصه میگفتند اما امروزه در شب یلدا گفتوگوها بسیار کاهش یافته در حالیکه ممکن است همه در کنار هم باشند اما در حقیقت از هم دور بوده و نمیتوانند از این شب لذت را ببرند.
منبع: بازتاب بروجرد