شناسهٔ خبر: 23090337 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

نقد آثارمنظوم و منثور عباس یمینی شریف

یار مهربان

صاحب‌خبر -
 

بررسی نقد هایی بر آثار یمینی شریف
دشواری کار یمینی شریف،آغازی از صفر بود.او در اولین سرمقاله مجله کیهان بچه ها گفته است:«بچه ها، آیا می دانید چرا ما به این فکر افتادیم که برای شما یک مجله آبرومند و خوب فراهم کنیم؟ [قصد داشتیم] که یک مجله برای بچه‌ها‌ منتشر کنیم و آن را از داستان‌های تفریحی و مطالب دیگری که دوست دارند، پر کنیم و آن را طوری بسازیم که همه شما در موقع بیکاری با آن سرگرم شوید.»۱
شوربختانه،همانگونه که پیشتر گفته شد،منتقدان تاکنون،فقط اشعار یمینی شریف را مورد بررسی قرار داده اند.حتی در پژوهش شعرهای او نیز،به دلیل کمیاب بودن آثارشاعر،
بی‌آنکه کتاب های او را در اختیار داشته باشند ،با رجوع به کتاب «نیم قرن در باغ شعر کودک» ،که در سال های آخر عمر شاعر،توسط خود یمینی شریف از اشعار چند دهه پیش،گزینش و جمع آوری
‌شده است،خود را از رجوع به اصل کتاب‌ها وآثار منثور او، بی نیاز دانسـته اند و نسبت به اشــــعاری که شاعر،در جـریان گزینش،به کلی حذف کرده است،بی تفاوت مانده اند.مثلا نویسنده یک پایان نامه گفته است:«نکات قوی شعر یمینی در کتاب آواز فرشتگان است.»۲در حالیکه،گزارش او از این دفتر شاعر،محدود به اشعاری است که خود شاعر از دفتر«آواز فرشتگان» در کتاب گزینشی «نیم قرن در باغ شعر کودکان» به چاپ رسانده است!
علاوه بر این،عموم پژوهشگران،همچنان‌که به فعالیت های بنیادی آموزشـی او بی تفاوت بوده اند،هرگز به سراغ رمان ها و برخی نمایشنامه‌های به جا مانده از او که برای مخاطبان خردسال،کودک و نوجوان نوشته شده است، نرفته‌اند.
حتی چند اثر در قالب نثر وشعر او که برای مخاطب بزرگسال گفته شده است نیز،از دایره نقد پژوهشگران،بیرون افتاده است.
نکته دیگر اینکه‌،نخستین نقد ادبی شعر و ادبیات کودک، به‌بهانه نقد آثار یمینی شریف،توسط صمد بهرنگی انجام شده‌است.آشکارا،شخصیت‌کاریزماتیک صمد بهرنگی، در زاویه دید و نگاه انتقادی منتقدان ادبی پس ازاو،نسبت به یمینی شریف،تاثیر گذاشته است.
از سوی دیگر،پس از تجزیه و تحلیل دیدگاه بهرنگی و دیگران،و درک جهان بینی
‌یمینی شریف در اشعار و فعالیت های آموزشی‌اش،
در مدارس روش نو،مجله های بازی وکودکان و کیهان بچه ها،که مبتنی بر سه مولفه اصلی؛«کار»،«آزادی»و«زندگی ساده روستایی» است.
قرابت عملکرد صمد بهرنگی و عباس یمینی شریف حس می شود.به عنوان مثال در شعر سرود گنجشک (۹۳:۱۳۶۶) تکرارسه باره واژه «آزادی»،و تشبیه پنهان زمستان به زندان انجام شده است:«درچنین خوب هوارروزهای زیبا،شاد و آزاد ورهاروَه چه خوبست بیا».بر این اساس،نباید با خط کش سهل نگری به سراغ تمامیت آثار یمینی شریف رفت.

‌۱٫ ‌یمینی شریف، عباس، چرا این مجله منتشر شد؟ همشهری،۱۱ر۱۰ر۸۴ .
۲٫ رضا سعادتی،نقدوبررسی اشعارکودکانه ایرج میرزاوعباس یمینی شریف،دانشکده ادبیات اهر، ۱۳۹۳ ص ۹۸٫

code