به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی در مراسم رونمایی از آثار پژوهشی پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که پیش از ظهر امروز در سالن همایش های غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه برگزار شد با اشاره به پویایی فقه شیعه در طول تاریخ عنوان کرد: اجتهاد و فقه ما در هیچ دوره ای متوقف نبوده و در هر زمانی قوی تر از گذشته بوده است.
وی افزود: حوزه های علمیه مسیر علمی خوبی را دنبال می کنند و اجتهاد به صورت بالنده در حوزه در حال رشد است.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) تصریح کرد: فقه های مضاف که در حوزه علمیه و در مراکز مختلف حوزوی مورد بررسی قرار می گیرد حکایت از حرکت های جدی در حوزه پیرامون فقه و اجتهاد دارد.
وی نظریه پردازی و پژوهش را عامل اصلی تحول دانست و خاطرنشان کرد: هویت کلید تحول در پژوهش و نظریه پردازی است و تحول در متون علمی اگرچه لازم است و باید انجام شود اما جایگاه اصلی تحول در نظریه پردازی و پژوهش است.
آیت الله فاضل لنکرانی اضافه کرد: متأسفانه دو نظر در فضای مجازی پیرامون بحث فقه و اجتهاد وجود دارد که طرفداران نظریه اول معتقدند که باید از فقه سنتی تعدی کنیم و اجتهاد دیگری جایگزین آن شود و از اوایل انقلاب نیز این صحبت مطرح بود و در پایان به این نتیجه رسیدند که فقه سنتی پویا است.
وی تأکید کرد: نظریه دوم نیز برپایه عبور از اجتهاد و فقاهت مطرح است و افراد مدافع این نظریه می پندارند اجتهاد ابزاری برای به دست آوردن احکام فردی در یک دایره محدود و مربوط به زمان های گذشته است.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ادامه داد: باید دانست که اگر اجتهاد را از دین بگیریم نه تنها فقه از بین می رود بلکه کلام، تفسیر، سیاست، اقتصاد و اخلاق نیز از بین می رود چراکه اگر کسی فقیه نباشد نمی تواند تفاوت میان روایات فقهی و اخلاقی را تشخیص دهد و در واقع عبور از اجتهاد دینی عبور از دین بوده و حذف اجتهاد به معنای حذف دین است.
وی ابراز کرد: البته با این تعابیر و صحبت ها تزلزلی در فقیه و فقاهت و اجتهاد ایجاد نمی شود و عده ای از روی نادانی، بی سوادی و دور بودن از حقیقت فقه و اجتهاد را متهم به تحجر و باقی ماندن بر گذشته می کنند.
آیت الله فاضل لنکرانی در پایان خاطرنشان کرد: حوزه همانگونه که دین خود به انقلاب و نظام را ادا کرده است، به خوبی تکالیف علمی و پژوهشی خود را انجام می دهد و امروز میدان پژوهش در حوزه های علمیه از همه میدان ها گسترده تر است./872/پ۲۰۲/ی