شناسهٔ خبر: 23092696 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

خبر

صاحب‌خبر -

 راه هاي درمان سندرم متابوليک

يک متخصص داخلي گفت: وجود چاقي مرکزي، تري گليسيريد خون بالا، افزايش اسيداوريک خون و فشارخون بالا از علائم اوليه سندرم متابوليک محسوب مي‌شوند.

به گزارش آفرينش ،دکتر کيوان ال چيان ، متخصص داخلي در گفتگو باشبکه راديويي سلامت با بيان اينکه چاقي، فشارخون بالا، گرفتاري عروق کرونر قلب، کبد چرب، افزايش اسيد اوريک خون، سندرم تخمدان پلي‌کيستيک و ديابت در زير گروه سندرم متابوليک قرار مي‌گيرند ، افزود: وجود چاقي مرکزي، تري گليسيريد خون بالا، افزايش اسيداوريک خون و فشارخون بالا از علائم اوليه سندرم متابوليک محسوب مي‌شوند.وي با اشاره به عوامل موثر بر سندرم متابوليک ادامه داد: احتمال اين که خانم‌ها در سن نزديک يائسگي يعني 45 تا 49 سالگي و آقايان در سن حدود 49 تا 54 سالگي به چاقي مرکزي مبتلا شوند، بيشتر است. 50 درصد افراد ذکر شده وقتي به سن بالاي 60 سال مي‌رسند، به پرفشاري خون مبتلا مي‌شوند.اين متخصص داخلي در خصوص چاقي مرکزي بيان کرد: اگر دور شکم (‌دو سانتي‌متر پايين‌تر از ناف‌) در خانم‌ها بالاتر از 88 و به طور متوسط 85 و در آقايان بالاي 102 سانتي‌متر (به طور متوسط 95 سانتي‌متر) باشد، استعداد بيشتري براي ابتلا به سندرم متابوليک وجود دارد.

وي در پاسخ به اين پرسش که در افراد دچار چاقي شکمي و پرفشاري خون اگر تري‌گليسيريد خون از 150 بالاتر باشد، استعداد ابتلا به سندرم متابوليک بيشتر است‌؟ ، گفت: اگر فشارخون بيشتر از 5/13 و HDL کمتر از 40 باشد، احتمال ابتلا به سندرم متابوليک نيز افزايش مي‌يابد. در افراد مبتلا به سندرم متابوليک، احتمال ابتلا به بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي دو برابر ديگران است‌. ابتلا به سکته قلبي و مغزي در اين افراد سه برابر ديگران است .آل چيان با اشاره به عوامل بروز سندرم متابوليک تاکيد کرد: در بدن ما هورمون انسولين ترشح مي‌شود‌.

هر عاملي که باعث مقاومت به انسولين شود، مي‌تواند منجر به بروز اتفاقاتي پشت سرهم شود. متعاقب مقاومت به انسولين، ممکن است ما به ديابت نوع 2مبتلا شويم .همچنين مقاومت به انسولين باعث افزايش اسيدهاي چرب آزاد در خون مي‌شود و در نتيجه بافت‌هاي بدن نمي‌توانند از گلوکز موجود در خون استفاده کنند‌.

وي در ادامه تصريح کرد: اين مساله باعث آزاد شدن اسيدهاي چرب خون مي‌شود که در کبد نفوذ کرده و احتمال بروز کبد چرب را افزايش مي‌دهد. از عملکردهاي ديگرانسولين آن است که مانع گشاد شدن عروق کليوي مي‌شود و در نتيجه فشارخون بالا مي‌رود. در حقيقت زماني سندرم متابوليک به وقوع مي‌پيوندد که سوخت و ساز بدن دچار اختلال شود‌.

به اين ترتيب، متابوليسم انسولين مختل شده، بيماري‌هاي کبدي، کليوي، قلبي ـ عروقي و ديابت را براي فرد ايجاد مي‌کند .وي درباره چگونگي پيشگيري از سندرم متابوليک افزود: تغيير شيوه زندگي، يعني توجه به تغذيه و داشتن فعاليت بدني منظم، کاهش وزن و کاهش چربي دور شکم احتمال ابتلا را کاهش مي‌دهد‌. افراد سالم مي‌توانند روزي پنج دقيقه طناب بزنند. هفته اول در پنج دقيقه صد تا، هفته دوم در پنج دقيقه 200 تا و هفته سوم در پنج دقيقه 300 تا. چرا که پنج دقيقه طناب زدن معادل30 دقيقه دويدن است.