یک هیئت تحقیق سازمان ملل گفته است که موشکهایی که در سال جاری از یمن به داخل خاک عربستان سعودی پرتاب شد "ظاهرا" ساخت ایران بوده است.
خبرگزاری رویترز در مطلبی از دسترسی به گزارش محرمانه هیئت نظارت سازمان ملل بر تحریم تسلیحاتی یمن در مورد ارسال موشکهای ساخت ایران برای حوثیهای یمن خبر داده است. گزارش هیئت براساس بررسی قطعات به دست آمده از موشکها و بررسی آنها توسط کارشناسان مستقل تهیه و روز ٢٤ نوامبر به شورای امنیت سازمان ملل تسلیم شده است.
این گزارش در عین حال تاکید کرده است که "هنوز شواهدی در مورد هویت واسطه یا فروشنده این تسلیحات" به دست نیامده است.
در ماه آوریل سال ٢٠١٥، شورای امنیت سازمان ملل، که عبد ربه منصور هادی را به عنوان رئیس جمهوری قانونی یمن میشناسد، با تصویب قطعنامهای، ضمن درخواست از طرفهای درگیر در جنگ یمن به خصوص شورشیان حوثی و وضع تحریمهایی علیه شماری از رهبران این گروه و متحدان آنان، ارسال هرگونه تسلیحات را به یمن ممنوع کرد. این قطعنامه برای تمامی کشورهای عضو سازمان ملل لازمالاجرا بوده است.
موشکهای مورد اشاره در گزارش هیئت نظارت سازمان ملل در روزهای ٩ ماه مه، ٢٢ ژوئیه، ٢٦ ژوئیه و ٤ نوامبر به داخل خاک عربستان سعودی پرتاب شد. کارشناسان سازمان ملل از محل اصابت موشکها بازدید کردند و براساس گزارش آنان، توانستند تشخیص بدهند که "خصوصیات ساخت و ابعاد قطعات بازرسی شده توسط کارشناسان با خصوصیات گزارش شده در مورد موشک طراحی شده و ساخت ایران موسوم به قیام-١ انطباق دارد."
+ عربستان: موشک بالستیک در حوالی پایتخت 'رهگیری شد'
+ روحانی: ملت یمن مقابل بمباران عربستان چه کند؟
+ ائتلاف به رهبری عربستان به محاصره یمن پایان میدهد
+ فرمانده سپاه پاسداران: ایران به یمن کمک مستشاری میکند
حق نشر عکس EPA Image caption برخی منابع غربی گفتهاند که ایران تامین کننده اصلی اسلحه برای حوثیهای یمن استقیام-١ یک موشک بالستیک با برد ٥٠٠ کیلومتر و قادر به حمل حدود ۶۳۰ کیلوگرم مواد منفجره است.
عربستان سعودی همواره ایران را به ارسال غیرقانونی اسلحه برای حوثیها و تجهیز تسلیحاتی آنها از جمله با موشکهای بالستیک متهم کرده اما مقامات جمهوری اسلامی همواره این اتهام را رد کردهاند.
منابع جمهوری اسلامی گفتهاند که موشکهای پرتاب شده توسط حوثیهای یمن یا از قبل در این کشور وجود داشته یا در مراکز موشکسازی حوثیها ساخته یا بازسازی شده است.
روز ٤ ماه نوامبر، مقامات سعودی گفتند که یک فروند موشک که از داخل خاک یمن به سوی ریاض، پایتخت، پرتاب شده بود توسط دفاع ضد موشکی ردگیری و در آسمان منهدم شد. حوثیها با قبول مسئولیت پرتاب این موشک، گفتند که فرودگاه ریاض را هدف قرار دادهاند.
انتشار گزارش کارشناسان سازمان ملل میتواند موضع ایالات متحده و برخی دیگر از کشورهای غربی در مورد لزوم برخورد شدید با برنامه موشکی ایران را تقویت کند. مقامات آمریکایی حکومت ایران را به مداخله در امور کشورهای منطقه و "بیثبات سازی" آنها متهم کرده و برنامه موشکی را ناقض تعهدات این کشور در چارچوب توافق هستهای دانستهاند.
جمهوری اسلامی تاکید دارد که برنامه موشکیاش صرفا جنبه دفاعی دارد و مصوبه شورای امنیت سازمان ملل در تایید توافق هستهای شامل محدودیت برنامه موشکی ایران نمیشود.
اخیرا مقامات فرانسوی پیشنهاد کرده بودند که برای حل و فصل اختلاف بر سر برنامه موشکی ایران، مذاکراتی شبیه مذاکرات منجر به دستیابی به برجام برگزار شود.
جمهوری اسلامی گروهحوثیها را به عنوان دولت انقلابی یمن معرفی میکند.
عربستان سعودی در راس ائتلافی از چند کشور عرب و مسلمان از "دولت قانونی" یمن حمایت نظامی به عمل میآورد و اخیرا ولیعهد این کشور از تسلط دولت مرکزی بر بخش عمده اراضی آن کشور خبر داد. عملیات این ائتلاف عمدتا شامل حملات هوایی است که به گفته منابع مستقل، غیرنظامیان هم در آن کشته شدهاند.
سازمان ملل می گوید از زمان مداخله ائتلاف عربستان در جنگ داخلی یمن، نبردها و حملات هوایی بیش از ۸۶۷۰ نفر کشته و نزدیک به ۵۰ هزار زخمی به جا گذشته است. بیش از ۶۰ درصد این کشته ها غیرنظامی هستند.